Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Felkészítő tanár: Lámfalusi Réka

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Felkészítő tanár: Lámfalusi Réka"— Előadás másolata:

1 Felkészítő tanár: Lámfalusi Réka
Az animáció Név: Tircs Eszter Felkészítő tanár: Lámfalusi Réka Iskola: Bernáth Kálmán Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola

2 Az animációs film „’1’Az animációs filmek olyan módon készülnek, hogy sok képet csinálnak egymás után és azt felgyorsítva mutatják meg nekünk.” Példaként nézzük meg ezeket a kockákat egymás után többször gyorsan: kb. 16 képkocka jelenik meg másodpercenként.

3 Az animáció története 1/2
„’2’Mozgó jelenségek állóképekkel történő rögzítésének korai próbálkozásaira már az őskori barlangrajzokon is találhatunk példákat, ahol állatok több egymást átfedő lábbal ábrázoltak.”

4 Az animáció története 2/2
„’3’A 19. században a fenakisztoszkóp, zetróp és praxionszkóp és a hasonló pörgetős füzetek voltak az első korai animációs eszközök, melyek mozgást jelenítettek meg az egymást követő rajzokból a technika segítségével. De az animáció nem fejlődött sokall tovább a mozgókép film felfedezéséig.” Pl.:ha a fenakisztoszkóp lemezt gyorsan megforgatták, akkor úgy lehetett látni, hogy ez a két ember táncol,mert a tánc több fázisban volt megrajzolva.

5 Az első animációs film „’4’Az első animációs rajzfilmet a francia Émila Chol készítette 1908-ban "Fantasmagorie" címmel. Az 1914-es „Gertie the Dinosaure" Winsor McCaytől volt az egyik első sikeres animációs film. Ezt tartják az első igazi képviselőjének a karakterközpontú animációnak (character animation). Az 1930-as és 1960-as években nagyszámban készültnek filmszínházakban bemutatott animációs filmek, melyek általában a játékfilmek előtt vetítettek. MGM,Disney, Paramount és a Warner Brothers voltak a legnagyobb 5-10 perces rajzfilm készítők. 1950-es években a televízió elterjedése csökkentette a mozik közönségét, az animációs film és a mozis animációs filmek száma is csökkenésnek indult. Manapság az animációs filmek nagy részben közvetlen televízióra készülnek.”

6 A powerpoint programban
Szemléltetésre szolgáló Windows alkalmazás Egy általunk kiválasztott témát bemutathatunk a programba beépített animációs és egyéb figyelemfelhívó eszközökkel. Nagyon jó kiegészítője lehet különböző előadásoknak, tanóráknak is. miért használunk animációt?

7 Hogyan kérjünk képkockát/ diát/oldalt?
De akár így is Így...

8 A power pointban vannak előre elkészített diák, de akár megtervezhetjük saját magunk is.
Előre készített diák

9 Egy dián többféle dolog is szerepelhet
Pl.:- képek (többféle formátumban) - hangfájlok - diagrammok - Excel táblázat - stb.

10 Hogyan lehet beszúrni az előző dián szereplő objektumokat ?
Beszúrhatjuk a menüpont Beszúrás résznél 1. kép 2. mozgó képek és hangok 3. diagramm 4. szövegdoboz 5. egyéb objektum

11 Excel munkalap Kép a ClipArtból
Ezeket természetesen az ikonok segítségével tudjuk megcsinálni Excel munkalap Kép a ClipArtból diagram táblázat

12 szövegdoboz beszúrása
rajz beillesztése

13 I. Kép beillesztése a) be tudunk illeszteni ClipArt menüpontból is
b) vagy Fájl menüpontból

14 Egy oldalra több Szövegdobozt is rakhatunk.
II. A szöveg beszúrása Szöveget nagyon egyszerű módon írhatunk be a bemutatónkba, gyakorlatilag bárhová beilleszthetjük. Egy oldalra több Szövegdobozt is rakhatunk. A Szövegdoboz ikon kijelölése után oda kattintunk az egérrel, ahová el szeretnénk a mondandónkat helyezni. A Szövegdoboz nagyságát utólag a dobozt körülvevő fehér kijelölőnégyzetek segítségével módosíthatjuk. Nem kell megijedni a méretétől, a keret a beírt szöveggel párhuzamosan növekszik.

15 III.Mozgóképek és hangok beillesztése
Ahhoz, hogy élvezni tudjuk a bemutatónkat kísérő hangokat, ne feledkezzünk meg néhány alapvető dologról: - fülhallgató vagy hangszóró - a Programok - Kellékek - Multimédia - Hangerőszabályzót állítsuk be, de ezt megtehetjük a képernyő jobb alsó sarkában lévő Hangszóró ikon segítségével is.

16 Nyissunk meg egy olyan diát, amin szerepel Videoklip is.
A fájl kiválasztása 1/2 Nyissunk meg egy olyan diát, amin szerepel Videoklip is. Ha nem találunk rögtön ilyen fájlt, kereséssel vagy irányított kereséssel próbálkozhatunk a különböző meghajtókon.

17 A fájl kiválasztása 2/2 Ha hangot szeretnénk a diánkra, akkor lépjünk be a Beszúrás- Mozgó képek és hangok- Hang fájlból menüpontba. Itt az előző dián már ismert módon tudunk beszúrni hangot.

18 IV.Diagram beszúrása A Diagram ikon segítségével megnyithatjuk és a megjelenő táblázatban lévő adatokból készíthetünk egyet.

19 V.Szükség lehet egyéb objektumokra is
Pl.: ha valamilyen rajzzal vagy alakzattal akarjuk színesebbé tenni a munkánkat, az alábbiak közül választhatunk:

20 Háttér formázás 1. Formátum - Dia színválasztéka menüpont:
itt egyszínű hátteret választhatunk, illetve kijelölhetjük a dia egyes elemeinek (szöveg, vonalak, árnyék stb.) színét is. Vigyázat! A „Legyen mind” nyomógombbal az összes dia háttere ugyanolyanra változik! Ezért ha csak egy oldalra akarjuk a kiválasztott színt, a „Legyen” nyomógombot használjuk!

21 4 típusú háttér közül választhatunk
Háttér szépítés 2. Formátum - Egyéni háttér menüpont: itt alkalmunk nyílik arra, hogy létrehozzuk a legváltozatosabb (pl. Anyagminta) hátteret is. Ide rejtették 4 típusú háttér közül választhatunk

22 Néhány tipp a háttér szépítéséhez
3. Formátum - Tervezősablon használata menüpont - a már megszokott módon, a program most is felkínál előre elkészített háttérsablonokat.

23 Egy képkocka szerkesztő üzemmódban

24 Állítsuk be a képkockák áttűnését
Diavetítés - Áttűnés menüpont Milyen irányból, milyen módon és sebességgel érkezzen a képkocka. Hanghatással Hány másodpercenként is akarjuk kísérni. jöjjenek az oldalak.

25 Diavetítés - Animáció testreszabása – Időzítés menüpont
Be lehet állítani az egyes objektumok megjelenési sorrendjét, valamint azt, hogy animációval (kísérő effektussal) jelenjen-e meg.

26 Diavetítés - Animáció testreszabása – Kivitelezés menüpont
Az egyes szöveghez, képekhez objektumokhoz stb. is csatolhatunk animációt ill. hangot, sőt még a színét is megváltoztathatjuk.

27 Felhasznált irodalom: Farkas Csaba Windows XP és Office 2003 felhasználóknak Hivatkozási jegyzék: ‘1’ Wikipédia Animációs film ‘2’ Wikipédia Animációs film ‘3’ Wikipédia Animációs film ‘4’ Wikipédia Animációs film


Letölteni ppt "Felkészítő tanár: Lámfalusi Réka"

Hasonló előadás


Google Hirdetések