Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egy erdei iskolai tábor tanulságai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egy erdei iskolai tábor tanulságai"— Előadás másolata:

1 Egy erdei iskolai tábor tanulságai
Irodalom- és filmterápia továbbtanulás előtt álló hátrányos helyzetű tanulóknak Katolikus Pedagógiai Intézet 2018. április 17. Előadó: Szommer Edit

2 Irodalom- és filmterápia
Művészetterápiák: filmterápia, a táncterápia, biblioterápia, a zeneterápia stb. a művészetterápiákra egyre nagyobb a kereslet, fejlődő területről beszélünk > alkalmazási területek szélesednek ( klinikai területen, pedagógiában, fejlesztő tréningek keretében) A filmterápia mint a pszichoterápia része (illetve a pszichoterápiák egyike) a művészetterápiától illetve a biblioterápiától határolódott el a 90-es évek Amerikájában

3 Saját szavak (2007)_rendező: Richard LaGravenese
Megtörtént események alapján készült a film, egy ambiciózus pályakezdő tanárnő önfeláldozó munkájáról egy kaliforniai szegregált középiskolában, ahol a legnehezebben kezelhető osztályt bízzák rá.

4 A foglalkozás célja, feladatai
az identitás erősítése a kulturális hátrányokat kompenzáló lehetőségek megkeresése ön- és társismeret fejlesztése

5 Erőszak Segítők Kapcsolatok Célok Értékek
Beszélgetés a filmről kérdések segítségével különböző problémák felvetésével    Erőszak Segítők Kapcsolatok Célok Értékek

6 ERŐSZAK Mi a véleményetek az erőszakról?
Hol/mikor szembesültök erőszakkal? Mit éreztek ilyenkor? Hogyan kezelitek az ilyen helyzeteket? SEGÍTŐK Neked ki segítene? Miben kérnél segítséget, védelemben agresszió ellen vagy célok elérésében például? Valaki vagy valami segített neked könnyebbé tenni az iskolai életet. Hogyan tudnád átadni a módszert, a hasonló problémával küszködőnek?

7 TÁRSAS VISZONYOK Új tapasztalat, új emberek. Kinyílsz, vagy elrejtőzöl? Miért Miért fontos más emberek gondolatait megismerni? Mit veszíthetünk, ha nem hallgatunk meg más embereket?

8 CÉLOK Sokat küzdöttél, hogy megszerezd, amit akartál. Milyen érzés?
Milyen jövőről álmodsz? Beszéltél róla valakivel? Miért, miért nem? Milyen áldozatot hoznál, hogy megvalósítsd az álmaidat? Hol szeretnél lenni 5-10 év múlva? Milyen tudásnak vennéd legjobban hasznát ?

9 ÉRTÉKEK, KAPCSOLATOK Mi számít értékes kapcsolatnak? Család, barátok? Vannak-e olyan dolgok az életedben, amelyekre büszke vagy? Milyen alkalommal érezted, hogy a családod, Vagy a barátaid büszkék voltak rád? Hogy mutatták ki? Mi tesz egy családot családdá? Te mit teszel, hogy a családod érezze az összetartást?

10 Lakatos Menyhért : Füstös képek c
Lakatos Menyhért : Füstös képek c. regény részlete (Magvető és Szépirodalmi Kiadó Bp., 1975) A cigány származású író regényének részlete egy cigányfiú önmagával való küzdelmeiről szól. Bekerülve az iskolába – ami számára idegen közeg volt - a megfelelni akarás gátolta a teljesítményében. Mindezt erősítette benne a másságának tudata.

11 Terápiás célok: Továbbtanulás kapcsán felmerülő nehézségek leküzdése, elsősorban a beilleszkedési problémák előhívása volt a cél. Motiválás a továbbtanulásra Annak beláttatása, hogy másságuk ellenére is ugyanolyan eséllyel indulhatnak el az életben, mint hasonló korú nem roma társaik.

12 Foglalkozás menete Ráhangolódás: asszociációs játék >„ idegen” szóval kapcsolatos asszociációk ( más, nem elfogadott, ismeretlen, távolálló, nem közülünk való, külföldi, bizalmatlanság, távolságtartás) Részlet felolvasása (lezáratlanul hagyva a regényből kiragadott részt is.)

13 A beszélgetés a következő kérdések mentén
Milyen elvárásaik vannak a leendő iskolájukkal? Milyen várható reakciók lehetnek a tanárok részéről? Milyen viselkedéssel célszerű ezekre a reakciókra válaszolni? Kezdeti kudarcokat, hogyan kezeljék? Mennyivel nehezebb egy romának egy magyar környezetbe beilleszkedni? Többet kell-e bizonyítaniuk? Kreatív írásos feladatként befejezték a történetet. Többen írtak pozitív befejezést, ami azt tükrözte, hogy bíztak abban, hogy sikeresen elvégzik a középiskolát.

14 Vathy Zsuzsa: Colombo autója c. kisregényére épülő foglalkozás
Az iskola egy volt diákjáról szól a történet, amely az eddig érintett témák megbeszélésére adott lehetőséget. A közülük származó tehetséges fiú az akkor még létező Dzsumbujból eljut az érettségiig, jelentkezik főiskolára, majd külföldön munkát vállal. A beszélgetés elsődleges célja az volt, hogy rávilágítsunk arra, hogy ők maguk is felelősek saját sorsuk alakulásáért, képesek azt befolyásolni, nem kell csak sodródniuk.

15 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "Egy erdei iskolai tábor tanulságai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések