Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Összeállította: J. Balázs Katalin

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Összeállította: J. Balázs Katalin"— Előadás másolata:

1 Összeállította: J. Balázs Katalin
A fényképezés Kémia 8. tankönyv 123. oldal Összeállította: J. Balázs Katalin

2 Az ezüst-halogenidek fényérzékenysége
Ezüst-halogenidek előállítása: AgNO3-oldathoz NaCl-ot KBr-ot KI-ot adunk AgCl AgBr AgI Fehér csapadék Halványsárga csapadék Sárga csapadék

3 Az ezüst-halogenidek fényérzékenysége
Ezüst-halogenidek megvilágítása: Mg égetésével

4 Az ezüst-halogenidek fényérzékenysége
Az ezüst-halogenidek megvilágítás során megfeketednek: Fémezüst válik ki Az ezüst-halogenidek fényérzékeny anyagok, fény hatására bomlanak.

5 A fényképezés POZITÍV KÉP A PAPÍRON NEGATÍV KÉP A FILMEN NAGYÍTÁS:
Ott, ahol a negatív kép nem árnyékolja a papírt, fény hatására valamennyi ezüst kiválik (feketedés) FOTÓZÁS: Ott, ahol a tárgy nem árnyékolja a filmet, fény hatására valamennyi ezüst kiválik (feketedés) ELŐHÍVÁS: A megvilágítás mértékével arányosan növeli az ezüst kiválását (megfeketedését) FIXÁLÁS: Kioldja a maradék AgBr-ot, ezután már érheti fény, tovább nem feketedik

6 Visszajutás szintén Alt + Tab billentyűkkel.
Az Alt + Tab billentyűk együttes lenyomásával: Kísérletek: 48. Ezüst-halogenidek fényérzékenysége Visszajutás szintén Alt + Tab billentyűkkel.

7 ELŐHÍVÁS Az előhívószer elősegíti az ezüstkiválást, redukálja az ezüstöt elemi ezüstté (Ag) FIXÁLÁS A fixálószer (fixírsó) jól oldja az ezüst-bromidot, de nem oldja a kivált ezüstöt A fekete-fehér fényképészeti eljárásokban sokféle anyagot használnak. Az előhívók azok az anyagok, amelyek a megvilágított ezüstsókat fémezüstté redukálják. Ezek általában benzolszármazékok. Pl. hidrokinon, pirokatechin, metol. Az előhívó oldatot tartóssá teszik és az ezüstsók oldását segítik a konzerváló anyagok. Ilyen pl. a nátrium-szulfit (Na2SO3). A lúgosító anyagok gyorsítják az előhívást lúgos kémhatást biztosítva. Ezek közé tartozik a nátrium-hidroxid (NaOH), a nátrium-karbonát (szóda, Na2CO3), a trinátrium-foszfát (trisó, Na3PO4), nátrium-tetraborát (bórax, Na2B4O H2O), a kálium-karbonát (hamuzsír, K2CO3). A késleltető- és egyben fátyolgátló anyagok az ezüstsók oldhatóságát csökkentik, növelik a negatív kontrasztját és visszatartják a fátyolképződést. Ilyen anyag a kálium-bromid (KBr) és a benztriazol. Előhívás után a meg nem világított ezüstsók eltávolítására, azaz a kép fixálására fixírsót, nátrium-tioszulfátot (Na2S2O3) használnak, de alkalmas az ammónium-tioszulfát ((NH4)2S2O3) és az ammónium-klorid (NH4Cl) is. Nézz utána!

8 Állítsátok sorrendbe a szódominókat úgy, hogy helyes szöveget kapjatok!
4. A fixírsó... ...redukáló-szer. ...fekete színű. Mindegyik ezüst-halogenid ... 1. ...sárga csapadék. Az ezüst-klorid ... 2. ...jól oldja az ezüst-bromidot. A kiváló ezüst ... 5. ...vízben rosszul oldódik. Az ezüst-jodid ... 3. ...fehér, fényérzé-keny vegyület. Az előhívó- szer... 6.

9 1. 2. 4. 1. 3. 6. 5. Megoldás ...akkor telített oldata híg oldat.
Mindegyik ezüst-halogenid ... 2. Az ezüst-klorid ... ...sárga csapadék. 4. ...redukáló-szer. A fixírsó... 1. ...fekete színű. Az étolaj olyan oldószer, ... 3. ...vízben rosszul oldódik. Az ezüst-jodid ... 6. ...fehér, fényérzé-keny vegyület. Az előhívó-szer... 5. ...jól oldja az ezüst-bromidot. A kiváló ezüst ...

10 VÉGE

11 Ajánlás a digitális óravázlathoz
Segíti a kiegészítő tananyag feldolgozását. Segít a fényképezés folyamatainak megértésében. Használjuk a tankönyvet az órán! Tanári jelenlétre, értelmezésre szükség van. A 7. diához „Előadói jegyzetek” tatoznak, melyeket a bal alsó sarokban lévő négyzetre kattintva lehet előhívni (Képernyő → Előadói jegyzetek). Internet használatával kiegészítő ismereteket nyújt (a tanulók otthoni feladata is lehet). Az utolsó diakép a szódominókat nyomtatható formában tartalmazza.

12 A kísérletekről készült klipek használatához
Az óravázlatból a kísérletekhez az Alt + Tab billentyűk együttes lenyomásával lehet eljutni, illetve ugyanígy vissza is lehet jutni az adott diához. Hang nélkül készültek. Minden esetben szükséges a tanár értelmező, magyarázó jelenléte. A tankönyvben megtalálható kísérletek nagy része látható a megfelelő óravázlatban. Rövid, akár többször megismételhető klipek Néhány esetben lassítva is megismétlődik a látvány (R jel) Ajánlott a kísérletek értelmezésénél a tankönyvet is használni A tankönyvi ábrát megnézni A megfigyeléseket lejegyzetelni Elsősorban olyan közeli beállításokat mutatnak a klipek, amelyeket tanári bemutató kísérleteken a tanulók nem tudnak megfigyelni.

13 Az óravázlatból való kilépés és visszatérés
Az óravázlat megfelelő helyén jelzi, hogy milyen interaktív tananyagelemhez lehet lépni (animációkhoz, játékokhoz, feladatokhoz, kísérlet videoklipjéhez). Ha az Alt és Tab ( ) billentyűket egyszerre nyomjuk le a számítógép klaviatúráján, akkor eljutunk a Kémia 8. interaktív tananyag nyitóablakához, ahol kikereshetjük és elindíthatjuk a megfelelő tananyagelemet. Lejátszás után szintén az Alt és Tab billentyűk együttes lenyomásával juthatunk vissza az óravázlat megfelelő diájához. Az óravázlatban mindig fel van tüntetve, hogy az adott tananyagelem hol található az interaktív tananyagban. Ha a Kémia 8. interaktív tananyagot az aktuálisan használt tananyagelemnél letesszük a Tálcára, akkor a Kémia 7. interaktív tananyagban is előkereshetjük a megfelelő részt, majd visszatérhetünk újból a Kémia 8. tananyaghoz.

14 Mindegyik ezüst-halogenid ... A fixírsó... ...redukáló-szer.
...fekete színű. Mindegyik ezüst-halogenid ... 1. 4. A fixírsó... ...redukáló-szer. ...sárga csapadék. Az ezüst-klorid ... 2. ...jól oldja az ezüst-bromidot. A kiváló ezüst ... 5. ...vízben rosszul oldódik. Az ezüst-jodid ... 3. ...fehér, fényérzé-keny vegyület. Az előhívó- szer... 6.


Letölteni ppt "Összeállította: J. Balázs Katalin"

Hasonló előadás


Google Hirdetések