Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Előadó: Lugosi Krisztina

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Előadó: Lugosi Krisztina"— Előadás másolata:

1 Előadó: Lugosi Krisztina
A határon átnyúló egészségügyi ellátás tapasztalatai és aktuális helyzete Esztergomban Előadó: Lugosi Krisztina

2 A témaválasztás okai Saját bevétel növelésének lehetősége
Október végéig meg kell teremteni az uniós irányelv hazai bevezetésének feltételeit! Cél: - Várólisták csökkentése - Világos jogi alap megteremtése a külföldi ellátásokhoz -Nemzeti kapcsolattartó pontok kialakítása

3 Az egészségügyi együttműködés kialakulásának előzményei
Földrajzi, történelmi háttér közös történelmi gyökerek, kedvező lakossági hozzáállás az új Mária Valéria híd szerepe, a Duna összetartó hatása Sturovo excentrikus elhelyezkedése az Ister Granum régió kialakulása (102 település)

4 Az egészségügyi együttműködés kialakulásának előzményei
Uniós elképzelések és minták A lisszaboni szerződés támogatja az Unió tagállamai közötti együttműködést Tőlünk nyugatabbra példák az együttműködésre (Benelux államok, Svájc, Franciaország)

5 Az egészségügyi együttműködés kialakulásának előzményei
Egészségügyi ellátási problémák a szlovákiai Sturovo területén A környéken 23 település, több mint 30 ezer lakossal Sürgősségi ellátás orvossal ellátott mentőgépkocsival A fekvőbeteg ellátás km-re Sturovótol Az esztergomi kórház a hídon keresztül 5 km!! A népesség jelentős része érti és beszéli a magyar nyelvet.

6 Az egészségügyi együttműködés kialakulásának előzményei
Lehetőségek és problémák Esztergom területén Az esztergomi kórház hasonlóan excentrikus központot jelent. Jól felkészült szakorvosi gárda. Több szakmában II. progresszivitási szintű ellátás. (sebészet, belgyógyászat, reumatológia, neurológia, szemészet) Kiemelkedő szintű diagnosztikai háttér.

7 Az egészségügyi együttműködés kialakulásának előzményei
Lehetőségek és problémák Esztergom területén 368 aktív ággyal és 105 krónikus ággyal rendelkezik ágykihasználtság 80% Jelentős a területen kívüli ellátás. Önálló sürgősségi ellátás!

8 A szerződés létrejötte a Vaszary Kolos Kórház és a Dovera biztosító között
2009. elejétől a szerződési tárgyalások megindítása. 2009.október 16-án a szerződés aláírása, hatálybalépése november 1. Jelenleg kizárólag 24 órát meghaladó, megszakítás nélküli fekvőbeteg ellátásra vonatkozik a szerződés!

9 A szerződés lényeges elemei
Minden egyes résztvevő osztály esetében az ár (euróban) külön rögzítésre került. Hospitalizációs átalány A hospitalizációs átalány nem tartalmazza ortopédia esetén a protéziseket, a stenteket illetve szemészet esetén a prémium lencsét (ár külön mellékletben rögzítve), az akut dialízis költségeit. Betegek tervezett egészségügyi ellátására kizárólag a biztosító előzetes hozzájárulásával van lehetőség. Kivéve az akut egészségügyi ellátás, melyet a biztosító utólag hagy jóvá. A lejelentés a Biztosító által rendelkezésre bocsátott hospiCom programon keresztül történik. 2009.október 16-án a szerződés aláírása, hatálybalépése november 1. Jelenleg kizárólag 24 órát meghaladó, megszakítás nélküli fekvőbeteg ellátásra vonatkozik a szerződés!

10 A szerződés lényeges elemei
A Kórház köteles zárójelentést készíteni. A Kórház a tárgyhót követő hó 10. napjáig elkészíti a jelentést és kiállítja a számlát a tárgyhóban nyújtott egészségügyi ellátásokról. A számlát 30 napos fizetési határidőre állítja ki euróban Devizaszámla nyitási kötelezettség A biztosító előzetes bejelentés nélkül bármikor jogosult ellenőrzést folytatni a Kórházban.

11 A megvalósítás lépései az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban
Személyzeti feltételek kialakítása. (szlovák nyelvtudású munkatárs felvétele) Központi betegfelvételi iroda kialakítása. Informatikai háttér biztosítása. Szakmai feltételek egyeztetése a szlovákiai betegellátókkal. A beteg-beutalások rendjének kialakítása.

12 Az ágykihasználtság mutatószáma 80% Van még kihasználatlan kapacitás!
Eredmények A Dovera-s ellátottak száma a évi 36 főről, 2011.évre 56 főre, évre 111 főre nőtt! Legkeresettebb osztályok: Szemészet (50%), Belgyógyászat, Sebészet, Traumatológia A Dovera-s beteg ellátásból származó bevétel meghaladja azt az összeget, melyet az OEP-től kaptunk volna ugyanezen betegekért! (2012. évben 17,2 millió Ft bevétel) Az ágykihasználtság mutatószáma 80% Van még kihasználatlan kapacitás! Szakmai feltételek egyeztetése a szlovákiai betegellátókkal. A beteg-beutalások rendjének kialakítása.

13 A betegforgalom növelésének ösztönzése
2012. január 1-jétől érdekeltségi rendszer került bevezetésre a kórházi osztályok részére A Dovera-s betegekért járó finanszírozás 5%-a visszaforgatásra kerül Erzsébet-utalvány formájában (ha az esetszám éves szinten a 20 főt meghaladja 8% kerül visszaforgatásra) Marketing tevékenység fokozása a határon túlra (szórólapok, rendezvények)

14 A betegellátás fejlesztésének irányvonalai
a mentők határokon való átjárási feltételeinek biztosítása telediagnosztikai lehetőségek kialakítása közös beutalási rend létrehozása közös dokumentáció a szerződés kibővítése járóbeteg ellátásra

15 A határon átnyúló egészségügyi ellátással összefüggő problémák
születéssel kapcsolatos kérdések elhalálozással, temetkezéssel kapcsolatos kérdések az abortusz elvégezhetőségének kérdései panaszügyek, betegjogi és polgári peres kérdések

16 Hogyan tovább? A szerződés lejárati dátuma: 2013. szept. 30.
Meghosszabbítása függ: Az uniós irányelv hazai bevezetésének gyakorlata? A szlovákia magánbiztosítók államosítása?

17 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Előadó: Lugosi Krisztina"

Hasonló előadás


Google Hirdetések