Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„ Fújja a szél a fákat…” Mozgással kísért mondókázás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„ Fújja a szél a fákat…” Mozgással kísért mondókázás"— Előadás másolata:

1 „ Fújja a szél a fákat…” Mozgással kísért mondókázás
Készítette: Ácsné G. Katalin, logopédus Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XVIII. Kerületi Tagintézménye 2014. március 6.

2 Nagymozgás - finommozgás - beszédmozgás
A gyermek lételeme a mozgás, ezáltal ismeri meg és alkalmazkodik szűkebb és tágabb környezetéhez. Gyakorlás során tökéletesedik a mozgás. A zavartalan mozgásfejlődés lehetővé teszi az alapvető mozgásminták elsajátítását és gyakorlását. A kimaradó mozgásformák problémát okozhatnak az anyanyelvi fejlődésben.

3 Testséma: a test saját mozgásai feletti uralom a stabil egyensúly fenntartása a testhelyzetekhez való alkalmazkodás a mozgások pontos utánzása Cél: célirányos, pontos mozdulatok összerendezett, harmonikus mozgás

4 Testséma: a test saját mozgásai feletti uralom a stabil egyensúly fenntartása a testhelyzetekhez való alkalmazkodás a mozgások pontos utánzása Cél: célirányos, pontos mozdulatok összerendezett, harmonikus mozgás

5 Mi valósul meg a mondókával kísért mozgások
gyakorlásakor? a játékos formában történő tanulás a figyelem és az emlékezet fejlődése a nyelvi készségek fejlődése, a szókincs bővülése az együttmozgás, együttjátszás örömteli élménye a szülő-gyerek kapcsolat erősödése

6 Nagymozgást fejlesztő játékok
Ilyen nagy az óriás: Nyújtózkodjunk kispajtás. (lábujjhegyre állás, nyújtózkodás) Ilyen kicsi a törpe: Guggoljunk le a földre. (guggolás) Fújja a szél a fákat, (törzshajlítás nyújtott karral oldalra) Letöri az ágat, reccs! (guggolás) Repülnek a madarak, (a karok oldalsó középtartásban) Csattog a szárnyuk. (tapsolás a fej fölött)

7 Mérleg vagyok, billegek,
(karok oldalsó középtartásban) Kezeimben súlyt viszek. (billegés jobbra-balra) Cini-cini muzsika, (hegedülés utánzása) Táncol a kis Zsuzsika, (törzsfordítás jobbra-balra) Jobbra dűl, meg balra dűl, (törzshajlítás jobbra-balra) Tücsök koma hegedül.

8 Finommozgást fejlesztő játékok
Hüvelykujjam almafa, Mutatóujjam megrázta, Középső ujjam felszedte, Gyűrűs ujjam hazavitte, A kis ujjam mind megette, Megfájdult a hasa tőle. (végig mutogatva) Itt a kezem, jobb és bal (kezek előrenyújtása) Összeverem, megszólal (öklök összeverése) Itt a kezem bal és jobb (kezek előrenyújtása) Most kell vele tapsolnod (tapsolás)

9 Borsót főztem, (keverés utánzása)
Jól meg sóztam (sózó mozdulatok) Meg is paprikáztam (szórás utánzása) Ábele, bábele, fuss! (tapsolás) Töröm, töröm a mákot, Sütök vele kalácsot, Megcukrozom, megvajazom, Tessék, neked odaadom. (utánzó mozdulatokkal) Lassan forog a kerék, Mert a vize nem elég. Gyorsan forog a kerék, Mert a vize már elég. (csuklókörzés a test előtt lassan, majd gyorsan)

10 Egy csepp, két csepp, Öt csepp, meg tíz, (mutogatás ujjakkal) Olvad a jégcsap, Lecsorog a víz. (utánzás ujjmozgatással) Gyülekeznek a felhők, (az ujjak fönt mozognak) Esik az eső, (zongorázás a levegőben) Kopog a jég, (kopogás) Dörög az ég, (ököllel ütögetés) Villámlik, (kezek fönt) Lecsap, (asztalra ütés tenyérrel) Kisütött a nap. (karok a magasba széttárt ujjakkal)

11 Összetett mozgásokat fejlesztő játékok
Lehullott egy falevél, (ujjakkal mutatjuk) Szelek szárnyán útra kél, (repülő karmozgás) Hegyen, völgyön átrepül, (sétálva repülő karmozgás) Ha elfárad, lecsücsül, (leguggolunk) Elszundikál, szendereg, (kezünket a fejük alá tesszük) Aztán jönnek új szelek, (nagy karmozdulat) Libeg, pörög, messze száll, ( repkedés kézzel, forgás) Világ végén majd megáll...

12 Volt egyszer egy kemence, (karkörzés)
Belebújt a kis Bence, (helybenjárás) Kormos volt a kemence, (tenyérrel körzés a test előtt) Fekete lett kis Bence. (az arc simogatása) Ránézett a mamája, (nézés jobbra-balra) Nem ismert a fiára, (a csukló forgatása) Becsukta a kemencét, (becsukó mozdulat) Jól elverte kis Bencét. (tapsolás)

13 Húzzuk a szekeret, (húzás utánzása)
Forgatjuk a kereket. (karkörzés) Vezetjük az autót, (csuklómozdulat) Becsapjuk az ajtót. (laza tenyérmozgatás) Hétfőre, keddre, Lépj az emeletre, Egy, kettő, három, Ezt a lépcsőt járom, (helyben járás, magas térdemeléssel) Egy, kettő, három, (ujjak nyitogatása) Apukámat várom (taps)

14 Eresz alól fecske fia ide néz, oda néz:
(kukucskálás jobbra-balra) Van-e hernyó, hosszú kukac, ízesebb, mint a méz. (hullámvonal mutatása egy kézzel) Csőrét nyitja ám, buzgón szaporán, (ujjak nyitása,csukása) Kis bendőbe mindenféle belefér igazán. (a has simogatása) Lassan jár a csigabiga, Táskájában eleség, (lassú járás) Várja otthon lánya, fia, Csigabiga feleség. (gyors járás)

15 Nyuszi fülét hegyezi, (nyuszifül utánzása a fej két oldalán) A bajuszát pödöri (pödrés utánzása) Répát eszik, ropp, ropp, ropp, (összezárt ököllel répaevés utánzása) Nagyot ugrik, hopp, hopp, hopp. (ugrálás) Mackó, mackó, ugorjál, (páros lábon ugrálás) Mackó, mackó, forogjál (forgás) Tapsolj egyet, ugorj ki! (tapsolás, ugrás) Hosszú lábú gólya bácsi, (helyben járás, magas térdemeléssel) Mit akar ma vacsorázni? (karok széttárása) Békacombot brekeke, Ugye bizony jól esne? (a karok előre nyújtása)

16 Források Huba Judit : Pszichomotoros fejlesztés a
gyógypedagógiában I., Nemzeti Tankönyvkiadó, Bp., 1993. Német Erzsébet. S. Pintye Mária: Mozdul a szó…, Logopédia Kiadó, Bp., 2006. Rosta Katalin, Rudas Zsuzsanna, Kisházi Gergely (szerk.): Hüvelykujjam…, Logopédia Kiadó, Bp., 1995. Szabó Borbála (szerk.): Mozdulj rá!, Egyenlő Esély Alapítvány, Bp., 2000.

17 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "„ Fújja a szél a fákat…” Mozgással kísért mondókázás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések