Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szakmai együttműködés elmélyítése, avagy

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szakmai együttműködés elmélyítése, avagy"— Előadás másolata:

1 A szakmai együttműködés elmélyítése, avagy
„Hogyan küzdjük le az „itt minden rendben van” állítást”? dr. Szabóné Szalay Csilla Óvodai és iskolai szociális segítők csoportvezetője ECSGYK, Pécs A jövő nemzedékének segítői – az óvodai és iskolai szociális segítők mindennapjai a gyakorlatban című konferencia  Pécs, június

2 Újdonságok keletkezése 2018 év elején
A pilot program indulása a 2017-es év második felében – kérdések sokasága keletkezett, mely megválaszolásra várt. Szakmai egyeztetések sora indult meg az EMMI, a SzGyF, az OH és a pályázatokban résztvevő szakemberek részvételével. Módosult a jogszabályi környezet – új szolgáltatási elemként belép az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység A Család- és Gyermekjóléti Központ kötelező feladata lett.

3 Új feladatok, új kihívások I.
A köznevelési intézmények tájékoztatása A Pécsi Tankerületi Központ igazgatói értekezletén történő bemutatkozás, az új szolgáltatás bemutatása. - Elindul a marketing! (2018-ban 2X) A Család- és Gyermekjóléti Központ éves szakmai tanácskozásán kiemelt téma volt az új feladat – jelzőrendszeri tagok tájékoztatása.

4 Új feladatok, új kihívások II.
Munkaszervezés kérdése Honnan lesz 1500 fő szociális szakember, melyből a Pécsi járás területén 30 fő szükséges? (172 köznevelési intézményre!) Mikortól álljanak munkába a szociális segítők? Mi az ideális bemutatkozás időpontja? (augusztus, vagy nevelési- oktatási év közben?)

5 Új feladatok, új kihívások III.
Szervezeti és szakmai változások Hogyan fog illeszkedni a szociális segítő, a Központba és a köznevelési intézményekbe? (munkaidő, utazás, intézmények közötti lavírozás, esetmegbeszélés, team munka) – „Hová tartozom?” „Ki vagyok?” Kompetenciahatárok kérdése, szakmai autonómia meghatározása, jogok és jogosítványok

6 Közös gondolkodás I. Az EMMI és az SzGyF meghívására részt vettünk 2018 év első felében a bevezetéshez segítséget nyújtó Szakmai ajánlás elkészítésében. Folyamatos volt az eszmecsere Kerekasztalmegbeszélések formájában a régióban dolgozó óvodai és iskolai szociális segítőkkel – jó gyakorlatok, szakmai tapasztalatok megosztása.

7 Szakmaközi megbeszélések folytak az óvodai és iskolai védőnőkkel is.
Közös gondolkodás II. Szakmaközi megbeszéléseket folytattunk az óvodai és iskolai pszichológusokkal, ahol a kompetenciahatárokat is érintettük, mint sarkalatos kérdéseket. Szakmaközi megbeszélések folytak az óvodai és iskolai védőnőkkel is. Több alkalommal konzultáltunk az OH helyi referensével.

8 Közös gondolkodás IV. Az SzGyF munkatársaival együttműködünk az új szolgáltatás szakmai irányelvének kidolgozásában. A Szociálpolitikai Szemle soron következő különszámában pedig megjelenik egy 20 oldalas írásunk az óvodai és iskolai szociális segítés bevezetéséről és az eddigi szakmai tapasztalatokról.

9 Ahogy mi, mint ECSGYK csináljuk I.
Elsőkörös munkatársak: az ECSGYK családsegítőiből, esetmenedzsereiből, utána új felvétel. Új kolléga kontra „ősmunkatárs”, pályakezdő, vagy gyakorlott? Elsőkörös intézmények: a Pécsi Tankerületi Központ által fenntartott intézmények (iskolák), a önkormányzatok által fenntartott óvodák Azok az intézmények következő körben, akik jelezték, hogy mielőbb szeretnének szociális segítőt (PTE iskolái, Pécsi Püspökség által fenntartott intézmények, Ciszterci Rendi intézmények)

10 Ahogy mi, mint ECSGYK csináljuk II. – Egy jó indulás
Az első interjú a köznevelési intézmény vezetőjével: ECSGYK Igazgatója egyeztet időpontot, megjelenés az ó-i szociális segítők csoportvezetőjével együtt. Tájékoztatás a szolgáltatás szakmai alapjairól Tájékoztatás a kivitelezés általunk tervezett módjáról. Egyeztetés a speciális kérésekről, a köznevelési intézmény szükségleteiről A szociális segítő megnevezése és időpontegyeztetés egy újabb találkozó időpontjáról, ahol bemutatásra kerül a szociális segítő. – Munkakezdés időpontjában való megállapodás.

11 Ahogy mi, mint ECSGYK csináljuk III. – megfelelő kezdés
Amire ügyelünk: A szociális segítő megfelelő személyének kiválasztása (speciális tudás, vallási érzékenység, múltbéli tapasztalat, gyakorlat) Felkészültség (pár nap eltöltése a gyakorlott ó-i szoc. segítő mellett, új munkatársként valamelyik szakmai egységünkben mentor melletti betanulás 1-3 hónap – jogszabályok, protokollok, szolgáltatások megismerése, az „Anyaintézmény” hitvallásának megismerése)

12 Ahogy mi, mint ECSGYK csináljuk IV.
Amire figyelünk még: Munkacsoportokban dolgozunk, fejlődünk, tanulunk – EGYMÁSTÓL, MÁSOKTÓL ÉS MAGUNKRÓL! Jó gyakorlatok gyűjtése Egyesével dolgozunk, de SOHA NEM VAGYUNK EGYEDÜL! (Központon belül is TEAM, köznevelési intézményben is TEAM)

13 Hogyan közeledhetünk egymáshoz?
Értsük meg egymást! – a szakmai nyelv megismerése minden érintett területen. Fogadjuk el egymást! – nyitottság, tolerancia, elfogadás BIZALOM Kölcsönös tájékoztatás, információcsere Egymás szakmaiságának a tisztelete, a kompetenciák elfogadása A jó munkához idő kell! A bizalom és az elfogadás is jön az idővel.

14 Hogyan közeledhetünk egymáshoz?
Mentálhigiénés/gyermekvédelmi team – létrehozása, csatlakozás Nevelőtestületi értekezleteken folyamatos jelenlét Folyamatos jelenlét (személyesen, telefonon… több intézmény esetén is!) Megjelenő szükségletekre rövid határidővel reagálni Kommunikációs és hivatali útvonal betartása – kapcsolattartó személy! (vezető megszólítása(!), jelzés- visszajelzés, hiányzás, programtervezés, stb.) Kölcsönös visszajelzés szakmai munkáról, tervekről, elvégzett feladatokról

15 Hogyan közeledhetünk egymáshoz?
1 „+” tapasztalat feltűnést, 2 „+” tapasztalat érdeklődést, 3 „+” tapasztalat szükséglet, igény megfogalmazását vonja maga után. … sok „+” tapasztalat elfogadást, bizalmat, egyenrangú kollegiális viszonyt eredményez!

16 Hiátusok, megoldandó feladatok
A szociális és köznevelést koordináló jogszabályok összehangolása, harmonizálása Szakmai irányelvek és módszertani ajánlások, jó gyakorlatok megalkotása, megvalósítása mindkét területen A szociális és a pedagógus alapképzésbe olyan elemek becsempézése, mely érzékenyít egymás szakterületére Szociális szakemberek képzése erre a speciális területre, folyamatos tudástár bővítési lehetőség

17 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!
dr. Szabóné Szalay Csilla ECSGYK, Pécs


Letölteni ppt "A szakmai együttműködés elmélyítése, avagy"

Hasonló előadás


Google Hirdetések