Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2018.09.19..

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2018.09.19.."— Előadás másolata:

1

2 Tartalom A gyermek Bandi Nagyváradi évek Tivornyák Nőügyek Börtönnapok

3 Tartalom Fotóművészet, mint új önreprezentációs forma
Az öntudatos költő a világ szemén keresztül Szerelmi élete Léda Csinszka

4 Tartalom Ady Endre helye a populáris kultúrában
Színház  Kazán István Kamaraszínház Zene  Hobo, Kávészünet Divat  Koby

5 I. A gyermek bandi

6 Érdmindszent

7 Érdmindszenti emlékmúzeum

8 ,,Endre tömzsi termetű fekete gyerek volt
,,Endre tömzsi termetű fekete gyerek volt. Nem volt pajkos, inkább szelíd s magának élő. Elnézte a mások játékait, de ő nem igen kereste az alkalmat rá. Mulatott a csintalanságokon, ő maga azonban inkább komoly volt, mint pajzán. Arca fekete-barna, haja sötét, s nagy szemei úgy fénylettek, mint a föld mélyéből frissen felhozott széndarabok, amelyekből a sok ezer kalóriás tüzek lesznek, a ,,nagy tüzek”. Ruhái egyszerűek, mint valamennyiünké. A gyermek Endrében sok volt az önérzet, de türelemben olvadt fel, s fölényessége, mely szintén tulajdonsága volt, sohasem volt sértő. Ezért nem volt senki haragosa, mint van majdnem minden diáknak.”

9 ,,Úgy és azt kellett játszanunk mindig, ahogyan és amit Bandi dirigált”
,,Ady Bandi furcsa, zárkózott, mogorva fiú volt. Kevés fiúval barátkozott, s aki barátjául szegődött, annak tűrnie kellett fölényeskedő modorát, állandó szeszélyeit. Akkor még nem tudtuk, hogy Bandiból Ady Endre lesz, és éppen ezért nem nagyon értékeltük.”

10 II. Nagyváradi évek Tivornyák

11 ,,Életfilozófiám szilárd és régi: jobb egy pohár bornál – két pohár bor.”
,,Meg is találja a cimborákat hírlapírótársaiban, Halász Lajosban és Szűts Dezsőben. Ez utóbbi Adyhoz tapad elválaszthatatlanul egész váradi hírlapíróskodása alatt. Néha kovásza, néha rontó lidérce, hírverő, istentő rajongója. Ady sokszor gyűlöli, fél tőle, és szabadulni szeretne árnyékától. Léda megérkezéséig mégis ez az árnyék az olcsó szerelmek és kalandok kerítője.”

12 A fizetését legtöbbször elszórakozta, sokszor a szerkesztőség kanapéján húzta meg magát

13 Ii. Nagyváradi évek Nőügyek

14 ,,Egy fiatal lány megkérte, hogy adjon át egy levelet testvérének
,,Egy fiatal lány megkérte, hogy adjon át egy levelet testvérének. Mint később kiderült, ez egy szerelmi vallomás volt, amire Ady sajátságos módján válaszolt: mielőtt szerelmes levélgyártásra adja a fejét, előbb tanuljon meg helyesen írni.” ,,Ady nem törte magát a nők után, majdnem affektálva negligálta őket. Kezdetben is, később is elvárta, hogy barátai a legjobb nőknél konferálják be, a nők udvaroljanak neki. Az éjszakai női közül soha, egy se foglalkoztatta komolyan. Csak elfogadta, ha valamelyik ügyesen, gusztososan kínálta magát.”

15 ,,A veszedelmessé fajult viszony, súlyosbítva a tömény italok fogyasztásában is mértéktelen Rienzi diktálta állandó éjszakázásokkal, nemcsak Ady szerkesztőségi munkabírását, anyagi és erkölcsi helyzetét rontotta le, hanem egészségét is veszélyeztette. Ebben az időben kevesebb írása jelent meg a lapban is.”

16 Mihály Rozália csókja (Egy vén hírlapíró meséiből)
Dr. Czeizel Endre, Aki költő akar lenni, pokolra kell annak menni?, Bp., GMR Reklámügynökség, 2011

17 II. Nagyváradi évek Börtönnapok

18 ,,- Hagyjanak nekem békét. – mondta dühösen
,,- Hagyjanak nekem békét! – mondta dühösen. – Mondja meg az urainak, nem kívánok kegyükkel élni. Ne kegyeskedjenek nekem napi félórás sétát engedélyezni. Jelentse nekik, hogy nem óhajtok sétálni kommandóra. Leültettek, tehát le-ül-öm ezt a három napot, itt a cella magányában.”

19 III. Fotóművészet, mint új önreprezentációs forma
,,Ő maga, az egzotikus és fantasztikus áloe-virág, mely az önmaga képét bámulja a Lét vizeinek titokzatosan sötétlő tükrén.” Karinthy Frigyes

20 Imázsépítés Székely Aladár hiúság  imázsépítés
lelkesen osztogatta a képeit saját arcképével ellátott levelezőlapokon folytatott levelezéseket

21 ,,Ady egy asztalkára helyezte a könyökét, tenyerébe hajtotta a fejét, ami szokása volt, mióta egy fotográfus abban a pózában helyes felvételt készített róla.”

22 Korabeli levelezőlapok

23 i. Székely Aladár munkái

24 II. Székely Aladár munkái

25 IV. Az öntudatos költő a világ szemén keresztül
,,A táltos költő”

26 ,,Kezdettől fogva büszkén, nagy öntudatossággal lépett fel s önmagát állította mindennek a közepébe. Abszolút személyes lírát csinált, nem a mindenki poézisét, hanem egyetlen emberét, Ady Endréét. Nyilván hirdette magáról, hogy újító forradalmár, hogy rombolni akar, támadni minden ellen.”

27 Zilahi Független Újság
,,Fel kell világosítanunk minden olvasónkat, hogy az az irodalmi irány, amelynek Ady úr egyik ,,jól kifejlett típusa”, értéktelen és perverz dolog, s megmételyezi az ideális gondolkodásúak lelkét.” Zilahi Független Újság

28 V. Szerelmi élete Léda

29 excentirukus, erősen nárcisztikus személyiség
vénlánynak számított, amikor házasságot kötött az elszegényedett család az érdekházasságban látta az egyetlen kiutat Diósy Ödön homoszexualitása Brüll Adél

30 Párizs Ady szemén keresztül
,,Oh, Páris, Te vagy az én lelkemnek szerelmes nyugtalansága és benned érzem én az életet, a bolondot, a haszontalant, a szomorút, a szépet. És miért élnék, ha más volna én körülöttem a minden? Te kellesz, csak Te, óh bolond, óh szép, óh fájdalmas! Óh Páris, gyönyörök és fájdalmak szent városa, ölelj engem magadhoz.”

31 ,,Ez nem az a szerelem volt, amiről a régi költők énekeltek
,,Ez nem az a szerelem volt, amiről a régi költők énekeltek. Ez bonyolult, viharokkal és ellentmondásokkal teli lelkiállapot volt, örök nyugtalanság, tűz. Olyan szerelem, mely nem boldogságot ad, hanem izgalmat, nem a páros élet szelíd, intim szépségeivel van asszociálva, hanem a halállal.”

32 V. Szerelmi élete Csinszka

33 költőfeleség akart lenni, mint Szendrey Júlia
Boncza Bertuka a 16 éves örök álmodozó költőfeleség akart lenni, mint Szendrey Júlia a levelezés szerelembe, majd házasságba fordult a család ellenezte kapcsolatukat

34

35 Ady utolsó képe a szanatóriumból

36

37 VI. Ady Endre helye a populáris kultúrában
a, Kazán István Kamaraszínház

38

39 Zene Hobo Kávészünet

40 Koby nem tartja magát divattervezőnek, közvetítő csatornája egyelőre a divat, a póló pedig a vászon, amire fest.

41 Búspoéták http://buspoetak.tumblr.com Léda bmeg, mér’ csilálud eszt

42 Dr. Czeizel Endre, Aki költő akar lenni, pokolra kell annak menni
Dr. Czeizel Endre, Aki költő akar lenni, pokolra kell annak menni?, Bp, GMR Reklámügynökség, 2011 Dr. Fenyvesi Margit, Adytól, Adyról: Az író születésének 100. évfordulóján, 2. kiadás, Bp., Tankvk., 1981 Péter I. Zoltán, Ady Endre nagyváradi sajtópere és börtönnapjai, Bp., Noran, 2012 Péter I. Zoltán, Ady Endre: regényes életrajza Nagyváradon, Bp., Noran, 2007


Letölteni ppt "2018.09.19.."

Hasonló előadás


Google Hirdetések