Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egy B2-es Speaking vizsga élőben

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egy B2-es Speaking vizsga élőben"— Előadás másolata:

1 Egy B2-es Speaking vizsga élőben
Östör Zsuzsa, Rádai Péter és a próbavizsgázók Euroexam International

2 Mire figyelj a Speaking-show-ban?!
Megfigyelési szempontok az élő próbavizsgához (Ezeket majd a feladatok vagy a teljes próbavizsga után megbeszéljük.) Mikor kivel/kikkel beszélget a vizsgázó a vizsga során? És kivel nem? Hogyan viselkedik a levezető vizsgáztató? Mit csinál és mit nem? Melyiket érzed a legnehezebb feladatnak és miért? Melyik feladat tetszik a legjobban és miért? Kedvet kaptál az Euroexamhoz a show során? Miért?

3 1. Bemelegítő beszélgetés (Interview)
Csak a kérdésekre válaszolj, ne akarj betanult monológokkal operálni! Max. 1-2 mondatos válaszok: tedd érdekessé magad velük  Egyetlen kérdés esetében sincs szükség semmilyen háttértudásra. Eldöntendő kérdésre adott válasz: „Yes/No, because…/since…/as a matter of fact…” Negatív tartalmú, nemleges válasz : pl. „To be honest, I have never thought about this. But it sounds like a good idea.”

4 2. Picture Story: Mit is hallunk?

5 2. Picture Story: Mit is hallunk?

6 2. Picture Story Történetmesélés, pletykálgatás valakiről, valakikről:
Nincs képleírás, semmilyen utalást nem tegyél a képekre! Az általunk megadott első mondattal kezdd, ez megadja az irányt: múlt idejű legyen a történetmesélés! Jegyzetelés: csak kulcsszavak (pl. igék abban az alakban, amiben majd használni szeretnéd őket (2-3 múlt idő) Linking word-ök betervezése: „suddenly”, „unexpectedly” stb. Ha nem muszáj szótárazni, ne veszíts felesleges időt vele! Ha valami nem világos egy képen, szabadon improvizálj! Nem baj, ha 2 percnél előbb befejezed, az se, ha kifutsz az időből. A minőségre figyelj, ne az időre!

7 3. Szituációk A szerepkártyát mindig olvasd végig, a legvégén a pontos utasítás, gyakran a legutolsó szó a legfontosabb! Életszerű feladat: tudod, ki vagy, hol vagy, mit szeretnél elintézni és kihez beszélsz Figyelj a megfelelő stílusra: informális („I’m your friend”) vagy formális („I’m the receptionist.”) Minden párbeszéd zárása: „Thank you.” Használd a kártyán lévő szöveget: minimális átalakítással, az ismeretlen szavak okos kiküszöbölésével átfogalmazhatod a megadott formulákat.

8 4. Kommunikációs feladat (Discussion) 1
2 fázisból áll a 3 perces vita: 1. ötletelés (brainstorming): NEM csak szavakkal, hanem javaslatokkal, vitázva! 2. az összegyűjtött szempontok, témák egyenkénti megvitatása: „Now, let’s look at and discuss them one by one. / …which one is the most important…” Eurocity B2: unit a Discussion feladatról Nem baj, ha lezárás nélkül kifut a vita, de ha sikerül lezárni, még jobb.

9 4. Kommunikációs feladat 2: a vita nyelve
egyetértesz felsorolsz átadod a szót véleményt kérsz ötletelsz bizonytalanságot fejezel ki nem értesz egyet összefoglalsz visszakérdezel kiemelsz javasolsz bizonyosságot fejezel ki közbevágsz átvezeted a témát elfogadsz egy érvet stb..

10 Tapasztalatok? Most mit gondolsz?
Mikor kivel/kikkel beszélgetett a vizsgázó a vizsga során? És kivel nem? Hogyan viselkedett a levezető vizsgáztató? Mit csinált és mit nem? Melyiket érezted a legnehezebb feladatnak és miért? Melyik feladat tetszett a legjobban és miért? Kedvet kaptál az Euroexamhoz a show során? Miért?

11 Még ezekre figyelj! Ha úgy érzed, hogy hibáztál (nyelvtanban, szóhasználatban stb.), javítsd ki magad! Páros vizsgázás: előnyök? Két vizsgázó közt nincs hierarchikus függés (egyéninél ez adott: a kommunikációs partner a vizsgáztató). A figyelem és a "munkateher" megoszlik a két vizsgázó között. Biztosan tudjátok egymást segíteni, ketten együtt tehettek a sikerért. HA ISMERITEK EGYMÁST, közös a készülés: kevesebb meglepetés, váratlan helyzet HA ISMERITEK EGYMÁST, lesz valaki, akit ismersz: stresszoldó hatás HA ISMERITEK EGYMÁST, ismered társad nyelvi szintjét, szóbeli készségeit HA ISMERITEK EGYMÁST, bízhatsz benne, hogy társadnak lesznek jó gondolatai (továbblendít, ha elakadtok). De ne hülyéskedjétek el a szóbelit!

12 Még ezekre figyelj! Vedd fel magad (picture story, situations, discussion) mobiloddal! Ingyenes felkészülési anyagok Angol B2-es Edzésterv Elearning: Picture Story, Discussion Beszédkészség tippek Eurocity B2: 7 lecke Speaking feladattal Blog posztok

13 Értékelés Beszédkészség: értékelési szempontok Pontszám (súly)
ÖSSZBENYOMÁS [levezető vizsgáztató pontjai] (Interlocutor’s Overall Impression) 5 pont (20%) FOLYÉKONYSÁG ÉS KOHERENCIA [értékelő v. pontjai] (Fluency and Coherence) KOMMUNIKÁCIÓS STRATÉGIÁK [értékelő v. pontjai] (Communications strategies) NYELVHELYESSÉG ÉS SZÓKINCS [értékelő v. pontjai] (Range and Accuracy) KIEJTÉS [értékelő v. pontjai] (Pronunciation)


Letölteni ppt "Egy B2-es Speaking vizsga élőben"

Hasonló előadás


Google Hirdetések