Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
A VÍZ
2
Az emberi test tömegének közel 2/3-a víz. 70%-a intracellulárisan
30%-a extracellulárisan vízvesztés: 2-3 l/nap (vizelet, verejtékezés, légzés, széklet), Szükséglet. Ivóvíz: 2-3 liter/nap/fő 2/3-a folyadék formában, 1/3-a ételben Személyes vízigény liter/nap/fő tisztálkodás, wc, mosogatás stb. Egyéb vízigény liter/nap/fő locsolás, háztartási tevékenység stb.
3
A víz előfordulása Víznyerés
Felszíni víz (folyók, tavak, tengerek, óceánok) Talajvíz (legfelső vízzáró réteg felett) Mélységi víz ( rétegvíz, résvíz, karsztvíz) Csapadékvíz Víznyerés Forrás Ásott kút (gémes kút, Norton kút) Fúrott kút, artézi kút Parti szűrésű kút (nagyobb folyó) Völgy vagy medergát (kisebb folyó, patak)
4
Ivóvíz Az ivóvíz az ember által fogyasztásra alkalmas víz, amely megfelel az ivóvíz szabványok előírásainak. Az ivóvíz minősítése fizikai, kémiai, bakteriológiai, hidrobiológiai, toxikológiai és radiológiai jellemzői alapján történik.
5
Az ivóvíz minősítés jellemző határértékei
KOl (kémiai oxigén igény): 3,5 mg/l Klorid mg/l Vas µg/l Mangán µg/l Nitrát mg/l Nitrit ,1 mg/l Ammónium ,2 mg/l Összes keménység mg/l CaO Vezetőképesség µS/cm Nátrium mg/l Szulfát mg/l pH ,5-8,5
6
A jó ivóvíz minőségi jellemzői
Színtelen, átlátszó: a vasoxihidrát vörösessé, az algák zöldessé, a tőzeges talaj sárgássá festi, míg a baktériumok, az agyag és a homok zavarossá tehetik a vizet.
7
Szagtalan: Kellemes ízű:
A kénhidrogén, klór, klórfenolok, szerves anyagok, gyári termékek és gázok élvezhetetlenné, nagyobb mértékben az egészségre is károssá tehetik a vizet. Kellemes ízű: A tőzeges talajból származó vizek mocsárízűek, a magnéziumsók keserű ízűek, salétromsavas sók édes ízűek, a kloridok sós ízűek, a vas sói tintaízűek
8
Nem túl lágy, nem túl kemény:
A víz keménységét a benne oldott kalcium, és magnéziumsók adják. Kellemes hőfokú : A legjobb a 10-14 °C-os ivóvíz. Nem tartalmaz egészségre ártalmas anyagokat: nitrát, nitrit, ammónia fluor túl nagy mennyiségben vas és mangán szennyeződéseket szerves anyagok, fekália, peszticidek
9
Ásványvíz Olyan ivóvíz, amely legalább 500 mg/liter oldott ásványi anyagot tartalmaz. Sajátos ízűek, jellemző élettani hatásuk lehet. A hazai vezetékes ivóvizek fele, és a természetes források többsége is ásványvíznek minősülnek.
10
Különféle összetételűek lehetnek.
(Több, mint 3000 ásványvízmárka van forgalomban a világon.) Jellemző alkotóik: Lítium-ion > 5 mg/l, Szulfid-ion > 1 mg/l, Metakovasav > 50 mg/l, Nátrium-ion < 200 mg/l Magnézium-ion > 20 mg/l, Kalcium-ion > 60 mg/l, Bromid-ion > 5 mg/l, Jodid-ion > 1 mg/l, Fluorid-ion ,8-1,2 mg/l, Radonaktivitás > 37 Bq/l, Szabad szén-dioxid > 1000 mg/l
11
Gyógyvízek Fizikai tulajdonságaik, vagy kémiai összetételük miatt gyógyító hatású ásványvizek, melyeket gyógyvízzé nyilvánítottak. Ásványi anyag tartalmuk mg/l is lehet. Jellegük szerint lehetnek: kalcium-, magnézium-, nátrium-hidrogén-karbonátos, kloridos, szulfátos, fluoridos vizek
12
Ismertebb gyógyvizek
13
Vízszennyezés Háztartási szennyezések Ipari Mezőgazdaság detergensek
fekália zsírok Ipari szerves anyagok olaj és származékok nehézfém sók Mezőgazdaság trágyalé műtrágya peszticidek
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.