Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Csokoládé története Istenek eledele
2
Kakaó A kakaó növény története az i. sz. 600 körüli időkig, Yucatan dzsungelébe és a Maya birodalomba vezethető vissza. A kakaóbab már ebben az időben is értékes cikknek számított, fizetőeszközként és szertartások kellékeként használták. A szemeket megpörkölve és ledarálva a port folyadékkal vegyítették, és az így kapott habos, ám elég keserű szubsztanciát ünnepélyesen meg is itták. Az italt chocolatl-nak nevezték.
3
A csokoládét az európaiak számára Kolumbusz Kristóf fedezte fel az Újvilágban a 15. század végén. Azonban hódító spanyolok egyenesen ihatatlannak találták. A cukor hozzáadásának köszönhetően finom ital lett belőle, amit az orvosok még gyógyszerként is felírtak betegeiknek. ( Kár, hogy az orvosok ezt a szokásukat nem tartották meg napjainkig.) A kakaó titka Európában csak a 17. században terjedt el ben Ausztriai Anna, III. Fülöp spanyol király lánya feleségül ment XIII. Lajos francia királyhoz. Franciaország új királynőjével együtt új italt is kapott.
5
A 18. században fogyasztott ital és a ma ismert csokoládé íze között még mindig nagy a különbség: az akkori chocolatl ital zsíros és habos, ráadásul igen nehezen emészthető volt. Az ital ízletességével kapcsolatos problémát a holland C. J. van Houten 1828-ban feltalált kakaó sajtológépe javította meg: a készülék segítségével a kakaóbabból sikerült kivonni a zsíranyag egy részét.
6
A 19. század a kakaó-feldolgozás és csokoládégyártás igazi forradalmát hozta. A század elején a kakaó-feldolgozás csak kis mennyiségeket érintő iparág volt. Szilárd csokoládétömböket készítettek, melyeket azonban főleg a csokoládé ital előállításához használtak fel. A század végére azonban a technika és a feldolgozási módszerek fejlődésének köszönhetően a mai csokoládétól alig különböző étcsokoládé is megszületett. Az első angliai kakaó feldolgozó üzem 1728-ban létesült Bristolban, egy bizonyos Walter Churchman vezetésével.
7
Joseph Fry megvásárolta Walter Churchman üzemét a kakaógyártás szabadalmi jogával együtt.
1847-ben azonban Joseph Storrs Fry van Houten sajtolókészülékének segítségével kikísérletezni kezdett a kakaóvaj, a kakaómassza és a cukor vegyítésével. Munkáját siker koronázta: egy eddig még soha nem ízlelt finom csokoládét sikerült létrehoznia. Joseph Storrs Fry elkészítette a világ első valódi étcsokoládéját.
8
Azonban egy svájci csokoládégyáros is fontos szerepet játszott a modern csokoládégyártás kialakulásában. Rodolphe Lindt a berni székesegyház közelében működtette csokoládégyárát. Lindt a termék minőségének javítása érdekében állandóan kísérletezett: új eljárásokat vezetett be, módosította a csokoládégyártásnál használt alapanyagokat és a főzési időket. Lindt felfedezte a mai élelmiszeriparban kenőgyúrásnak (vagy konsolásnak) nevezett csokoládéfinomítást. Talán túlzás nélkül nevezhetjük Lindt-et a modern csokoládé atyjának.
9
Ha ujjaid közé fogsz egy finom csokoládét, biztosan nem az jár a fejedben, hogyan is készül a csoki. Pedig a csoki hosszú utat tesz meg, míg te a kezeid közé kaphatod. A csokoládé alapanyaga a kakaóbab, ami egy trópusi fafajta termése. A szüret után a kakaószemeket megszárítják és a gyárakba szállítják. A gyárakban pörkölik majd megőrlik, hogy kakaóport kapjanak belőle. Kipréselik, így nyerik a kakaóvajat.
10
A csokoládé a kakaópor, kakaóvaj, cukor és tejpor keverésével készül
A csokoládé a kakaópor, kakaóvaj, cukor és tejpor keverésével készül. Ha a csoki legalább 70% kakaót tartalmaz, akkor kapjuk a fekete csokit. A tejcsokihoz több tejre van szükség és ha a csokit csak a kakaóvajból készítik, fehér csoki lesz belőle. Utána jöhet az ízesítés, töltelék, csomagolás.
12
A kakaóbab feldolgozása
A kakaóbab felültéről eltávolítják a gyümölcshúst, fermentálással az aromákat hozzák felszínre. A kakaóbab feldolgozása A kakaóbab pörkölésével az íz és a szín kialakítása történik, majd az aprítás következik. A művelet végén kapják a kakaó tésztát. Sajtolással a kakaó-pogácsát, kakaóvajat kapják. A pogácsa őrlésével kapják a kakaóport.
13
A csokoládé gyártása A nyers-anyagokat egy-neműsítik
Tovább finomítják a hengerszéken Kakaóvajat adnak hozzá, és gyúrják Hő kezelik Formázzák, csomagolják
14
Csokoládék választéka
Étcsokoládék Tej-csokoládék Dúsított csokoládé
15
Mártással készített csokoládék
Töltött csokoládé Üreges csokoládék
16
Konyakos meggy Bonbonok, desszertek
17
Köszönöm a figyelmedet!
Következik a kóstolás!
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.