Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
bemutatása az FM szemszögéből Budapest, január 20.
2
178/2002/EGK rendelet
3
Élelmiszerekkel kapcsolatos szabályozás
Horizontális szabályozás: Jelölés Adalékanyagok, enzimek, aromák Származás, eredet Minőségrendszerek: pl. KMÉ, HÍR, KMS, MAMD, Nemzeti Parki Termék, stb. Vertikális szabályozás: Zöldség-gyümölcs Hús, hústermékek Tej, tejtermékek Pálinka, bor
4
AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1169/2011/EU RENDELETE a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról Hatályos: 2011.december 13. Általános előírásokra kötelezően alkalmazandó: 2014.december 13. Tápértékjelölésre kötelezően alkalmazandó: 2016.december 13. 2
5
Felelősségi körök Elsődleges felelős az az élelmiszer-vállalkozó akinek a neve vagy cégneve alatt forgalomba hozzák az élelmiszert. A lánc valamennyi tagja felelősséggel tartozik a saját hatáskörén belül a jelölési információk meglétéért és pontosságáért
6
Kötelező elemek az élelmiszer neve összetevők allergének
összetevők mennyisége nettó mennyiség minőségmegőrzési idő tárolási, felhasználási feltételek felelős élelmiszer-vállalkozás neve és címe származási hely felhasználási útmutató alkoholtartalom 1,2% felett Tápértékjelölés ( tól) kivétel: a kistermelői és a kézműves termékek
7
Származási ország / eredet helye
Bizottsági végrehajtási szabályok 2 éven belül: a friss húsok jelölésére (pl. születés/hízlalás/vágás): 1337/2013/EU Bizottsági rendelet, december 13. a fő összetevő jelölésére: felmérés folyamatban Bizottsági hatástanulmány 3 éven belül: Tej és tej, mint összetevő További húsok Hús, mint összetevő (2 éven belül!) Egy összetevős termékek Nem feldogozott termékek Összetevők, melyek az élelmiszer több mint 50%-át teszik ki.
8
ZÁRT LISTA és sorrend!!! kötelező önkéntes
9
ALLERGÉN JELÖLÉS
10
Allergén összetevők listája
Glutént tartalmazó gabonák Rákfélék Tojás Hal Földimogyoró Szójabab Tej és tejtermék Diófélék Zeller Mustár Szezámmag Kén-dioxid Csillagfürt Puhatestűek
11
Távértékesítés 14. cikk Távértékesítés
(1) A 9. cikkben megállapított tájékoztatási követelmények sérelme nélkül, a távközlő eszközzel értékesítésre kínált előrecsomagolt élelmiszerek esetében: a) az élelmiszerekkel kapcsolatos kötelező tájékoztatást – a 9. cikk (1) bekezdésének f) pontjában meghatározott adatok kivételével – a vásárlás befejezését megelőzően kell rendelkezésre bocsátani, és azokat fel kell tüntetni a távértékesítést elősegítő anyagban, vagy más megfelelő, az élelmiszer-vállalkozó által egyértelműen meghatározott eszközökkel kell azokat rendelkezésre bocsátani. Amennyiben más megfelelő eszközök kerülnek alkalmazásra, az élelmiszer-vállalkozónak az élelmiszerekkel kapcsolatos kötelező tájékoztatást bárminemű kiegészítő költség felszámítása nélkül kell a fogyasztó rendelkezésére bocsátani; b) az átadás időpontjában valamennyi kötelező adatot rendelkezésre kell bocsátani. (2) Távközlő eszközzel értékesítésre kínált nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében a 44. cikk értelmében szükséges adatokat kell rendelkezésre bocsátani e cikk (1) bekezdésének megfelelően. (3) Az (1) bekezdés a) pontja nem vonatkozik az élelmiszer- automatákban és az automatizált értékesítő helyeken értékesítésre kínált élelmiszerekre.
12
Távértékesítés folyamata
Eladó Honlap Vásárló Elkötelezett szállító Mi történik a vásárlói választás és a kiszállítás között?
13
Rendszerek Komplex platform, amely nagy mennyiségű információ tárolását végzi Jelölési rendelet kötelező elemei Jelölési rendelet önkéntes elemei Egyéb jogszabályi előírások elemei Marketing információk Termék fotói…
16
Köszönöm megtisztelő figyelmüket!
FM Élelmiszer-feldolgozási Főosztály tel: 20
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.