Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SPANYOL KATOLIKUS KARÁCSONY

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SPANYOL KATOLIKUS KARÁCSONY"— Előadás másolata:

1 SPANYOL KATOLIKUS KARÁCSONY
KARÁCSONY BARCELONÁBAN

2 A köztereken a fenyőfát ilyen díszes kúpokkal helyettesítik.

3 Barcelonában karácsonyozni igazán egyedülálló élmény, mert nagyon sok katalán szokás kötődik ehhez az ünnephez. Nekik December 8-án kezdődik a Karácsony, amikor a keresztény naptár szerint a Szeplőtelen Fogantatás napja van és Január 5-ig A három király megérkezéséig tart. .

4 „szeplőtelen fogantatás (lat. conceptio immaculata): 1
„szeplőtelen fogantatás (lat. conceptio immaculata): 1. teológiailag az emberi élet továbbadásának természetes folyamatában olyan →fogantatás amelyet Isten megőriz az →áteredő bűntől. Az üdvösség történetében egy ilyen eset van: Isten anyjának, a →Boldogságos Szűz Máriának ~a. - 2. dogma. Üdvtört. jelentősége miatt a hagyomány alapján IX. Pius p XII. 8: az Ineffabilis Deus bullában →ex cathedra döntéssel →dogmaként hirdette ki, hogy Mária életének első pillanatától fogva mentes volt az áteredő bűntől, és a →megszentelő kegyelem állapotában volt. Mária különleges módon részesült a krisztusi megváltásban, s így számára Isten elővételezte a kegyelmi állapotot, hogy mentes legyen az áteredő bűntől. A ~ kifejezés hallatára még kat. hívők is sokszor Jézus szűzi fogantatására gondolnak, de itt Mária kegyelmi kiváltságáról van szó.” Magyar Katolikus Lexikon

5 MURILLO, BARTOLOMÉ ESTEBAN
ESQUILACHE IMMACULATE CONCEPTION oil on canvas 235 x 196 cm The Hermitage St. Petersburg

6 VELÁZQUEZ, DIEGO ADORATION OF THE MAGI 1619 oil on canvas 203 x 125 cm Museo del Prado, Madrid Január 5-e az ún. Nit del Reis, azaz a „Királyok éjszakája“. A három király Vízkereszt előestéjén ajándékot hoz a kis Jézusnak. 

7 A HÁROMKIRÁLYOK ÉRKEZÉSE BARCELONÁBA.
 Katalóniában  a szezon legnagyobb ünnepe.

8  A gyerekek itt nem a Télapónak, hanem a három királynak írnak levelet, amiben feltüntetik, hogy egész évben jól viselkedtek, és felsorolják, milyen ajándékokat szeretnének kapni. Általában elölhagyják a csizmájukat, amibe a királyok ajándékokat tesznek. A háromkirályok beosonnak és a jó gyerekeknek ajándékokat, a rosszaknak pedig szenet csempésznek a csizmájukba. A gyerekek cserébe egy pohár tejet adnak nekik, és vizet készítenek a tevék számára (mert a királyok ugye tevéken utaznak)

9

10

11 Élő betlehemet 1962 óta minden évben készítenek
Élő betlehemet 1962 óta minden évben készítenek. A város lakói és az ide látogató turisták sétálhatnak az élő „szobrok“ között, miközben a hangosbemondóból az Evangélium egyes részei, prózai kommentárok és népköltészeti alkotások hangzanak el.

12 Katalóniában egészen különleges, mondhatni bizarr hagyományok élnek, amin a spanyolok is csodálkoznak, amikor először hallanak róla. El Caga tió vagy az El tió de Nadal nagyon  népszerű karácsonykor. Katalóniában.  Ez egy farönk, festett mosolygó arccal, kiálló nagy orral. Fején piros katalán sapka, bot lábakkal és piros takaróval van leborítva. Neve szó szerinti fordításban annyit jelent, "kakiló farönk„ vagy „Nadal nagybácsi”. December 8-tól aztán a gyerekek minden nap „megetetik" a saját farönküket egészen a három- királyok érkezéséig.  A nagy napon énekelnek neki egy dalt, és addig verik egy bottal, amíg a takaró le nem esik róla és a gyerekek meglátják az ajándékokat.

13 EL CAGA TIÓ EL TIÓ DE NADAL

14 EL CAGANER Hagyományosan az El Caganer férfi figura, amely barna nadrágot (bokáig lehúzva, természetesen) piros sapkát visel. Manapság azonban kerámia figurák ezreit találhatjuk meg a piacokon Lady Gagától kezdve, II. Erzsébeten át, egészen Barack Obamáig. ( Hiszen a természet mindenkit hív.)

15

16 "El Caganer: a jó szerencsét hozó alak, amely értelmezéséhez jó adag humorra is szükség van. Ezt a figurát mindig guggoló helyzetben ábrázolják. Sajátos módja annak is, hogy a katalánok kigúnyolják a spanyol inkvizíciót. Szimbolizálja a bőséges termést, és jó szerencsét hoz az embereknek, miközben arra emlékeztet minket, hogy mindannyian emberek vagyunk, és mindig van min nevetni az életben. „

17 EL CAGANER karácsonyi vásárban

18 VÉGE 2017 RLÁSZLÓNÉ


Letölteni ppt "SPANYOL KATOLIKUS KARÁCSONY"

Hasonló előadás


Google Hirdetések