Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TECHNIKAI ELEMZÉS EGYSZERŰEN

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TECHNIKAI ELEMZÉS EGYSZERŰEN"— Előadás másolata:

1 TECHNIKAI ELEMZÉS EGYSZERŰEN
Németh Zita MB Consult Kft.

2 Elemzési technikák - Fundamentális: egy társaság működését illetve eredményességét vizsgálja elsősorban hosszú távon Jövőbeli célár meghatározása, Trend iránya

3 Emelkedő trend

4 Csökkenő trend

5 Elemzési technikák Technikai elemzés: momentum meghatározására alkalmas Rövid távon jellemző Eszközei: indikátorok, alakzatok, támasz-ellenállások, Gyertyaalakzatok, stb…

6 A nyereség csak illúzió, egyedül a veszteség a realitás.
André Kostolany A nyereség csak illúzió, egyedül a veszteség a realitás.

7

8 Időhorizont - gyertyák
Napos grafikon: 1 gyertya 1 napos mozgás Hetes grafikon: 1 gyertya 1 hetes mozgás Havi grafikon: 1 gyertya 1 hónapos mozgás

9 Időhorizont

10 Japán gyertya

11 Sírkő és hullócsillag A sírkő gyertyával a leggyakrabban emelkedő trend folyamán találkozhat. Ebben az esetben a nyitást követően az árfolyam emelkedni kezd, amíg elér egy ellenállásszintet, ahol nagyobb mennyiségű részvényt kínálnak eladásra profitrealizálási célból.

12 Kalapács gyertya A kalapács általában csökkenő trendben bekövetkező fordulatot jelez előre. Ilyen esetben a kereskedés kezdetét követően a korábbi árfolyamcsökkenés folytatódik. Az esés során azonban a részvény ára elér egy napi minimumszintet, ami sok esetben a csökkenő trend legmélyebb pontja is, melyet a gyertya alsó kanóca szemléltet.

13 Kalapács kontra hullócsillag

14 Mozgóátlagok Az egyszerű mozgóátlag nem meglepő módon, a legegyszerűbb fajta a mozgóátlagok közül. Az egyszerű mozgóátlagot oly módon számítjuk ki, hogy összeadjuk a deviza legutolsó „X” napjának a záróárfolyamát és után ezt a számot elosztjuk X-el.-SMA A jelenhez közelebb álló adatok nagyobb súllyal szerepelnek, ezért gyorsabban reagálnak a változásra - EMA

15 Mozgóátlag - időperiódus
10 napos 21 napos 50 napos 200 napos !!!!! Egyéb: 100 napos

16 EURUSD

17 Bollinger Ez egy három vonalból álló indikátor, melyek az árfolyammozgás nagy részét körülhatárolják. A három vonal a következő: Közép szalag: Egy egyszerű mozgóátlag. Felső szalag: A mozgóátlag plusz az adott termék szórásának a kétszerese. Alsó szalag: A mozgóátlag mínusz az adott termék szórásának a kétszerese.

18 Gyakorlati használata
Ha az árfolyam eléri az alsó vagy felső vonalat Az indikátornál az alsó és a felső vonal egy árcsatornát hoz létre, tehát a Bollinger szalag egy árcsatorna típusú indikátorként is értelmezhető, annak is egy speciális válfaja, amely maga alakítja ki a csatorna szélességét. Ha az árfolyam eléri a felső vonalat, akkor előbb-utóbb el fogja érni az alsót is, tehát mint az összes árcsatornában, a felső és alsó vonalak elérése egy fontos jelenség, habár, mint ezt már írtuk, ez nem ad egyértelmű vételi vagy eladási szignált a kereskedőnek

19 Ha az árfolyam áttöri a szalag alsó vagy felső szélét
Az alsó vagy felső vonalak áttörése, mint azt már konstatáltuk, nem jelent egyértelmű trendfordulót, és sok esetben csak a trend folytatását jelzi. A gyakorlatban, ha a gyertya fele a szalagon túl esik, akkor a közép tendencia alapján az árfolyam valószínűleg visszatér a szalagba, és középirányt vesz.

20 Szűkülés A Bollinger szalag szűkülése a volalitás csökkenésének eredménye, ami a szalag jelzései közül a legmegbízhatóbbak közé tartozik, és közelgő nagy intenzitású árfolyam elmozdulást mutat. Az elmozdulás irányára vonatkozólag azonban ettől az indikátortól nem kapunk jelzéseket. Ha már van egy megtörtént kitörésünk, akkor azzal megegyező irányú pozíciót érdemes felvennünk.

21 Példa

22 Háromszögek

23 Kitörés

24 Ékek

25 MOL

26 Dupla tető – Dupla alj

27 Dupla alj

28 Fej - váll

29 Példa

30 Fibonacci A Fibonacci számok története igen messzire nyúlik vissza. A XII.-XIII. században élt olasz matematikus, Leonardo Fibonacci nevéhez fűződnek a számok, amint arra a nevéből is lehet következtetni. A matematikai szakkönyvek szerint Fibonacci az egyiptomi piramisok tanulmányozásakor fedezte fel az a számsorozatot, amely azóta is a matematikus nevét viseli. Egyes források szerint azonban Fibonacci ezt a számsorozatot a házinyulak szaporodása során figyelte meg, s tapasztalata szerint egy házinyúl párból egy év alatt 233 pár ivadék származik. A számsorozat első tőzsde alkalmazásáról azonban nem áll rendelkezésre túl sok információ.

31 Fibonacci A számsorozat képzése A szorozat képzése nem túl bonyolult, ám annál érdekesebb. A számok meghatározása úgy történik, hogy az első tagot 1-nek vesszük, majd ezt követően a sorozat következő tagját az azt megelőző két szám összegeként kapjuk. Tehát a sorozat tagjai a következők lesznek: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, stb. Mindazonáltal a Fibonacci számok több érdekességet mutatnak. Ha ugyanis elosztjuk a számokat a sorozat következő elemével, akkor a hányados egy konstans szám, felé konvergál, ha a nagyobbal osztjuk el a kisebbet, akkor pedig a hányados felé konvergál.

32 Fibonacci a gyakorlatban

33 RSI indikátor Az RSI indikátor, avagy Relative Strength Index a Stochastic mellett az egyik legnépszerűbb indikátor, amit a befektetők alkalmaznak. Az a különlegessége, hogy nem az árakat, hanem az árfolyamokat méri, egy adott időszak árfolyam emelkedéseinek mértékét hasonlítja össze a csökkenésekkel. Az RSI egy nagyon gyors indikátor, amely szinte együtt tud váltani a piac mozgásaival, és ebből fakad az a hibája is, hogy gyakran adhat téves jelzéseket a kereskedőknek. Mit mutat az RSI indikátor ? Ez az indikátor is, mint a Stochastic, egy momentum típusú oszcillátor, tehát a piaci hangulatot méri egy 0 és 100 közötti skálán. Itt is megvan a két szint, a 30-as a túladott és a 70-es túlvett tartomány.

34 Példa

35 Stochastic slow A Stohastic indikátor egy oscillátor típusú momentum indikátor jellemzően 0 és 100 közötti értéket vehetik fel, és ezek között ingadoznak alsó a túladott, még a felső a túlvet tartományt mutatja. A túlvett piacot jellemzően a 70-es vagy 80-as értéknél lévő egyenessel jelölik, még a túladott terméket a 20-as vagy 30-as vonal alatti tartomány jelenti

36 Stochastic A Stohastic indikátor logikája szerint az aktuális záróárat méri össze a megelőző időszak kereskedési ársávjával. Amikor optimista hangulat uralkodik a piacon, akkor a részvény a napi maximumhoz közel zár, az indikátor által vizsgált időszak ársávjának a felső részén, ebből kifolyólag az indikátor emelkedni fog. Amikor az emelkedés üteme lassulni kezd, akkor a záróár már messzebb kerül a napi maximumtól, és az indikátor elkezd fordulni, jelezve ezáltal az emelkedő hullám várható kifulladását.

37 Stochastic slow A piros, gyors vonal (%K) az éppen aktuális záróárat méri össze egy adott periódus minimumával és maximumával. %K-ot kisimítjuk egy 3 napos mozgóátlaggal, ettől lesz a Stohastic indikátor "slow" azaz lassú Stohastic. A 3 napos kisimítás hiányában gyors Stohastic indikátorról beszélhetnénk. Szignál vonalunk a % D nem más, mint a kisimított %K 3 napos mozgóátlaga.

38 US500

39 HELP!!!! www.portfolio.hu www.elemzeskozpont.hu www.tozsdeforum.hu

40


Letölteni ppt "TECHNIKAI ELEMZÉS EGYSZERŰEN"

Hasonló előadás


Google Hirdetések