Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Kisded táplálás irányelvei
Milumil Tudományos Szimpózium 2013. Május 09. Maradáné Veréb Vanda
2
Kisdedkor Erőteljes testi növekedés időszaka
Testhossz, testtömeg %-kal nő Kisded testi szövetei 50 %-kal bővülnek Zsigeri szervek tömege is jelentősen gyarapszik Központi idegrendszer további jelentős differenciálódásának időszaka Gyomor – bélrendszer érett
3
Kisdedkor Szülő meghatározó tényező Táplálás – táplálkozás
Tejalapú táplálék domináló szerepe csökken Felnőtt étrendhez hasonló alapanyagaiban, DE eltér az elkészítés és a fűszerezés
4
Táplálás általános szabályai
Változatos alapanyag használat Minőségi, természetes alapanyag Megfelelő mennyiség, adag Rendszeres napi étkezés Mérsékletesség Fokozatosság Példamutatás
5
Energiaigény Élettani folyamatok - alapanyagcsere és a fizikai aktivitás és a növekedés 82-85 kcal/ttkg/nap Befolyásoló tényezője a fizikai aktivitás Energiaigény Felnőtt Kisded kcal/nap kcal/nap
6
Folyadékszükséglet Tápanyagszükséglet biztosításán belül elsődleges a vízigény kielégítése Folyadék igényt befolyásoló tényezők: életkor környezeti- és testhőmérséklet fizika aktivitás táplálék ásványi anyag tartalma érzelmi- és fizikai stressz betegség, gyógyszerek műtéti trauma, sérülés Folyadékszükséglet Felnőtt Kisded 20-40 ml/ttkg/nap ml/ttkg/nap
7
Fehérjeigény Csecsemőkorhoz képest csökken, de felnőttkori szükségletet jelentősen meghaladja Jelentős a növekedéshez szükséges fehérje igény Magas fehérjebevitel – túlsúly, terheli a vese működését A tehéntejnek magas a fehérje tartalma Fehérjeigény Felnőtt Kisded 0,8 gr/ttkg/nap 1,2 gr/ttkg/nap
8
Szénhidrát szükséglet
Szénhidrátok Legkönnyebben emészthető energiaszolgáltató tápanyagok Kalória bevitel fő forrása kisded táplálásában Szemlencsének és a központi idegrendszernek az egyetlen energiaforrása Szénhidrát tartalmú élelmiszerek: gabona ipari termékek – liszt. kenyér, tészta, magvak, gabonapelyhek zöldség (burgonya, kukorica, borsó) gyümölcsök tej, tejtermékek finomított cukrok, szirupok (fehércukor, barnacukor, méz) Összetett szénhidrát bevitele javasolt - glükóz molekulára bomlik Az egyszerű finomított cukrok bevitele a szervezetre ártalmas Szénhidrátokkal rokon kémiai struktúrájú diétás rostok , 5-10gr Szénhidrát szükséglet Felnőtt Kisded 5000 mg/ttkg/nap 130 mg/ nap
9
Zsírok A zsírok táplálkozásban betöltött szerepe fokozatosan csökken
Az energia bevitel % Telített, egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavak tekintetében is a %-os a javaslat Koleszterin bevitelre a napi 200mg alatt Transzzsírsavak bevitelére, hogy a napi energia bevitel 2 %-ában maximalizálják Esszenciális zsírsavak fontos biológiai hatásúak N-6 forrása a legtöbb növényi olaj, az n-3 forrása a tengeri eredetű élelmiszerek és a repceolaj
10
Ásványi anyag szükséglet (mg)
Ásványi anyagok Testtömegükhöz képest jelentősen meghaladja a felnőttkori igényt Magas a Ca szükségletük, 500 mg/nap Csontok növekedéséhez is nélkülözhetetlen Savanyított tejtermékekben a savóval kicsapódik a kálcium és a foszfor tartalmának nagy része Ásványi anyag szükséglet (mg) Kisded Felnőtt Nátrium 1000 2000 Klór 1500 800 Kálium 3000 Kalcium 500 Foszfor Magnézium 460 80 700 375
11
Nyomelemek 0,01 %-nál kisebb arányban alkotói szervezetünknek, nélkülözhetetlenek Vas szükséglet a testtömeghez viszonyítva háromszor nagyobb, a felnőtt igényhez képest Pszichomotoros, kognitív funkciók fejlődéséhez nélkülözhetetlen Vashiány tünetei Vashiány - tehéntejfogyasztás
12
Nyomelemek Napi szükséglet Kisded Felnőtt Vas 7 mg 14 mg Jód 90 µg
Cink 3 mg 10 mg Réz 340 µg 1000 µg Króm 11 µg 40 µg Szelén 20 µg 55 µg Molibdén 17 µg 50 µg Mangán 1,2 mg 2 mg Fluor 0,7 mg 3,5 mg Felnőttek számára ajánlott napi vitamin és ásványi anyag beviteli referencia érték (RDA) Magyar Élelmiszer könyv /496.sz előírása alapján
13
Napi vitamin szükséglet Vízben oldódó vitaminok
Kisded Felnőtt Vízben oldódó vitaminok B1 vitamin 0,5-0,8 mg 1,1 mg B2 vitamin 1,4 mg B6 vitamin Folsav µg 200 µg B12 vitamin 0,8-1,2 µg 2,5 µg C vitamin 50-75 mg 80 mg Biotin 10-15 µg 50 µg Zsírban oldódó vitaminok A vitamin µg 800 µg D vitamin 5 µg E vitamin 6-9 mg 12 mg K vitamin 15-25 µg 75 µg Felnőttek számára ajánlott napi vitamin és ásványi anyag beviteli referencia érték (RDA) Magyar Élelmiszer könyv /496.sz előírása alapján
14
Gyakorlat Nem a foggal érkezik a felnőttkor!
Változatos, vegyes étrend luxus kalóriák nélkül Rendszeres étkezés Megfelelő mennyiség és minőség Nyugodt környezet, példamutatás Felnőtt étrendtől eltérő fűszerezés és elkészítés Folyadék bevitel vízfogyasztás, gyakori kínálás (6*-8*) Hús naponta 1*, hal hetente 1* Naponta 3 adag gyümölcs, zöldség Alkalomszerű édesség fogyasztás
15
Gyakorlat – mit ne? Méz, cukor, só, ételízesítő Malátakávé, kakaó
Egzotikus gyümölcsök – ananász, mangó, grapefruit Apró magvas gyümölcsök – kivi, ribizli, szeder, egres, áfonya, málna Olajos magvak Gomba 3 éves kor után Szója és szójából készült készítmények 6 éves kor felett Tehéntej Multivitamin készítmények
16
Köszönöm a megtisztelő figyelmet!
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.