Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Miért jó a hallgatói mobilitás?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Miért jó a hallgatói mobilitás?"— Előadás másolata:

1 SZTE ÁJTK Erasmus+ hallgatói részképzés és szakmai gyakorlati tájékoztató 2017.november 29.

2 Miért jó a hallgatói mobilitás?
Nyelvtudás fejlesztése; Interkulturális és szakmai kapcsolatok építése („social networking”); Szakmai kompetenciák bővítése (új ismeretek szerzése); Élettapasztalat gyűjtése („do it yourself”); Karrierépítés: statisztikák szerint az Erasmus ösztöndíjak 20-30%-os előnyt jelentenek az elhelyezkedéskor.

3 A tanulmányi célú mobilitás időtartama és a pályázás feltételei
A felsőoktatási hallgatók tanulmányi célú mobilitásának hossza 3-12 hónap lehet. A pályázás feltételei: - a hallgató magyar állampolgár, vagy oklevélszerzésre irányuló tanulmányokat folytat az intézményben; - két lezárt félévvel rendelkezik a tanulmányok megkezdése előtt az adott tudományterületen; A hallgatónak aktív jogviszonnyal kell rendelkeznie az SZTE-n mind a pályáztatás teljes félévében, mind a külföldi tanulmányi időszak, illetve szakmai gyakorlat teljes ideje alatt. - diplomáját, doktori fokozatát sem az ösztöndíjat megelőzően, sem az alatt még nem szerzi meg; a külföldi tanulmányok folytatásához szükséges magas szintű nyelvtudással, megfelelő, és színvonalas tanulmányi programtervezettel rendelkezik. Elvben nem kizárt, hogy a hallgatók nem alapszakjuk szerinti tudományterületre pályázzanak (pl. MKTB, politológus vagy nemzetközi kapcsolatok szakos hallgató jogász helyre).

4 A pályázható egyetemek köre
Az SZTE ÁJTK tanszékei által megkötött (és folyamatosan bővülő) bilaterális szerződések szerinti partneregyetemekhez; Több mint 100 bilaterális megállapodás, amely elérhető:

5 A pályázás menete # 1 Két pályázási periódus létezik:
„rendes” időszak (január): a következő tanév egy vagy két szemeszterére lehet jelentkezni; „pótpályázat” (szeptember): csak az adott tanév tavaszi félévére lehet pályázni (hosszabbítás ilyenkor kizárt). A kari pályázat az NMI (Nemzetközi Mobilitási Iroda) egyetemi pályázati kiírása után válik nyilvánossá.

6 A pályázás menete #2 Határidő: 2018. február 15.
A pályázati dokumentáció elemei: magyar és idegen nyelvű fényképes önéletrajz; magyar és idegen nyelven írt motivációs levél; valamennyi lezárt félév eredményei (a Tanulmányi Osztály igazolásával ellátott elektronikus leckekönyv); nyelvtudást igazoló dokumentum(ok); kitöltött Erasmus + pályázati űrlap A pályázatot a bilaterális szerződést megkötő tanszéknél/intézetnél kell leadni. Egyszerre több pályázat is benyújtható, ebben az esetben egyértelmű preferencia sorrendet kell megjelölni! Határidő: február 15. A pályázatok elbírálása február 23-ig megtörténik.

7 A pályázatok elbírálásának menete
A pályázatok elbírálása az adott bilaterális szerződéssel rendelkező tanszék/intézet hatáskörébe tartozik; Ennek határideje: január 26.; A döntéseket a kari Erasmus koordinátor összesíti és továbbítja az NMI felé, valamint közzéteszi a mobilitásra jelölt hallgatók listáját a kari Erasmus-honlapon; Ennek határideje: február 1.

8 Hallgatói feladatok kiválasztás után, de még kiutazás előtt
Kari szinten kiválasztott hallgatók összesítése, ellenőrzése és „nominálása” az NMI részéről; Regisztráció a Modulon; Aki lemarad, kimarad! Tanulmányi program összeállítása: szerződés megkötése a tanszéki koordinátorok bevonása mellett a kari Erasmus koordinátorral (felvehető kurzusokról a hallgatók a partneregyetem honlapján tudakozódhatnak); Minimum 20 ECTS kreditnyi kurzus, amiből legalább 70 % a diplomát adó képzési tervhez kell, hogy kapcsolódjon! Regisztráció hallgatónak a partneregyetemnél; külön regisztráció szállásra (kollégiumra); Támogatási szerződés megkötése az NMI-vel; Kivételes tanulmányi rend igénylése

9 Az ösztöndíj összege Erasmus + ösztöndíj Tanulmányi célú mobilitás
2017/2018 Szakmai gyakorlat Magas megélhetési költségű célországok (Ausztria, Dánia, Finnország, Franciaország, Írország, Liechtenstein, Nagy-Britannia, Norvégia, Olaszország, Svédország) 500 € 600 € Közepes megélhetési költségű célországok (Belgium, Ciprus, Csehország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Izland, Luxemburg, Németország, Portugália, Spanyolország, Szlovénia, Törökország) 450 € 550 € Alacsonyabb megélhetési költségű célországok (Bulgária, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Málta, Románia, Szlovákia) 400 €

10 Egyéb támogatási lehetőségek
Erasmus+ szociális kiegészítő támogatás (2017/2018): tanulmányi mobilitás esetén havi 200 euró, szakmai gyakorlati mobilitás esetén havi 100 euró. Pályázni az NMI-nél lehet az erre a célra kialakított igénybejelentő lapon. Fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg hallgatók kiegészítő pénzügyi támogatása (például látássérült, mozgássérült, hallássérült, cukorbeteg, tej-vagy lisztérzékeny, illetve egyéb betegséggel rendelkezők), akiknek a betegsége igazolhatóan jelentős többletköltséget okoz a külföldi tartózkodás során az átlagos külföldi megélhetési költségekhez képest. Pályázni az NMI-nél az erre kialakított pályázati űrlappal és annak mellékleteivel lehet. SZTE ÁJTK Nemzetközi hallgatói mobilitási alap: - 9 hónapig történő kint tartózkodás esetén egyszeri Ft - 6 hónapig történő kint tartózkodás esetén egyszeri Ft - 3 hónapig történő kint tartózkodás esetén egyszeri Ft Pályázni az SZTE ÁJTK Hallgatói Önkormányzat irodájában beszerezhető pályázati űrlapon lehet, a pályázatokat a HÖK-nél kell benyújtani.

11 A hallgatói mobilitás meghosszabbítása
Hosszabbítani kizárólag az őszi szemeszterre ösztöndíjat nyert hallgatók tudnak a soron következő tavaszi félévre; az Erasmus időszak tervezett befejezése előtt kell megkötni a módosított megállapodást és meghozni a szükséges intézkedéseket. A meghosszabbítás azonnal, közvetlenül követi az Erasmus időszakot. Nem lehet kihagyás a két időszak között (az ünnepnapok és az egyetem zárva tartása nem minősül „kihagyásnak”). A hosszabbítási kérelmet először a kari Erasmus koordinátornak kell támogatnia; Adminisztratív teendők ezután: szerződés hosszabbítás megkötése az NMI-vel; A hosszabbítás időtartamára ösztöndíj adható, amennyiben azt a rendelkezésre álló támogatási keretösszeg lehetővé teszi. HÁTRÁNY: nincs garancia az ösztöndíjra! Jól gondold meg előre!

12 Hallgatói feladatok a mobilitás végén
Ösztöndíjas időszak végeztével „lejelentkezés” az NMI-nél; beszámoló készítése a hazaérkezést követő 15 napon belül; Kreditelismerés: kérelem benyújtása a Modulon/papíralapon a hazaérkezést követően; a kérelem leadására az Erasmus félévet/évet követő szemeszter első hónapjának 15. napjáig (szeptember 15. és február 15.). Mellékletek: Transcript of Records másolata. A kreditelismerésről a kari Erasmus koordinátor javaslatára az Oktatási Dékánhelyettes dönt.

13 Végzős hallgatókra vonatkozó szabályok
A pályázat elfogadásának feltétele, hogy a hallgatónak a szakjához tartozó kreditjeiből – a szakdolgozat és diplomamunka kivételével – még legalább 40 kredit hiányozzon a pályázat elbírálásakor. Ezzel lehet biztosítani, hogy a tanulmányi megállapodásban foglalt kreditek beszámíthatók a diplomához. Tanulmányi célú mobilitás esetén a TO a jelentkező hallgatóról megállapítja és hivatalosan igazolja, hogy az igazolás időpontjában: a) a hallgatónak hány kreditje hiányzik még – szakdolgozati illetve diplomamunka kreditek kivételével – az abszolutórium(végbizonyítvány) megszerzéséhez. b) tanulmányait várhatóan mikor fejezi be. Szakmai gyakorlat pályázat esetén a TO igazolja, hogy a hallgatónak a szakján kötelezően előírt, és még nem teljesített szakmai gyakorlata van.

14 Végzős hallgatókra vonatkozó szabályok
A hosszabbítási kérelem elfogadásának feltétele, hogy a benyújtás időpontjában (a Tanulmányi Osztály hivatalos nyilvántartása és igazolása alapján) a hallgatónak nem kevesebb, mint 40 kreditet kell még teljesítenie a szakjához tartozó, a diploma megszerzéséhez szükséges összes kreditjeiből, a szakdolgozat és diplomamunka teljesítését igazoló krediteken felül. A hiányzó kreditekre, valamint a tanulmányok várható befejezésére irányuló igazolását az NMI kéri be a TO-tól.

15 Szakmai gyakorlat Felsőoktatási hallgatók szakmai gyakorlati mobilitása 2-12 hónap; Tanulmányok és szakmai gyakorlat kombinációja hossza 3-12 hónap. Az egyetlen időszak azt jelenti, hogy a szakmai gyakorlatnak ugyanazon fogadó felsőoktatási intézmény felügyelete alatt kell lezajlania, mint ahol a diák a tanulmányait végzi; a két tevékenységnek egymást követően kell lezajlania. A "kombinált időszakra" vonatkozó támogatási összegek megegyeznek a tanulmányi időszakra vonatkozó rátákkal. A pályázat feltételei: A hallgató magyar állampolgár, vagy oklevélszerzésre irányuló tanulmányokat folytat az intézményben. Fontos: csak azok a hallgatók pályázhatnak Erasmus+ szakmai gyakorlatra, akiknek a képzési terve tartalmaz kötelező szakmai gyakorlatot! Tehát politikatudományok és nemzetközi tanulmányok MA szakos hallgatók nem! Ugyanakkor: A frissen diplomát szerzett hallgatók is részt vehetnek szakmai gyakorlaton a végzésük utáni évben is (ebben az esetben a pályázatot már a végzésük évében kell benyújtaniuk). A hallgató nyelvi kompetenciáinak ellenőrzése megtörténik az Európai Bizottság által elvárt módon (on-line felmérés a kiválasztás után, illetve a hazaérkezés után).

16 Szakmai gyakorlat A szakmai gyakorlati hely megtalálása alapvetően hallgatói önszervezésen alapul! Ebben segítséget nyújt: SZTE ÁJTK Erasmus kari honlap (European Public Health Alliance; NZP Nagy Legal) SZTE NMI honlapja/szakmai gyakorlati helyek  Az Erasmus Student Network adatbázisa  Az Europlacement adatbázisa  A Europe Internship adatbázisa

17 További információkért forduljanak bizalommal:
Dr. Juhász Krisztina kari Erasmus koordinátor

18 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Miért jó a hallgatói mobilitás?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések