Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2013. február. 06. Bak Péter felnőttképzési ügyintéző.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2013. február. 06. Bak Péter felnőttképzési ügyintéző."— Előadás másolata:

1 2013. február. 06. Bak Péter felnőttképzési ügyintéző

2 Mi volt azelőtt… Felnőttek számára szervezett programok Házi bibliaóra Gyülekezeti bibliaóra Ifjúsági kirándulás Ezek az alkalmak egymástól függetlenül, tematikájukat illetően jórészt önállóan jöttek létre.

3 A rendszerváltás után A korábbi programok megmaradása mellett EKE bibliaiskola Konferenciák (pl. FÉBÉ) Más programok és alkalmak inkább az ifjúságnak szóltak, kevésbé a felnőtteknek. Mi is valójában a felnőttképzés és hogyan gondolkodtunk erről az egyházban?

4 Felnőttképzés az amit csinálunk? A 2001-ben kelt felnőttképzési törvény meghatározása: 3.§ ( 2) E törvény alkalmazásában felnőttképzési tevékenység a) 5 az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott jogalanyok e törvénynek megfelelő, saját képzési programja alapján megvalósuló iskolarendszeren kívüli olyan képzése, amely célja szerint meghatározott képzettség megszerzésére, kompetencia elsajátítására irányuló általános, nyelvi vagy szakmai képzés. 5 Általános értelemben azonban a nagykorúságot elért személyek iskolarendszeren kívüli képzését jelenti

5 Állásfoglalások egyházunkban Dr. Fabiny Tibor 2008.november 3-án Balatonszárszón, az OLMK konferencián A felnőttképzés jelenlegi és lehetséges formái egyházunkban címmel tartott előadása (megjelent a Credo folyóirat 2009. évi külön-számában) fontos mérföldkőnek tekinthető az evangélikus felnőttképzés tekintetében. Néhány alcím: - Presbiterképzés igénye és annak református mintája - A gyülekezeti „felnőttképzés” amerikai modellje („Vasárnapi Egyetem”) - Egy országos intézet szükségessége – a testvéregyházi példák

6 Állásfoglalások egyházunkban Kocsis István, az Országos Iroda munkatársa 2009 nyarán készített egy átfogó tanulmányt „F ELNŐTTKÉPZÉSI SZAKMAI KONCEPCIÓ (előkészítő anyag a Magyarországi Evangélikus Egyház felnőttképzési munkaág/intézmény kialakításához), valamint egy diavetítéses bemutatót „ A munkaerő- piac és a felnőttképzés egyházi vonatkozásai és a finanszírozás kérdése” címmel Mindkét anyag számos olyan felvetést tartalmaz, melyek már részben megvalósultak.

7 2009.09.12. EPOT A presbiterek képzése, mint fő prioritás – Gyülekezeti munkatárs képzés (2007 óta) D. Szebik Imre ny. püspök irányításával – Presbiterképzés (2010 óta) Fabiny Tibor és Hafenscher Károly irányításával Ma már több száz résztvevőről beszélhetünk

8 Továbblépés Célja, a meglévő eredmények megóvása Személy- és helyszínfüggőség csökkentése Költségvetési kérdések tisztázása A megszerzett akkreditáció megőrzése Új lehetőségek megtalálása Tematikus programok (hit-, kompetencia-, közösségépítő) Célcsoportok megkeresése (diakóniai / oktatási intézmények munkatársai és a gyülekezetek) Önfenntartó (a részvételi díj fedezze a képzéssel kapcsolatos költségeket)

9 MEE Felnőttképzési Központ Az első lépések még 2011. tavaszán kezdődtek. (Munkácsy trilógia) 2011. őszre kialakultak a feltételek 2012. során 18 program – közel 400 résztvevő 2012. nyarán igényfelmérés készült: 25 válasz érkezett, nem ad elegendő támpontot, legföljebb gondolatébresztőnek használható CERTOP minőségirányítási minősítés (2012.január)

10 MEE mint akkreditált felnőttképzési intézmény Miért van erre szükség? - Képzési támogatás (korábbi szakképzési támogatás) - Pályázatok, mint pl. a TAMOP - OKJ-s képzések - Népfőiskolai együttműködés Az akkreditált felnőttképzési intézmény a Felnőttképzési törvényben foglaltak szerint működik Szervezetileg az Országos Iroda Nevelési és Oktatási Osztályhoz tartozik, Varga Márta felnőttképzési vezető irányításával. Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00180 – 2011 Akkreditációs lajstromszám: AL-2785 (2016-ig)

11 Láthatóan evangélikus Az evangélikus felnőttképzés mindig és mindenhol spirituális - bibliai szemléletű, függetlenül attól, hogy az adott program éppen milyen tematikával, melyik célcsoportnak szól. A „Tegyetek tanítvánnyá minden népet” (Mt 28,19) missziós felhívást kell középpontba állítanunk, működésünk mércéjévé tennünk. Isten segítsen minket ebben a feladatban is. Köszönöm a figyelmet.


Letölteni ppt "2013. február. 06. Bak Péter felnőttképzési ügyintéző."

Hasonló előadás


Google Hirdetések