Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Beiskolázás 2017/2018 középfokú felvételi eljárás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Beiskolázás 2017/2018 középfokú felvételi eljárás"— Előadás másolata:

1 Beiskolázás 2017/2018 középfokú felvételi eljárás

2 JOGSZABÁLYI HÁTTÉR - A nemzeti köznevelésről szóló
2011. évi CXC. törvény - A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet - A 2017/2018. tanév rendjéről szóló 14/2017. (VI. 14.) EMMI rendelet 2. számú melléklete

3 Fontosabb információk
2017.október 20.-án a középiskolák felvételi tájékoztatóban honlapjukon nyilvánosságra hozzák a felvételi eljárásuk rendjét

4 A felvételi tájékoztatóknak tartalmazniuk kell
A középiskola OM azonosító számát A tanulmányi területek belső kódjait Jelentkezés módját Vizsga követelményeket Vizsga időpontját, helyét Értékelés, rangsorolás módját

5 Általános kérdések a felvételről
Felvételről kizárólag a - Tanulmányi eredmény alapján vagy - Tanulmányi eredmény és központi írásbeli vizsga alapján vagy - Tanulmányi eredmény és központi írásbeli vizsga és szóbeli vizsga alapján dönthetnek a középiskolák. Szóbeli meghallgatás a központi írásbeli vizsgák után tartható

6 Általános kérdések a felvételről
A Szülők feladata a tájékozódás arról, hogy: -a kívánt iskola milyen tanulmányi területen indít osztályokat, -kér-e központi írásbeli vizsgát, -szóbeli felvételi vizsgakövetelményei

7 Központi írásbeli vizsgA
én. a Hivatal közzéteszi a 6 és 8 évfolyamosok számára központi írásbeli felvételi vizsgát szervező intézmények jegyzékét. Ezt a honlapon találják meg a Köznevelés/Középfokú felvételi eljárás/Aktuális beiskolázási időszak (2017/2018. tanév) menüpontban.

8 Központi írásbeli vizsgA
A központi írásbeli helyszínének nem feltétlenül kell egybe esnie a kívánt középiskola helyszínével! Ott írhatja a tanuló, ahol jónak látja a szülő, ill. a tanuló A „Tanulói jelentkezési lap” a oldalról tölthető le, de az osztályfőnökök a tanuló kezébe adja majd.

9 Központi írásbeli vizsga
A tanulóknak vagy szüleiknek ig a „TANULÓI JELENTKEZÉSI LAP” benyújtásával kell jelentkezniük az írásbeli vizsgá(k)ra közvetlenül a vizsgát szervező intézménybe (abba az iskolába, ahol szeretné, hogy gyermeke megírja a központi írásbelit.) Ez a jelentkezési lap csak az írásbeli vizsgára vonatkozik, nem tévesztendő össze a felvételi eljárásban használatos jelentkezési lappal, amelyet a középfokú iskolákba való jelentkezésre kell majd használni.

10 KÖZPONTI ÍRÁSBELI VIZSGA
A középfokú felvételi eljárás során amennyiben az SNI vagy BTM tanuló élni kíván az Nkt. 51. § (5) bekezdésében biztosított jogával, a jelentkezési laphoz csatolnia kell az erre vonatkozó kérelmet, valamint a megfelelő szakértői véleményt.

11 KÖZPONTI ÍRÁSBELI VIZSGA
Az SNI tanuló tehát a szakértői véleményben leírtak alapján a továbbtanulásra kiválasztott középfokú iskolától kérheti a központi írásbeli vizsga alóli felmentését. Ha az SNI tanuló egyik vagy mindkét vizsgatárgy írásbeli vizsgája alóli felmentést kap, az azt jelenti, hogy a központi írásbeli vizsga eredményei helyett – ennek az iskolának a felvételi eljárása során – más módon mérik fel a tanuló tudását, és bírálják el felvételi jelentkezését. Több továbbtanulásra kiválasztott középfokú iskola esetében ez intézményenként más és más lehet.

12 Központi írásbeli Vizsga
szombat óra A tanulók a központi írásbeli vizsgára személyazonosításra alkalmas igazolványt vigyenek magukkal.

13 Pótló írásbeli: 2018. 01. 25. csütörtök 14.00 óra
Pótló írásbeli vizsgát azok a tanulók írhatnak, akik az előző írásbelin alapos ok miatt nem tudtak részt venni. Vizsgaismétlésre nincs mód, minden tanuló csak egyszer tehet azonos típusú központi írásbeli vizsgát.

14 Általános információk a írásbeli feladatlapokról
Anyanyelv és matematika írásbeli vizsgák tárgyanként 45 percesek, nem kizárólag a tantárgyban tanultakat mérik. A vizsgák célja: alapvető készségek képességek, kompetenciák felmérése, ötletes alkalmazások, a kreativitások mérése. Egyéb elvárás: rendezett, követhető, olvasható írás, helyesírás. Az OH honlapján megtalálható korábbi feladatsorok segíthetik a tanulók ilyen típusú felkészülését. (oktatas.hu/köznevelés/központi írásbeli feladatsorok) Előkészítő

15 Központi írásbeli Vizsga eredménye
A központi írásbeli vizsga kiértékelt dolgozatait a vizsgázó és szülője február 8-ig az igazgató által meghatározott helyen és időben, az iskola képviselőjének jelenlétében megtekintheti, azokról kézzel vagy elektronikus úton pl. digitális fényképezőgéppel másolatot készíthet.

16 Központi írásbeli Vizsga eredménye
A tanuló vagy szülője kizárólag a hivatalos javítási-értékelési útmutatótól eltérő értékelés esetén – az értékelésre észrevételt tehet és ezt a megtekintést követő első munkanap végéig – tizenhat óráig – írásban adhatja le a írásbeli vizsgát szervező iskola igazgatójánál.

17 Központi írásbeli Vizsga eredménye
Az írásbeli vizsgát szervező iskola a körbélyegzőjének lenyomatával, valamint az igazgató aláírásával hitelesített Értékelő lapot minden tanulónak átadja. Az EMMI rendelet előírása szerint az értesítés kizárólag ebben a formában történhet meg. A tanuló ennek ismeretében nyújtja majd be felvételi lapjait (jelentkezési lapját és tanulói adatlapját), és vesz részt az általános felvételi eljárásban.

18 A tíz legjobb középiskola
Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium (Budapest) Budapest I. Kerületi Toldy Ferenc Gimnázium Deák Téri Evangélikus Gimnázium (Budapest) Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola (Budapest) ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium (Budapest) Budapest XIV. Kerületi Szent István Gimnázium Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium (Győr) Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium

19 További fontos dátumok
–ig az általános iskola továbbítja a Tanulói jelentkezési lapokat a középfokú iskoláknak, a Tanulói adatlapot a győri Felvételi Központnak Ezért ezeket a dokumentumokat az osztályfőnököknek csütörtök déli 12-ig le kell adniuk az iskola titkárságán.

20 Egyéb információk Tanulói adatlapot, jelentkezési lapot az osztályfőnökök töltik ki az internet segítségével a szülőkkel való előzetes egyeztetés alapján között. A Szülők együttműködése az of.-kel nagyon fontos!!!(határidők betartása, pontos adatszolgáltatás, aláírások megtétele, stb.)

21 Tanulói Adatlapról A szülők az osztályfőnök segítségével 2 példányban töltik ki a Tanulói adatlapot, melyen a legfontosabb információk : a választott iskolák adatai, a tanulmányi terület kódjai, azok sorrendje. Ezt a lapot Győrbe küldjük ig Ajánlás: kb. 3-5 iskola megjelölése!!!! Első helyre ajánlott a leginkább óhajtott iskolát jelölni Minden szóba jöhető iskola és annak tagozat kódja szerepeljen a listán

22 Tanulói Jelentkezési lapról 2018.02.08.-14.
Annyi Jelentkezési lapot kell kitölteni, ahány középfokú iskolába kíván jelentkezni a tanuló. A lap legfontosabb információi: - tanuló adatai, - a kiválasztott iskola adatai,tanulmányi terület kódja - szülők adatai. - a tanuló tanulmányi eredménye ( 5., 6., 7. o. tanév végi, 8. o. félévi és + a tanuló magatartás, szorgalom jegyei 5. osztálytól) Ezeket a lapokat a választott iskolába küldjük. ig.

23 A szóbeli meghallgatások az általános felvételi eljárás keretében
tól ig szóbeli vizsgák ig a középfokú iskola nyilvánosságra hozza a jelentkezők felvételi jegyzékét a tanulói adatlapok módosításának lehetősége az általános iskolában.

24 fontos dátumok 2017.12.08. jelentkezés a központi írásbeli felvételire
:00 pótló központi írásbeli írásbeli eredmények közzététele között osztályfőnökökkel egyeztetett időpontban az adatlapok és a jelentkezési lapok aláírása az iskolában között szóbeli meghallgatások tanulói adatlapok módosításának lehetősége az általános iskolában

25 EREDMÉNYHIRDETÉS A felvételt hirdető középfokú iskolák megküldik a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a jelentkezőknek és az általános iskoláknak.

26 Ha a tanulót nem vették fel- RENDKÍVÜLI FELVÉTELI ELJÁRÁS
között rendkívüli felvételi eljárást kell tartani, ha az általános felvételi eljárás keretében a felvehető létszám 90%-ánál kevesebb tanulót vettek fel. A ig megtartott rendkívüli felvételi eljárást meghirdető iskola igazgatója dönt a felvételi kérelmekről.

27 JOGORVOSLAT A benyújtott kérelmek alapján lefolytatott jogorvoslati eljárás befejezése a fenntartónál.

28 A FELVÉTELI ELJÁRÁS LEZÁRÁSA
Beiratkozás a középfokú iskolákba és a Köznevelési Hídprogramba az iskola igazgatója által meghatározott időben.

29 ElérhetőségEK az Interneten
(Oktatási Hivatal)

30 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "Beiskolázás 2017/2018 középfokú felvételi eljárás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések