Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Felelősségbiztosítás kötési kötelezettségek az építőiparban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Felelősségbiztosítás kötési kötelezettségek az építőiparban"— Előadás másolata:

1 Felelősségbiztosítás kötési kötelezettségek az építőiparban
Felelősségbiztosítás kötési kötelezettségek az építőiparban Egyszerűsödő bürokrácia, növekvő felelősség? Dr. Püski András, Ügyvéd, Biztosítási szakjogász Akademischer Versicherungsmakler (WU) Veszprém október 18.

2

3 Idézet, átlagvélemény: „Felesleges pénzkidobás, úgysem lesz károm!”
DE LETT….!

4 ELBAI FILHARMÓNIA, HAMBURG 2017, 789 M EUR
Egy kisebb helyiségben történt félre sikerült fűtőtest javítás Euró milliós kárösszeg!

5 ÚJ FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁS KÖTÉSI KÖTELEZETTSÉGEK 2017. szeptember 01
ÚJ FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁS KÖTÉSI KÖTELEZETTSÉGEK szeptember 01. napjától! 2017. szeptember 1. napjától villanyszerelők és a víziközmű-bekötést végző személyek vonatkozásában: 219/2017. (VII.31.) Kormányrendelet A villanyszerelők bejelentéséről és nyilvántartásba vételéről  220/2017. (VII.31.) Kormányrendelet A víziközmű-bekötést végző személyek bejelentéséről és nyilvántartásáról

6 VILLANYSZERELŐK FELELŐSSÉGBIZOTSÍTÁS KÖTÉSI KÖTELEZETTSÉGE
Milyen tevékenységre kell felelősségbiztosítással rendelkezni? - villamos energia hálózatra saját beruházás keretében történő csatlakozás során csatlakozó-berendezés létesítése és kivitelezése (fázisonként legfeljebb 100 A túláramvédelmi szervvel védett és 1000 V feszültségszintet meg nem haladó csatlakozó-berendezésre); - villamos energia hálózatra saját beruházás keretében történő csatlakozás során csatlakozó-berendezés létesítése és kivitelezése (feszültségszint korlátozása nélkül). Nem minden villanyszerelőnek kell felelősségbiztosítással rendelkezni!

7 MILYEN FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSSAL KELL RENDELKEZNI?
A 219/ (VII. 31.) Kormányrendelet 2 § (2) bek. b.) pontja rögzíti: Minimum 1 millió Forintos felelősségbiztosítási limit szükséges A limit összege lehet magasabb is, az 1 millió Forint egy minimum szabály A felelősségbiztosítási limit összege, a biztosító térítési kötelezettségének a felső határa!

8 biztosítás de a kár nem került bejelentésre!
MEDDIG KELL A FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁST FENNTARTANI? Mindaddig, amíg a 219/ (VII. 31.) Kormányrendelet 1 § - ában meghatározott tevékenységet /a villamos energia hálózatra saját beruházás keretében történő csatlakozás során csatlakozó-berendezés létesítése és kivitelezése/végzi. Figyelem! A felelősségbiztosítás megszűntetésével vagy megszűnésével a biztosítási védelem is megszűnik, azon károknál is, melyek megtörténte idején még volt biztosítás de a kár nem került bejelentésre!

9 limit összegre szerződést kötni!
MILYEN TÍPUSÚ FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁST SZÜKSÉGES KÖTNI? A.) – Vannak speciális termékek a biztosító társaságoknál. B.) – Általános, szolgáltatói, tevékenység felelősségbiztosítás hármasával lehet megfelelni a jogszabálynak. Már meglévő felelősségbiztosítással is meg lehet felelni a Kormányrendeletnek ha a limit összege minimum 1 millió Forint! Figyelem! A valós biztosítási védelem érdekében, érdemes magasabb felelősségbiztosítási limit összegre szerződést kötni!

10 VÍZMŰ-BEKÖTÉST VÉGZŐK FELELŐSSÉGBIZOTSÍTÁS KÖTÉSI KÖTELEZETTSÉGE
Milyen tevékenységre kell felelősségbiztosítással rendelkezni? A 220/ (VII. 31.) Kormányrendelet 1. § kötelezővé teszi a nyilvántartásba vett szakemberek számára, hogy kötelező felelősségbiztosítást kössenek az alábbi tevékenységekre: Ivóvíz-bekötővezeték építése és kivitelezése - Szennyvíz-bekötővezeték építése kivitelezése Nem minden vízvezeték szerelőnek kell felelősségbiztosítással rendelkezni!

11 MILYEN FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSSAL KELL RENDELKEZNI?
A 220/ (VII. 31.) Kormányrendelet 2 § (2) bek. b.) pontja rögzíti: Minimum 1 millió Forintos felelősségbiztosítási limit szükséges A limit összege lehet magasabb is, az 1 millió Forint egy minimum szabály A felelősségbiztosítási limit összege, a biztosító térítési kötelezettségének a felső határa!

12 biztosítás de a kár nem került bejelentésre!
MEDDIG KELL A FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁST FENNTARTANI? Mindaddig, amíg a 220/ (VII. 31.) Kormányrendelet 1 § - ában meghatározott tevékenységet végzi. - Ivóvíz-bekötővezeték építése és kivitelezése - Szennyvíz-bekötővezeték építése, kivitelezése Figyelem! A felelősségbiztosítás megszűntetésével vagy megszűnésével a biztosítási védelem is megszűnik, azon károknál is, melyek megtörténte idején még volt biztosítás de a kár nem került bejelentésre!

13 limit összegre szerződést kötni!
MILYEN TÍPUSÚ FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁST SZÜKSÉGES KÖTNI? A.) – Vannak speciális termékek a biztosító társaságoknál. B.) – Általános, szolgáltatói, tevékenység felelősségbiztosítás hármasával lehet megfelelni a jogszabálynak. Már meglévő felelősségbiztosítással is meg lehet felelni a Kormányrendeletnek ha a limit összege minimum 1 millió Forint! Figyelem! A valós biztosítási védelem érdekében, érdemes magasabb felelősségbiztosítási limit összegre szerződést kötni!

14 Jogszabály változás 2017. január 01.!
VISSZA AZ IDŐBEN… Jogszabály változás január 01.! A felelősségbiztosítás megkötése kötelező: Építész tervező Szakági tervező Fővállalkozó kivitelező Egyszerű bejelentéssel érintett ingatlan vonatkozásában.

15 300 m2 felett is! Figyelem, bővült a kör! 2017. Április 27.
Egyszerű bejelentéssel érintett 300 m2 fölött! Új lakóépület: Természetes személy Saját lakhatás céljára Maximum egy lakás Meglévő épület, 300 m2 összes hasznos alapterületet meghaladó bővítése - Saját lakhatás biztosítására 300 m2 felett is!

16 A szabályozáshoz vezető út Miért került reflektorfénybe a felelősségbiztosítás?
ÁFA csökkentés = 5 % Családok Otthonteremtési Kedvezménye - CSOK Lakásépítések száma nő

17 A növekvő lakossági beruházási kedvet elő kell segíteni 
Bürokráciacsökkentés Megszüntetésre került az építési engedély Egyszerű bejelentés

18 Nincs előzetes kontroll – kiszolgáltatottabb lett az építtető
Nincs közigazgatási eljárás Bejelentés és 15 nap múlva indulhat az építési tevékenység Mi történik ha valaki hibázik? Ki téríti meg az építtető kárát? A szereplők szakmai felelősségére van bízva, hogy az építtető érdekében, a jogszabályokat a lehető legteljesebb mértékben betartsák.

19 Nem ördögtől való a gondolat! Felelősségbiztosítás eddig is volt!
Számos területen kötelező a felelősségbiztosítás: Közlekedés Egészségügy Pénzügy, biztosítás Ügyvédi munka Könyvvizsgálat Közbeszerzés Utazás szervezés

20 Kötelező tervezői felelősségbiztosítás
KINEK kell a biztosítást megkötni? Építtetővel közvetlen szerződéses kapcsolatban álló: Építész tervezőnek, vagy más Szakági tervezőnek MILYEN tevékenységre? Tervezés Tervezői művezetés A fedezet ki kell terjedjen az alvállalkozókra is!

21 Mire kell fedezetet nyújtania a biztosításnak?
A biztosított tevékenysége körében felmerülő: Dologi kár Személyben történő károkozás Tervezői művezetés körében okozott károk.

22 Dologi kár Tárgy: Megsérül Megsemmisül Használhatatlanná válik
Példa: talajvíznyomás elleni szigeteléshez nem megfelelő anyagot ír elő a tervező, vízszigetelés megreped, vakolat lehullik. A károsultat ért vagyoni hátrányok kiküszöböléséhez szükséges költségek is térülhetnek!

23 Harmadik személyeknek okozott károk
Halál Egészség károsodás Testi sérülés Példa: Építési területen álló gödörbe beleeső gyermek Szennyezett, sáros területen elcsúszó járókelő Lehulló tárgy következtében megsérülő személy Az elmaradt vagyoni előny és a személyi sérüléses kárral közvetlen összefüggésben álló sérelemdíj is térítésre kerülhet!

24 TISZTÁN VAGYONI KÁROK www.kotelezofelelosseg.hu
Nem dologi kár Nem személyi sérüléses kár Tisztán pénzügyi veszteség és az ezzel kapcsolatos költségek, kamatok, melyek nem is dologi kár vagy személyi sérüléses kár következtében merültek föl!

25 Fontos! Felelősségbiztosítási limit összegek
Avagy, milyen összegig terjed ki a biztosítási védelem Három Kategóriát állít a Kormányrendelet: 50 millió Ft beruházási költségkeretig  2 millió Ft/kár, 6 millió Ft/tartam 50 – 100 millió Ft közötti beruházási költségkeret esetében  5 millió Ft/kár, 15 millió Ft/tartam 100 millió Ft feletti beruházási költségkeret esetében  10 millió Ft/kár, 30 millió Ft/tartam Ugyan azon kötvényemet töltöm fel az e-naplóba, egyszerre több projekthez  A limit NEM nő! Jogszabálysértő! Szankcionálható! Projektek számához mérten, emelni kell a limitet! Fontos!

26 Fedezetfeltöltés KIZÁRVA!
Kártérítési limit  Egy biztosítási esemény kapcsán a Biztosító által kifizethető kártérítési összeg felső határa. Több projekt egyszerre, Egy biztosítási szerződés Egy kártérítési limit, Mi történik több kár esetén? Ptk. 6:461§ „Jelen biztosítási szerződésben az éves/tartamra vonatkozó kártérítési limit vonatkozásában fedezetfeltöltésre nincs lehetőség”

27 PIACI KÖRKÉP www.kotelezofelelosseg.hu 6 biztosító társaság
Határozott/Projekt alapú szerződések 3 termék Határozatlan tartamú termékek Termékek már nagyságrendileg Ft / év díjért elérhetőek

28 A biztosítási védelem idősíkja Meddig kell fenntartani a szerződést?
Az elektronikus építési főnapló megnyitását követő 2 évig A biztosításnak ki kell terjednie a szerződés megszűnését követő 3 éven belül bekövetkezett, a biztosító részére bejelentett, biztosítási eseménynek minősülő károkra.

29 Kötelező kivitelezői felelősségbiztosítás
KINEK kell a biztosítást megkötni? Építtetővel közvetlen szerződéses kapcsolatban álló: - Fővállalkozó kivitelezőnek A fedezet ki kell terjedjen az alvállalkozókra is! MILYEN tevékenységre? Építőipari kivitelezési tevékenység Felelős műszaki vezető

30 Mire kell fedezetet nyújtania a biztosításnak?
Hibás építési tevékenységgel okozott: Dologi károk Harmadik személyeknek okozott károk Felelős műszaki vezető által okozott károk.

31 Dologi kár Tárgy: Megsérül Megsemmisül Használhatatlanná válik
Példa: Hibás kivitelezés következtében lehulló cserép/tégla összetöri a beépítésre váró nyílászárót. - Leeső cserép megrongál egy parkoló autót. A károsultat ért vagyoni hátrányok kiküszöböléséhez szükséges költségek is térülhetnek!

32 Harmadik személyeknek okozott károk
Halál Egészség károsodás Testi sérülés Példa: Építési területen álló gödörbe beleeső gyermek Szennyezett, sáros területen elcsúszó járókelő Lehulló tárgy következtében megsérülő személy Az elmaradt vagyoni előny és a személyi sérüléses kárral közvetlen összefüggésben álló sérelemdíj is térítésre kerülhet!

33 Fontos! Felelősségbiztosítási limit összegek
Avagy, milyen összegig terjed ki a biztosítási védelem Három Kategóriát állít a Kormányrendelet: 50 millió Ft beruházási költségkeretig  10 millió Ft/kár, 30 millió Ft/tartam 50 – 100 millió Ft közötti beruházási költségkeret esetében  20 millió Ft/kár, 60 millió Ft/tartam 100 millió Ft feletti beruházási költségkeret esetében  30 millió Ft/kár, 90 millió Ft/tartam Ugyan azon kötvényemet töltöm fel az e-naplóba, egyszerre több projekthez  A limit NEM nő! Jogszabálysértő! Szankcionálható! Projektek számához mérten, emelni kell a limitet! Fontos!

34 Fedezetfeltöltés KIZÁRVA!
Kártérítési limit  Egy biztosítási esemény kapcsán a Biztosító által kifizethető kártérítési összeg felső határa. Több projekt egyszerre, Egy biztosítási szerződés Egy kártérítési limit, Mi történik több kár esetén? „Jelen biztosítási szerződésben az éves/tartamra vonatkozó kártérítési limit vonatkozásában fedezetfeltöltésre nincs lehetőség”

35 A biztosítási védelem idősíkja Meddig kell fenntartani a szerződést?
Legalább a lakóépület teljes műszaki átadás-átvételének lezárásáig A biztosításnak ki kell terjednie a szerződés megszűnését követő 3 éven belül bekövetkezett, a biztosító részére bejelentett, biztosítási eseménynek minősülő károkra.

36 Néhány gyakorlati tanács
ELLENŐRZÉS: Amennyiben rendelkezünk felelősségbiztosítással, a feltétel rendszer és a limit összegek megfelelnek-e a kormányrendeletnek? IDŐZÍTÉS: Az építtetővel kötendő szerződésben már a felelősségbiztosításról nyilatkozni kell. Van fedezet igazolás? Díjjal rendezett a szerződés?

37 Tipikus kizárások, avagy a fekete leves:
Környezetszennyezéssel okozott károk Vagyontárgyakban, talajban, épületben vibráció, vagy teherhordó elemek eltávolítása vagy meggyengítése miatt bekövetkező károk. Jótállással, termékszavatossággal, kellékszavatossággal kapcsolatosan felmerült károk Föld alatti közművekben okozott károk, ha nem rendelkezik a kivitelező szakhatósági engedélyekkel rendelkező közműtérképpel. Szakszerű dúcolás (merevítések és kitámasztások) elmulasztása, az építmény alatti átvezetékelésekre, valamint ezzel összefüggő aláfalazásokra visszavezethető károk Penészedés, gombásodás által okozott károk Tetőszigetelés bármilyen mértékű megbontása során a szél vagy csapadék által okozott károk. Bűncselekménnyel okozott károk TISZTÁN VAGYONI KÁROK

38 TISZTÁN VAGYONI KÁROK www.kotelezofelelosseg.hu Nem dologi kár
Nem személyi sérüléses kár Tisztán pénzügyi veszteség és az ezzel kapcsolatos költségek, kamatok, melyek nem is dologi kár vagy személyi sérüléses kár következtében merültek föl!

39 Nem felelősségbiztosítás!
Építés szerelés biztosítás, Építésbiztosítás Nem felelősségbiztosítás! Hanem a kockázatviselés helyén lévő, biztosított vagyontárgyaknak előre nem látható okból, véletlenül, váratlanul bekövetkezett károsodására nyújt fedezetet. Ezen vagyontárgyak lehetnek a beruházás tárgyát képező épületek, építmények, a munkavégzés eszközei, beépítésre váró épület tartozékok, berendezések. Az ÉPSZER biztosításhoz köthető általános felelősségbiztosítás, kiegészítő fedezetként, azonban az nem egyenlő a Kormányrendelet által elvárt fedezettel!

40 PIACI KÖRKÉP www.kotelezofelelosseg.hu
Biztosítási díjak határozatlan tartamú szerződések esetében, 50 millió Forint beruházási költségkeretig  Ft. – Ft. Között Önrészek: Ft. – Ft között  Határozott tartamú szerződés, projekt alapú: CIG Pannónia KonstruktŐR – Ft / Projekt

41 www.kotelezofelelosseg.hu 30 ezer Ft. alatt Tervezőknek
50 ezer Ft. alatt Kivitelezőknek Percek alatt On-line Adminisztráció nélkül QR kódos igazolással

42 KÖSZÖNÖM SZÉPEN A FIGYELMET!
„Sokkal jobb, ha VAN biztosítás és NINCS kár, mintha NINCS biztosítás és VAN kár!”


Letölteni ppt "Felelősségbiztosítás kötési kötelezettségek az építőiparban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések