Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Zöldségfélék
2
Zöldségfélék fogalma Zöldségfélének nevezzük mindazokat a növényi részeket, amelyek nyersen vagy konyhatechnológiai feldolgozás után emberi táplálkozásra alkalmasak Gyökerek, gumók, szárak, levelek, virágok, termések
3
Kémiai összetételük, jellemző tápanyagaik és táplálkozásélettani jelentőségük
4
Zöldségfélék víztartalma
Általában magas, 80-95% 85-95% görögdinnye, sárgadinnye, uborka, káposztafélék, paradicsom, hónapos retek Kivéve száraz hüvelyesek 10-15% száraz bab, sárgaborsó. lencse
5
Zöldségfélék fehérje tartalma
Csekély, általában 1-5% Kivétel hüvelyesek 20-40% Nem teljes értékű Kéntartalmú aminosavak - metionin, cisztein, cisztin – mennyisége kevés Burgonya, gomba, szója
6
Élelmiszercsoportok átlagos fehérjetartalmának összehasonlítása
7
Zöldségfélék zsiradéktartalma
Csekély, átlagosan 0,3-0,5% Kivétel: földimogyoró, szója ~ 20%
8
Zöldségfélék szénhidrát tartalma
Monoszacharidok glükóz, fruktóz, apióz Oligoszacharidok Szacharóz Inulin (fruktooligoszacharid) Raffinóz , sztachióz, verbaszkóz Hüvelyes zöldségfélékben Flatulencia faktorok Poliszacharidok Keményítő Cellulóz, hemicellulóz, pektin
9
Zöldségfélék vitamintartalma
Vízben oldódó vitaminok közül jellemző C-vitamin Folsav B1, B2 Zsírban oldódó vitaminok közül jellemző β-karotin E-vitamin
10
Zöldségfélék ásványianyag tartalma
Makroelemek K, Mg, Na, Ca, P
11
Mikroelemek Fe
12
Iz- és illatanyagok Szerves savak Illóolajok
Citromsav, almasav, tejsav, borkősav, borostyánkősav, oxálsav Illóolajok Mustárolaj, fokhagymaolaj
13
Fitoncidok Magasabb rendű növények által termelt antimikrobás anyagok, amelyek már kis mennyiségben is gátolják a mikroorganizmusok szaporodását Pl. petrezselyem gyökér és levél, kapor, fokhagyma, vöröshagyma, paprika
14
Biológiailag aktív anyagok
Paradicsomban Likopin Hagymafélékben Allicin Keresztesvirágúakban Glükóz inolátok Izoflavonok szójában
15
Zöldségfogyasztás szerkezete
A világon jelenleg termesztett zöldségfajok száma ~250 Magyarországon ~ 40
16
A Magyarországon legnagyobb mennyiségben fogyasztott zöldségfélék (kg/fő/év)
Fejes káposzta 12 Paradicsom 10 Étkezési paprika 9 Görögdinnye Vöröshagyma Uborka Sárgarépa 6 Petrezselyem 4 Zöldborsó 3 Zöldbab 3 Egyéb
17
Zöldségfélék csoportosítása
Növényrendszertan és felhasznált növényi rész szerint Káposztafélék Gyökérzöldségek Hagymafélék Levélzöldségek Hüvelyesek Kabakosok Csucsorfélék Egyéb zöldségfélék
18
Káposztafélék Fejes káposzta, vörös káposzta, kelkáposzta, karalábé, karfiol, bimbóskel, brokkoli, kínai kel, leveles kel Levelüket, megvastagodott szárukat, hajtásukat, virágukat fogyasztjuk C-vitamin
19
Káposztafélék C-vitamin tartalmának összehasonlítása
20
Karfiol C-vitamin tartalmának változása 48 órás tárolás során
21
Kéntartalmú illóolajok Glükóz inolátok
B1, B2-vitamin Kéntartalmú illóolajok Glükóz inolátok Daganatos betegségek megelőzése (Leukémia, tüdőrák) Szelén – brokkoli - glutation peroxidáz
22
Gyökérzöldségek Megvastagodott gyökerüket fogyasztjuk
Sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, retek, cékla, feketegyökér, pasztinák, mangold, maniókagyökér, torma, lestyán
23
Zöldségfélék karotin tartalmának összehasonlítása
24
Levélzöldségek Fejes saláta, sóska, spenót, kapor, endívia, rebarbara, galambbegy saláta, jégsaláta, kötözősaláta, metélősaláta
25
Endívia
26
Lollo és lollo rosso
27
Jégsaláta és galambbegy (madár) saláta
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.