Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Olimpia.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Olimpia."— Előadás másolata:

1 olimpia

2 KEZDETE Az olimpiai játékok több sportágat magába foglaló nemzetközi eseménysorozat az ókori olümpiai játékok mintájára. Az újkori olimpiai játékok sora – az ókori olümpiák mintájára, 1503 év elteltével – 1896-ban Athénban kezdődött el

3 törölt sportágak Az alábbi sportok korábban szerepeltek a nyári olimpiai játékok programjában, mint hivatalos sportok. A számok a cellákban azt mutatják, hogy az adott sportban hány versenyszámot rendeztek az adott játékokon; az X a bemutató sportokat jelzi. Baszk pelota, Krikett, Krokett, Műkorcsolya, Golf, Jégkorong, Jeu de paume, Lacrosse, Lovaspóló, Rackets, Roque, Rögbi, Kötélhúzás, Motorcsónakázás

4 a téli olimpia A téli olimpiák története nem nyúlik vissza olyan messzire, mint a nyári olimpiáké. Az első téli olimpiát ben rendezték a franciaországi Chamonix-ban. Ahogyan a nyári olimpiák története során, a téli olimpiák statisztikájában is felfedezhető, hogy az évek múlásával folyamatosan nőtt a versenyszámok, a résztvevő országok, a versenyzők és a nézők száma, valamint a versenyzők nem szerinti megoszlása is jóval kiegyenlítettebb napjainkban, mint a kezdeti olimpiákon. Az első olimpián 11 nő, és 247 férfi vett részt, míg a 2002-es rendezvényen 886 nő és 1513 férfi versenyző.

5 a nyári olimpia A nyári olimpiai játékok 28 sportot és 38 szakágat tartalmaz körülbelül 300 versenyszámmal Az első olimpiai játékokon kilenc sportban lehetett megmérkőzni.[8] Ezóta a nyári olimpiai játékok sportjainak száma jelentősen megnőtt: jelenleg 28 sport van az olimpiai játékok programjában. A  évi nyári olimpiai játékokon viszont a sportok száma csak 26 lesz a NOB 2006-os szavazásának megfelelően, ami a baseballnak és a softballnak az olimpiai programból való eltávolítását határozta. Ennek ellenére ezek is olimpiai sportok maradnak, és meg van a lehetőség arra, hogy visszavegyék őket az olimpiai programba, például a 2016. évi nyári olimpiai játékokra. Ahhoz, hogy egy sportág a nyári olimpiák programjának részévé váljon (ezeket sportágakat nem kell mindenképpen megrendezni), széles rétegben kell lennie részt vevő férfiaknak és nőknek, a férfiaknál legalább 75, a nőknél legalább 50 országban, legalább 4 különböző kontinensről.

6  A szakágakat versenyszámokra oszthatjuk, a versenyszámok megnyeréséért lehet érmet nyerni.[3
 Egy sport vagy szakág akkor kerül be az olimpia programjába, ha a NOB úgy határoz, hogy világszerte népszerű, tehát elég nagy a részt vevő országok száma. szakágak Asztalitenisz Atlétika Birkózás Bob és szkeleton Curling Evezés Golf Gyeplabda Íjászat Jégkorong Judo Kajak-kenu Kerékpár Kézilabda Korcsolyázás Kosárlabda Labdarúgás Lovaglás Ökölvívás Öttusa Röplabda Rogby Sízés Snowboard, Hódeszka Strand röplabda Sportlövészet Súlyemelés Szabad síelés Szánkó Szörf Tenisz Taekwondo Tollaslabda Torna Triatlon Úszás Vitorlázás Vívás Vízilabda Sílövészet (Biatlon)

7 köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "Olimpia."

Hasonló előadás


Google Hirdetések