Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mózes, a piramisok (és az ufók)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mózes, a piramisok (és az ufók)"— Előadás másolata:

1 Mózes, a piramisok (és az ufók)
Evangélikus Biblikus Szabadegyetem 2018. őszi félév Kőszeghy Miklós

2 Elöljáróban Hasonló, de más terep, mint előző alkalommal:
Hamis elvárások a tudomány felé. A bizonyítás iránti vágy eltűnése. Tény és hipotézis összemosása. Mai módszerünk: A téveszmékre csak éppen hogy kitérünk. A két komoly téma köré csoportosítjuk az energiáinkat.

3 Mózes a Tórán kívül Az ősatya-történetekben nem esik szó róla.
Zsolt 90: az egyetlen, amelyet neki tulajdonítanak. A leginkább zavarba ejtő a 2Kir 18,4: … (Ezékiás király) eltávolította a magaslatokat, összetörte az emlékoszlopokat, kivágta a berkeket s összezúzta a rézkígyót, amelyet Mózes csinált. Mindezen ideig ugyanis illatot gyújtottak annak Izrael fiai s Nehustánnak hívták.

4 Mózes a Tórában A születés utáni és a Kivonulás előtti időszak kérdése (Ex 2): A fáraó palotájában nevelkedik? Gyilkosság, Midián, Jetró, Cippora. Egyiptomban tanult monoteizmus? Elhívás az égő csipkebokornál (Ex 3): Mózes legitimációja. Isten neve. Jahve és az atyák istene. A pusztai vándorlás: Kételkedés és Nebó hegye.

5

6

7

8

9

10 Az Exodus kronológiája
Mózes datálásának egyetlen lehetősége. Pitom és Ramses építése: I. Ramses: a legelső II. Ramses: a leghíresebb III. Ramses: zűrzavar XI. Ramses: a legutolsó

11 Donner listája…Mózes hivatala
Mitikus alak. Pap. Vallásalapító. Karizmatikus vezető. Reformátor. A „mózesi hivatal” viselője. Népalapító. Rendalapító (leviták). Teológus. Varázsló. Törvényadó. Próféta.

12 Az Óbirodalom III-VI. din. Kb. 2700-2200 - 1.
Kiterjedése: a Deltától az 1. kataraktáig (kb kilométeres folyószakasz ► óriási állam! A király: fáraó / per-a-a (újbirodalmi cím) A Ma’at földi megvalósítója. Ré fia, vagyis önmaga nem isten. Palotái: alig tudunk róluk valamit. Speciális neveltetéssel készül hivatására. Földi nyughelye a piramis.

13 A Gízai-fennsík ma…

14 Dzsószer fáraó masztabája Szakkarában

15 A Dzsószer-piramis keresztmetszete
Alapterület: 118 x 140 m (16520m2) A szent kerület: 544 x 277m (150688m2) A legbonyolultabb alépítmény. Belső járatok még nincsenek. A király és családtagjai is ide temetkeztek. Imhotep – a megistenült tervező. Dzsószer – Kr.e. III. évezred első fele.

16 A három nagy piramis

17 Kicsit közelebbről

18 Kheopsz piramisának keresztmetszete
Alap-adatok: 146,589m magas ép állapotában. 230 x 230 (529000m2) alapterület

19 A Nagy Galéria 46,7m hosszú 2,1m széles

20 A Király Kamra rajza Itt van a szarkofág.
Felette tehermentesítő kamrák.

21 Az építés talányai A bazalt kitermelése.
A mészkő szállítása Asszuán térségéből. Mozgatás: vízzel locsolt iszap-pályákon Emelés: égetett téglából épített lejtőkön. Minden egyéb: spekuláció. De a rámpa is csak egy hipotézis…

22 Thothotep sírjának freskója

23 Cestius piramisa, Róma

24 A Louvre piramisa

25 Las Vegas

26 Kazany

27 Baden-Baden

28 Mózes, Egyiptom és Izrael
Ambivalens viszonyrendszer. Exodus: Kényszermunka. Menekülésszerű szabadulás. Genezis: Menedék éhínség idején. Régészet: Rengeteg egyiptomi tárgy. Egyiptom lenyűgözi az ókori zsidóságot.

29 Mózes és a piramisok Nincs közös metszet, mert:
Nincs ilyen értelmű írott,vagy képi forrás. A piramisok sokkal régebbiek annál az időpontnál, ameddig visszafelé tudunk pillantani Izrael történetébe. Viszont: Mózes kronológiai elhelyezése egyelőre lehetetlen. Igaz: a kapcsolat kizárásához a Remszeszek említése is elegendő…

30 Mózes és a monoteizmus A kérdés: honnan NEM ered a monoteizmus.
Ehnaton (= IV. Amenhotep ). Aton vagy Amon? Monoteizmus vagy henoteizmus? A közvetítő link hiánya…

31 Köszönöm megtisztelő és cseppet sem magától értetődő figyelmüket.


Letölteni ppt "Mózes, a piramisok (és az ufók)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések