Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az élelmiszer-vásárlást befolyásoló tényezők az EU országaiban Gáti Annamária Tárki - Tudok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az élelmiszer-vásárlást befolyásoló tényezők az EU országaiban Gáti Annamária Tárki - Tudok."— Előadás másolata:

1 Az élelmiszer-vásárlást befolyásoló tényezők az EU országaiban Gáti Annamária Tárki - Tudok

2 Kérdések Milyen tényezők befolyásolják az élelmiszerek vásárlását? A minőségtudatosság háttere

3 Special Eurobarometer 238 (2005) European Social Survey (2006) Elemzett adatbázisok

4 Az élelmiszer-vásárlás tényezői az EU-25-ben, a régi és az új tagállamokban (%) A leggyakrabban említett tényezők az ár és a minőség A külső jegyeket, ízt, egészséget, családi preferenciákat is legalább 10 százalék említette A régi tagállamokban a minőség, az újakban az ár szempont a leggyakrabban említett

5 Itemcsoportok 1 – ár 2 – minőség 3 – íz, külső megjelenés, frissesség 4 – egészség, élelmiszerbiztonság, allergiák elkerülése 5 – előállítási mód, származás, márka 6 – család, megszokás, kényelem Országklaszterek - Kontinentális - Poszt-szocialista - Skandináv - Mediterrán - Anglo-Saxon Item- és országcsoportok

6 Tényezőcsoportok országklaszterek szerint (%) Általános tendencia: minőség, ár, esztétikum, egészség, termelés Posztsz.: mindenki előtt ár- és esztétikum tekintetében, lemaradva minőség tekintetében Skandináv: termelés; Angolszász: esztétikai; Mediterrán: minőség; Kontinentális: ár A többi klaszter sem mutat azonos eloszlást:

7 A minőségtudatosság háttere Logisztikus regresszió 1.Országok közötti különbségek - hipotetikus válaszadó 2.Régi- és új tagállamok közötti különbségek Minőségtudatos: aki két minőséggel kapcsolatos itemet választott, vagy egyetlen tényezőt jelölt meg és az minőséggel kapcsolatos volt

8 Független változócsoportok •Nem (ref. nő) •Kor (3 változó; ref. 20 évnél fiatalabb) •Foglalkozási st. (5 változó; ref. munka nélk.) •Lakóhely (ref. falu) •15 évnél fiatalabb gyermek a háztartásban (ref. nincs) •Hallott veszélyes élelmiszerekről (ref. nem hallott) •Egészség fontos (ref. nem fontos) •Identitás/Kultúra fontos (ref. nem fontos)

9 A minőségtudatosság esélye a lengyel referencia válaszadókhoz képest országonként [exp (B)] Referenciaszemély: lengyel, nő, <20 év, munkanélküli, falusi, a háztartásban nincs fiatal gyermek, nem hallott veszélyes élelmiszerekről, identitás/kultúra nem fontos életterületek Hasonló személy Portugáliában kisebb, a többi megjelenített országban nagyobb eséllyel lesz minőségtudatos Esélyrátája: 0,6 Nincs különbség: NL, IE, EL, CY, EE, LV, LT, MT, SK

10 A minőségtudatosság tényezői a régi- és az új tagállamokban [exp (B)] Azonos irányú eltérések az ÚT-ban és a RT-ban: - ff < nő - váll., fiz. dolg., diák > munk. nélk - informált > nem informált - kult., ident. fontos > nem fontos ÚT: - nyugd. = htb. = munk. nélk. - korcsoportok = ; város < falu - gyermekes háztartás < gyermektelen háztartás - egészség fontos > egészség nem fontos * Az ÚT-ban mért különbség jelentősen eltér a RT-ban mért különbségektől

11 A bojkottmagatartást tanúsítók megoszlása iskolázottság / kor szerint (%) A Skandináv válaszadók a legaktívabbak; az angolszász és kontinentális válaszadók ötöde bojkottált; posztszoc. és mediterrán országok a sereghajtók Iskolázottság szerint azonos mintázatú eloszlások Kor szerint kétféle mintázat: posztszoc. és mediterrán: --- ; többi csoport: ∩

12 A bojkottmagatartást tanúsítók megoszlása a szubjektív anyagi helyzetük szerint (%) A posztszoc, mediterrán és kontinentális klaszterekben a jövedelmükből nehezen megélők alacsonyabb arányban tanúsítanak bojkottmagatartást, mint az anyagi helyzetüket jobbnak értékelők; ilyen különbség az angolszász és a skandináv klaszterekben nem mutatkozik

13 Bojkottálók és a tiltakozás egyéb formáit választók (%) A bojkottáló magatartás mind a petíciózók, mind a törvényes tüntetésen részt vevők körében magasabb Ugyancsak magasabb arányok azok körében, akik számára fontos a környezet

14 Összegzés •A legnépszerűbb befolyásoló tényezők: minőség, ár, esztétika (külsőség, íz), egészség, család •A posztszoc. államokban az ár domináns, „minőség” tekintetében lemaradás; a többi klaszterből a kontinentális hasonlít hozzá •A minőségtudatosságot mind demogr., mind értéktípusú tényezők befolyásolják, de esetenként az irányok eltérnek a régi- és az új tagállamokban •A bojkottmagatartás a skandináv válaszadók körében a legnépszerűbb, a mediterrán és a posztszoc. válaszadók körében alacsony arányú

15 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Az élelmiszer-vásárlást befolyásoló tényezők az EU országaiban Gáti Annamária Tárki - Tudok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések