Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Közép-kelet-európai régió jövőképe az energiaszolgáltatók szempontjából Kihívások és innovatív, „okos” válaszok október 20. Smart Future.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Közép-kelet-európai régió jövőképe az energiaszolgáltatók szempontjából Kihívások és innovatív, „okos” válaszok október 20. Smart Future."— Előadás másolata:

1

2 Közép-kelet-európai régió jövőképe az energiaszolgáltatók szempontjából Kihívások és innovatív, „okos” válaszok 2016. október 20. Smart Future Forum 2016

3 Agenda 1. Globális energetika trendek és régiós sajátosságok 2. Energetikai transzformáció ösztönzői 3. A közműszolgáltatók jövőképe Smart Future Forum 2016 október 2016

4 A diszruptív globális trendek térnyerése a régiós piacon ugyan kikényszerített és lassabb lefolyású lesz, de a gazdasági racionalitás és szabályozási változások miatt elkerülhetetlen EU szabályozások és infrastrukturális fejlesztések A közép-kelet-európai régió sajátosságai ugyan hátráltatják a globális trendek régiós térnyerését és az új piaci modell elterjedését, viszont középtávon a gazdasági racionalitás és a szabályozási változások (elsosorban az EU szabályozások) hatására elkerül-hetetlen lesz a régiós piac átalakulása. Politikai környezet Ellátásbiztonság Nemzeti energiapolitika társ. hatásai (energiaárak, munkahelyteremtés) Energiaszektorban tapasztalható gyors technológiai fejlődés és digitális forradalom A fogyasztói viselkedés átalakulása, megnövekedett igény a komplex szolgáltatásokra Fogyasztói attitűd Árérzékenység Új technológiák lassabb átvétele 5 globális trend hatására elkezdődött az energiaszektor átalakulása, de régiós szinten 3 tényező korlátozza az átalakulást  DE! a gazdasági racionalitás, a szabályozási változások valamint az infrastrukturális fejlesztések azt eredményezik, hogy ha lassabban is, de elindul a régiós energiaszektor átalakulása  az előadás célja hármas: nézzük meg, hogy miben más a régiós fejlődési út, mik a driverei és mi lehet a közműszolgáltatók jövőképe. (A következőkben ezt járjuk körbe) Az elosztott termelés arányának növekedése Infrastrukturális adottságok & termelési szerkezet Meglévő és tervezett termelési szerkezet Elöregedő infrastruktúra Élesedő verseny, új piaci szereplők megjelenése Smart Future Forum 2016 október 2016 Source: PwC tanulmány – A közműszolgáltatók jövője Közép-Európában (2016)

5 A globális felfogástól eltérő régiós energetikai trilemma Ellátásbiztonság és megfizethetőség a fókuszban KKE Globális 2016 2020 A régiós különutasság egyik oka az, hogy itthon sokkal inkább előtérben van és lesz az ellátásbiztonság és megfizethetőség fontossága. (ezt mutatja a PwC nemrég bemutatott tanulmánya) Adatok: Mean consumption expenditure on electricity and other fuels as % of mean net income, 2010 (Eurozone: 8%; EU: 9%)* CZ - 15%, HU - 26%, PL - 19%. SK- 22% PwC calculation based on EUROSTAT data Energy dependence/Security of energy supply (2010, % of total consumption) CZ- 26%***, HU- 58%, PL - 32%***, SK - 63% Source of fossil fuels in electricity generation (% of total generation, 2015) CZ - 55,4%, HU- 23,9%, PL- 84,3%, SK -46,1% Source of nuclear energy in electricity generation (% of total generation, 2015) CZ - 34,7%, HU- 56,1%, PL- 0,0%, SK -45,6% Kérdés: Hogyan látja az energetikai trilemmát jelenleg és annak alakulását 2020-ig, saját országára vonatkozóan? 2 016 CEE Globál Ellátásbiztonság 6,8 5,9 Megfizethetőség 5,0 5,5 Tisztább energia 3,3 3,6 2 020 CEE Globál Ellátásbiztonság 5,8 5,7 Megfizethetőség 5,3 4,7 Tisztább energia 3,9 4,6 Smart Future Forum 2016 október 2016 Source: PwC tanulmány – A distinctive road to energy transformation (2016)

6 Transzformáció mértéke
Az energetikai és közművállalatok vezetői között konszenzus van abban, hogy elkezdődött az energetikai szektor átalakulása 2020 10%-nál alacsonyabb 10-40% között 40-70% között 70-100% között Ennek ellenére a megkérdezett vezetők nagy része azt látja, hogy elkezdődött az energiaszektor átalakulása, ha nem is olyan ütemben mint globális viszonylatban. Kérdés: Mekkora lesz az energetikai transzformáció mértéke saját országában? Transzformáció mértéke Smart Future Forum 2016 október 2016 Source: PwC tanulmány – A distinctive road to energy transformation (2016)

7 A vállalatvezetők szerint a fogyasztói attitűd változása, ezzel együtt az elosztott termelés és a technológiai fejlődés lesznek a transzformáció legnagyobb ösztönzői 42% 3% Fogyasztói viselkedés Közepes vagy meghatározó ösztönző (%) Közepes vagy meghatározó korlát (%) 33% 9% Elosztott termelés 30% 21% Technológiák elérhetősége Nézzük meg mik a fő driverei a változásnak: a legtöbben az áttörést a fogyasztói viselkedés változásához, a technológiai fejlődéshez kötik. Kérdés: Milyen mértékben ösztönzik vagy korlátozzák az energetikai transzformációt a jelzett tényezők? 24% 18% Beruházási lehetőség 18% Infrastruktúra megléte 9% Smart Future Forum 2016 október 2016 Source: PwC tanulmány – A distinctive road to energy transformation (2016)

8 Várhatóan nagy befolyással bíró technológiák
A következő 10 évben 7 diszruptív technológia befolyásolja a közműszolgáltatók piaci szerepvállalását Magas hatásfokú gázturbinák Korai fázisú technológiák Kis moduláris reaktorok ‚Beyond-the-meter’ Várhatóan nagy befolyással bíró technológiák Elosztott termelés Sokat beszélünk a technológiai fejlődésről, hogy a fogyasztók is egyre nyitottabbak feléjük, a közművek sem szimplán energiaszolgáltatók, hanem megoldásszolgáltatók szeretnének lenni, kiszolgálva a fogyasztók igényeit. De melyek azok a technológiák, amelyek a legnagyobb diszruptív hatást érhetik el a közműszektorban? (itt lehetne szavaztatni a közönséget arról, hogy szerintük mi a legbefyásosabb) Elektromos autók Mikro-és smart grid hálózatok Energiatárolás Smart Future Forum 2016 október 2016 Source: PwC tanulmány – Capturing value through disruption (2016)

9 A korai szakaszban lévő technológiák várható fejlődése
Kereskedelmi bevezetésig eltelt idő 2-5 év 5-10 év 10-15 év < 20 év Szolgáltatások és technológiák - Smart Future Forum 2016 október 2016 Source: PwC tanulmány – Capturing value through disruption (2016)

10 A PwC 5 jövőképet fogalmazott meg a közműszolgáltatók energia transzformációs stratégiájára
‘Kapcsolatvesztés’ – A közműszolgáltatók elvesztik a kapcsolatot a fogyasztóikkal, helyettük új belépők kontrollálják őket Az inkumbens közművek fő profilja a nagykereskedelmi energia szolgáltatása a lehető legalacsonyabb áron, míg az új piaci szereplők a nagyobb hozzáadott értékű szolgáltatásokat nyújtják. ‘Off grid’ – A fókusz a helyszíni termelésre és tárolásra helyeződik, valamint a micro gridre csatlakozó elosztott termelésre A közműszolgáltatók dilemmája: hogyan használják ki és tartsák fenn a költséges infrastruktúrájukat. ‘Mobil és virtuális’ – Az elektromos autók elterjedése jelentős nagyságú infrastrukturális beruházásokat igényel. A közműszolgáltatóknak lehetőségük van arra, hogy a kialakuló értéklánc egyes elemeibe bekapcsolódjanak/kialakítsák azt. ‘Adatvezérelt’ – Intelligens érzékelők segítségével pontos adatokat kaphatunk a teljes hálózatról. Azok a közműszolgáltatók lesznek versenyképesek, amelyek be tudják gyűjteni, értelmezni és felhasználni az adatmennyiséget, amellyel képesek nagyobb hozzáadott értékű szolgáltatásokat kialakítani fogyasztóik számára. ‘Csökkenő szerepkör– A nagy üzleti szereplők saját energiaszükségletük fedezésére megkezdik a decentralizált és skálázható termelőegységek kiépítését. A nagy üzleti ügyfelek felé szolgáltatott energiamennyiség csökkenése jelentős kihívást jelent a hagyományos közművek számára. A közműszolgáltatók jövője ezek alapján sokféle lehet attól függően, hogy (1) milyen irányba és milyen gyorsasággal lazul a régiós fogyasztók konzervatív hozzáállása, (2) a jelzett technológiák közül melyeknek lesz nagyobb szerepe (=piaci elterjedése) a régióban.  a PwC 5 szcenáriót vázolt fel Smart Future Forum 2016 október 2016 Source: PwC tanulmány – Capturing value through disruption (2016)

11 A közműszolgáltatók stratégiai lehetőségei Közép-Kelet-Európában
Innovatív technológiák és szolgáltatások integrált platformjának kialakítása K+F tevékenységen és kiterjedt együttműködési hálózatok kiépítésén keresztül Jelenlegi piacok szerinti működés Piaci pozíció megtartása a piaci struktúra átalakításában való részvétel mellett A turbulens változásokra való felkészültség megteremtése Lobbi-tevékenység – az új piaci struktúrát elosegíto innovatív megoldások bevezetése érdekében  Ha nem is tudjuk pontosan mit hoz a jövő és hogyan mi az a jövőkép, amelyet a közműszolgáltatóknak leginkább követniük kellene, a PwC egy olyan gondolkodási keretet ajánl a közműveknek, amely 4 alapvető ajánlás mentén foglalja össze, hogy milyen úton érdemes a kívánt cél felé haladniuk. A fogyasztók edukációja a modern fogyasztói réteg megteremtése érdekében• Smart Future Forum 2016 október 2016 Source: PwC tanulmány – A közműszolgáltatók jövője Közép-Európában (2016)

12 Köszönjük a figyelmet! Ez a kiadvány kizárólag általános tájékoztatásul szolgál és nem minősül szakmai tanácsadásnak. © 2016 PricewaterhouseCoopers Magyarország Kft. Minden jog fenntartva. Ebben a dokumentumban a “PwC” kifejezés a PricewaterhouseCoopers Magyarország Kft.-re utal, egyes esetekben pedig a PwC hálózatra vonatkozik. Minden tagvállalat önálló jogi személy. További információért, kérjük keresse fel a weboldalt. A PwC magyarországi tagvállalatai a világ 157 országában jelenlévő PwC hálózat tagjai, amely mintegy 195 ezer szakértő segítségével nyújt minőségi könyvvizsgálati, adótanácsadási és üzleti tanácsadási szolgáltatásokat, így segítve hozzá ügyfeleit a számukra fontos értékek megteremtéséhez. Amennyiben többet szeretne megtudni cégünkről, kérjük látogasson el honlapunkra: Smart Future Forum 2016 október 2016

13 Smart Future Forum 2016 október 2016

14 Technologies with big impact potential – next ten years
1. 2. High efficiency gas turbines Small modular nuclear reactors The development of natural gas combined cycle (NGCC) technology in the 1990s was a significant efficiency breakthrough in the evolution of natural gas generation Nuclear power retains long-term ‘option’ value as asource of non-intermittent, emission free power. Three specific SMR differentiators may enable ‘incremental’ customer adoption relative to ‘big box’ nuclear: (1) reduced capital needs widen the number of utility companies (or governments) able to finance nuclear; (2) lower capacity sizes (50MW to 330 MW) more easily allow for scale-up flexibility to match load growth, and; (3) the ‘load-following’ attributes of some designs ease pairing with intermittent renewables. The increased certainty for gas turbine sales has, in turn, provided business case support for original equipment manufacturers (OEMs) to invest in efficiency improvement innovation. While NGCC turbines from the 2000s build-out reached about 48% thermal efficiency (around 7,200 Btu/MWh), current GE and Siemens products exceed 60% thermal efficiency (around 5,500 Btu/MWh) Smart Future Forum 2016 október 2016

15 Technologies with big impact potential – next ten years
3. 4. Distributed generation Micro and smart grids After years of being limited to just a back-up power option during grid outages – in the form of inefficient, high-emission and noisy diesel turbines for customers who place a high value on uninterruptible power – distributed generation (DG) is rapidly evolving. The emergence of ‘smart meters’ in the 2000s helped utilities establish a foundation for an intelligent and resilient grid to manage energy flows. New grid investments focus on distribution automation, transmission modernisation, network operations software and grid analytics, and around US$400bn is expected to be invested in grid modernisation by 2020. Micro-grids appeal to customers with large, concentrated load or critical infrastructure that have specific needs not fully met by the current grid, whether they be enhanced reliability, service in remote locations or increased usage of renewable energy. Looking ahead, global DG deployment is projected to grow at above 10% CAGR in the next few years – growing from a US$76bn business in 2014 to US$126bn by 2019. Even if not poised to replace gridbased power, these smaller-scale supply sources are putting pressure on incumbent market positions and portfolio competitiveness. Smart Future Forum 2016 október 2016

16 Technologies with big impact potential – next ten years
5. 6. Energy storage Electric vehicles After decades of limited application, a ‘next generation’ of energy storage with new technology options and new demand drivers is fast developing. Growth drivers On the demand side, policy has been a major driver in countries that have created EV-specific mandates, providing national and regional tax credits, incentives related to charging stations, dedicated highway lanes and other subsidies or supporting measures. Challenge for utilities As consumers drive their EVs across state and utility boundaries, new services such as mobile subscriptions for accessing power grids may be required. Additionally, standards based software and communications platforms that work across various charging stations, electric vehicles and utilities will help balance the needs of the various stakeholders. Smart Future Forum 2016 október 2016

17 Az energetikai és közművállalatok vezetői között konszenzus van abban, hogy elkezdődött az energetikai szektor átalakulása Globális piaci trendek Régiós adottság Smart Future Forum 2016 október 2016

18 Globális piaci trendek
Versengőbb, interaktívabb, decentralizáltabb rendszerben a kereslet és kínálat kiegyenlítése a jelenleginél jóval komplexebb feladat lesz. Globális piaci trendek Szigorodó EU irányelvek teljesítése mint ösztönzők KKE adottságok Az energetika területén tapasztalható gyors ütemű technológiai fejlődés és a digitális forradalom; Elosztott termelés arányának növekedése A fogyasztói viselkedés és igények átalakulása, komplex szolgáltatások iránti igény növekedése Új (nem konvencionális) szereplők belépése az élesedő versenybe Smart Future Forum 2016 október 2016

19 Globális piaci trendek
A régióban jellemző állami szerepvállalás foka, a konzervatív fogyasztók és az infrastrukturális adottságok lassítják a globális trendek térnyerését Globális piaci trendek Szigorodó EU irányelvek teljesítése mint ösztönzők KKE adottságok Állami szereplők nagyobb kontrollja az energiaszektor fölött (szabályozás, központosítási folyamat Az energetika területén tapasztalható gyors ütemű technológiai fejlődés és a digitális forradalom; Konzervatív és magas árérzékenységű fogyasztók  kisebb nyomás az energiaszolgáltatókon Elosztott termelés arányának növekedése A fogyasztói viselkedés és igények átalakulása, komplex szolgáltatások iránti igény növekedése Infrastrukturális adottságok (infrastrukturális fejlesztések, energiamix) Új (nem konvencionális) szereplők belépése az élesedő versenybe Smart Future Forum 2016 október 2016

20


Letölteni ppt "Közép-kelet-európai régió jövőképe az energiaszolgáltatók szempontjából Kihívások és innovatív, „okos” válaszok október 20. Smart Future."

Hasonló előadás


Google Hirdetések