Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaDóra Molnárné Megváltozta több, mint 10 éve
1
A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében
Dr. Máthé Endre
2
innováció Gazdasági fejlődés periodikus jellege gyógyszeripar biotech,
nanotech, infotech vegyipar, elektronika autóipar vasút élelmiszeripar gőzgép 1800 1850 1900 1950 2000 2050 UK UK, D, USA USA, D, UK USA, J, D USA, J, D, UK, CH ? innováció
3
KKV szektor Észak-alföldi régióban
4
Hu - Ro specifikus innovációs igények
gazdasági innováció: - agrártermelés, élelmiszeripar és agrobiznisz - alternatív energia források - informatika - vidéki vendéglátás és turizmus (gyógy és rekreációs jelleg) - logisztika társadalmi innováció: - esélyegyenlőség biztosítása (oktatás-képzés, munka és kereseti lehetőségek, szociális és egészségügyi területeken) - környezettudatos magatartás és életvitel - szociális ellátó rendszer - K+F tevékenység FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ADOTTSÁGAINK ÉS LEHETŐSÉGEINK HARMONIZÁLÁSA
5
A „kettős hajtású” innovációs modell
Termék terv Eladható termék koncepció MARKET PULL Termék fejlesztés Új termék Gyártható termék koncepció TECHNOLOGY PUSH
6
Társadalmi és piaci igények Élenjáró termékek és eljárások
A „visszacsatolásos” innovációs modell Új szükségletek Társadalmi és piaci igények Ötletek megfogalmazása K+F gyártás marketing és értékesítés piac Új technológiák Élenjáró termékek és eljárások
7
FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK FEJLESZTÉSE
AZ ELÉRNI KÍVÁNT REÁLIS CÉL MEGFOGALMAZÁSA, KONCEPCIÓ KIDOLGOZÁSA, FUNKCIONÁLIS ÖSSZETEVŐK MEGJELÖLÉSE A SZÜKSÉGES NÖVÉNYI ALAPÚ FORRÁSOK/TERMÉKEK FELDERÍTÉSE LÉPTÉKNÖVELT TECHNOLÓGIAI VIZSGÁLATOK, GYÁRTÁSI HÁTTÉR BIZTOSÍTÁSA A KIINDULÁSI ANYAGOK KOMPLEX ANALTIKAI VIZSGÁLATA IN VITRO/IN VIVO HATÁSTANI VIZSGÁLATOK A TERMÉK LABORATÓRIUMI ELŐÁLLÍTÁSA PRÓBA GYÁRTÁS MARKETING VIZSGÁLATOK, MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS KIDOLGOZÁSA ENGEDÉLYEZTETÉS A TERMÉK PIACI BEVEZETÉSE/FORGALMAZÁSA
8
Hagyományos Preventív Terápiás
EGÉSZSÉG BETEGSÉG Az egyed morfológiai, fiziológiai, viselkedésbeli tulajdonságainak az összessége. genom + környezeti hatások = tulajdonságok TÁPLÁLKOZÁS Hagyományos Preventív Terápiás
9
polifenolok, flavonoidok terpének, fitohormonok
elemek, nyomelemek vitaminok víz szénhidrátok Normális sejtműködés metabiom proteinek polifenolok, flavonoidok lipidek kénvegyületek glükózinolátok terpének, fitohormonok Hogyan hat a táplálék – bioaktív hatóanyagok a szervezetünkre ?
10
GENETIKAI és MOLEKULÁRIS AKTIVÍTÁS
BIOAKTÍV HATÓANYAGOK IN VIVO vizsgálatok IN VITRO vizsgálatok BIOLÓGIAI HASZNOSULÁS minőségi és mennyiségi összetétel antioxidáns kapacitás EMÉSZTÉS FELSZÍVÓDÁS MEGGY EXKTRAKT BPC KIVÁLASZTÁS VÉRÁRAM SZERV SZÖVET METABIOM SEJT Baktérium PLAZMA GENETIKAI és MOLEKULÁRIS AKTIVÍTÁS ÉLETTANI HATÁS
11
Speciális diétán alapuló humán élettani vizsgálatok
(magas hozzáadott érték)
12
Technológia fejlesztése (magas hozzáadott érték)
13
Marketing (magas hozzáadott érték)
14
Kiváló minőségű alapanyag (magas hozzáadott érték)
15
Aktív állami szerepvállalás
Termelési és értékesítési stabilitás Szigorú minőségirányítás (fogyasztó- és piacvédelem érdekében) Egészségtudatos táplálkozás
16
Beltartalmi védjegy (bioaktív hatóanyag, szermaradvány, toxin,stb.)
Új magas hozzáadott értékű élelmiszerek Preventív és terápiás táplálkozás Versenyképes agrár és élelmiszervertikum Vidék megtartó ereje Mi lesz az eredmény?
17
Eat functional food L I V E O N G R S T A Y H E L I R
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.