Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaMarcell Nemes Megváltozta több, mint 10 éve
1
43/2011. (V.26.) VM rendelet az elejtett vad kezelésének és értékesítésének élelmiszer-higiéniai feltételeiről Dr. Tóth Szabolcs Igazgató-főállatorvos Somogy Megyei MGSZH ÉLbÁ Igazgatóság 2011. december 09.
2
43/2011. VM rendelet általános rendelkezései (1)
Alkalmazási kör: a vadászatra jogosult (VJ) a tulajdonába kerülő elejtett vad meghatározott mennyiségét átadja/eladja a végső fogyasztónak (VF), vagy a VF-t közvetlenül ellátó helyi kiskereskedelmi vagy vendéglátó egységnek VJ a tulajdonába kerülő elejtett vadat felvásárlással és továbbértékesítéssel foglalkozó élelmiszeripari vállalkozónak, vagy vadfeldolgozó üzemnek értékesíti vadbegyűjtő hely esetében: ahol a VJ kizárólag a saját vadászterületén elejtett vadat tárolja, ott elégséges a §-ban előírtaknak való megfelelés (ha nemcsak saját, akkor 852/2004/EK is)
3
43/2011. VM rendelet általános rendelkezései (2)
Nem kell alkalmazni: a tenyésztett vadra (vadaskertben elejtett nagyvadra igen! /Vt. 22.§/) az elhullva talált vadra azon tevékenységekre, amikor VJ a tulajdonába kerülő elejtett vadat kizárólag magánfogyasztásra , mint VF felhasználja /pl. saját rendezvény/, vagy átadja/eladja a VF-nak minősülő vadászjeggyel rendelkező elejtőnek, vagy a VJ vadászterületén a vadgazdálkodási tevékenységben elsődleges termelőként részt vevő VF-nak /dolgozók/ az elejtett vad kötelező HÁ vizsgálata azonban előírható!
4
Az elejtett vad forgalomba hozatala
1.§ (1) a) szerinti forgalmazás mennyiségi korlátai azok a VJ-ak ahol az egy vadászati évben hasznosításra tervezett nagyvad darabszáma nem haladja meg a 100 db nagyvadat 100% (max. 100 db) ha a hasznosítási tervben szereplő nagyvad darabszám meghaladja a 100 db-ot akkor 100 db + az ezen felüli darabszám 40%-a Apróvad esetében: >5000 db-nál 100% (max db) 5000< db-nál 5000 db + az ezen felüli darabszám 40%-a az 1.§ (1) b) szerinti tevékenység mennyiségi korlátozás nélkül végezhető A hűtve szállítás feltételei aktív hűtési rendszernek kell biztosítania az előírt hőmérsékleti értékeket (nagyvad 0-7°C; apróvad 0-4°C)
5
A VJ és az élelmiszer birtokosának kötelezettségei (1)
1.§ (1) a) szerinti tevékenység bejelentése az előírt adattartalommal 8 napon belül SMKH ÉlbÁI Kerületi Hivatalának írásban! A tevékenység 1 évre megtiltható ha: a VJ a mennyiségi korlátot bizonyíthatóan túllépte a fogyasztók egészségét veszélyeztető mulasztást követ el 1.§ (1) a) szerinti tevékenység során köteles gondoskodni arról, hogy az elejtett vadat a hatósági állatorvos (HÁ) a vadbegyűjtő helyen (VH) 48 órán belül megvizsgálhassa + trichinella mintavételt elvégezhesse (tárolás) /ha fogyasztásra alkalmas, úgy hússzállítási igazolás kiállítása/ az előírt adattartalmú nyilvántartást vezetni, továbbá azt a meghatározott határidőre az ÉlbÁI részére eljuttatni (03.20.) üzemeltetni legalább egy, a § szerinti vadbegyűjtő helyet
6
A VJ és az élelmiszer birtokosának kötelezettségei (2)
Jó Higiéniai Gyakorlat bevezetése és működtetése cél: az élelmiszerbiztonsági kockázatok kezelése tartalma az elsődleges termelés szintjén folytatott tev. részletes leírása élelmiszerbiztonsági veszélyek azonosítása a veszélyek kockázatbecslése a kockázati tényezők megszüntetése érdekében bevezetett intézkedések felsorolása a felmerülő kockázatok megelőzése érdekében alkalmazott helyes gyakorlati útmutatók Monitoring program bevezetése esetén mintavételi kötelezettség! (mintaszállítás+laborvizsgálat költsége nem a VJ-t terheli)
7
A VJ és az élelmiszer birtokosának kötelezettségei (3)
1.§ (1) b) szerinti tevékenység során ha az elejtett vadat az EU másik tagállamába értékesíti köteles: vadkísérő jegyről, apróvad gyűjtőigazolásról, egyéb kereskedelmi dokumentumról másolatot készíteni és azt az ÉlbÁI-nak a szállítást követő 24 órán belül megküldeni Vadkísérő jegy és apróvad gyűjtőigazolás Országos Magyar Vadászkamara megyei szervezete bocsátja a VJ rendelkezésére!! vadkísérő jegy 200 Ft/db; apróvad gyűjtőigazolás 100 Ft/db
8
A VJ és az élelmiszer birtokosának kötelezettségei (4)
Egyéb kötelezettségek felelős az általa szállított, tárolt, forgalomba hozott élelmiszer biztonságáért, a nyomon követhetőség biztosításáért, dokumentálásáért A HKVE üzemeltetőjének az árusítás helyén kell tartania a hússzállítási igazolást, vagy annak a HÁ által hitelesített másolatát köteles biztosítani az előírt hőmérsékleti értékeket szállítás során meg kell akadályoznia a vad szennyeződését
9
Az elejtett vad kezelése és vizsgálata (1)
elejtő tájékoztatási kötelezettsége (rendellenes viselkedés, zsigereléskor tapasztaltakról) az elejtett nagyvad csonkítatlan testét /zsigereivel együtt/ haladéktalanul meg kell vizsgálni /képesített vadhúsvizsgáló (KV), HÁ, magánállatorvos (MÁ)/ rendellenes jellemzők és viselkedés hiánya + nincs környezeti szennyeződés gyanú kifogásmentes vadkísérő jegy kitöltése a KV vagy MÁ által kifogásolt vadat a HÁ-nak be kell mutatni (csonkítatlanul, zsigereivel) HÁ fogyaszthatósági döntést hoz amennyiben az elejtett vad, vagy annak egy része alkalmatlan, úgy dönt annak ártalmatlanításáról
10
Az elejtett vad kezelése és vizsgálata (2)
HÁ a VH-n, illetve a vadfeldolgozóban történő húsvizsgálat során bevonja a vadkísérő jegyet (apróvad gyűjtőigazolást) és visszajuttatja ÉlbÁI-nak (másolatot készít) a nagyvad azonosító a lőtt nagyvad feldolgozásáig annak csánkján marad! HÁ nyilvántartást vezet fogyaszthatósági döntés csak valamennyi vizsgálati eredmény ismeretében hozható
11
Vadbegyűjtő hely bejelentés köteles! ÉlbÁI-nak írásban 8 napon belül, aki regisztrációs számmal látja el (1 évre megtilthatja az üzemelést) létesítés feltételei: szilárd burkolattal ellátott; csatornázott, vagy szennyvízaknával rendelkező; bekerített; illetve rendelkezésre áll ívóvíz minőségű víz, szükséges továbbá működőképes fényforrás, továbbá az állati eredetű melléktermékek gyűjtésére zárt, csorgásmentes, mosható, fertőtleníthető tartály az üzemeltetőnek gondoskodnia kell az állati kártevők távoltartásáról a vadhűtőnek rendelkeznie kell a függesztett tároláshoz szükséges felszerelésekkel, továbbá megfelelő méretűnek, illetve hűtőteljesítményűnek kell lennie üzemeltető nyilvántartást köteles vezetni
12
A képesített vadhúsvizsgáló képesítési követelményei
iskolarendszeren kívüli hatósági jellegű képzés alapkövetelmény: középfokú végzettség, minimum 10 év szakmai gyakorlat és állami vadászvizsga megléte, vagy HÁ felügyelete alá rendelt kisegítők szakképzési követelményeinek teljesítése oktatási anyag elkészítése MgSzH+Vadászkamara feladata képzés, illetve továbbképzés szervezése ÉlbÁI+Vadászkamara feladata tevékenységet sikeres vizsga esetén ÉlbÁI engedélyezi (+nyilvántartásba vétel) KV a tevékenysége megszünését 8 napon belül bejelenteni köteles! KV KÖTELES a továbbképzéseken részt venni, ellenkező esetben az ÉlbÁI a tevékenységét felfüggeszti!!! Az engedély vissza is vonható (min. 1 év)
13
Köszönöm a figyelmet!
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.