Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kontraszt megvilágító erejű!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kontraszt megvilágító erejű!"— Előadás másolata:

1

2 A kontraszt megvilágító erejű!
Ha csak egyetlen előadástechnikai útravalót adhatnék… … a következő lenne: A kontraszt megvilágító erejű!

3 A feladat: miniprezentáció szóban
A mesterképzés bármelyik órájából egy szakmai ismeret, tanulság hatékony előadása Max. 3 mondat Legyen informatív: ellenőrizd a 3 célközönség kategóriára! Kiemelt célközönség: az intelligens laikus úgy formáld meg a mondanivalód, hogy ez fogja eldönteni, behívnak-e állásinterjúra!

4 Előadástechnika 2. Az érvelő előadás felépítése
Stressz-, kérdés- és bírálatkezelés Egy és két funkciós prezentációk sajátosságai Tárgyalási prezentáció

5 Visszafejtés A szóbeli előadás vázlatának felépítése = az írásos anyag leépítése: visszafelé halad: a témád konklúziójától, kutatásod, munkád „poénjától” visszafelé haladva kell felépíteni. A visszafejtést vezető kérdések: Mire fut ki az előadásod? Mi a lényeg, állítás, tézis, eredmény stb. egyetlen mondatban? Mi az a további 2-3 információ (állítás, tézis, eredmény), amire közvetlenül szükséged van a legfőbb mondanivalód értelmezéséhez, gazdagításához? Ezt lehet bővíteni az időbeli korlát függvényében!

6 EGY LEHETSÉGES DIASOR STRUKTÚRA (15 PERCES ELŐADÁS)
Címdia: cím, személyes adatok, előadás apropója, dátum, logó (1 dia) Előadás-áttekintés: miről lesz szó? (1 dia) Tézised, kérdésed, problémád (1 dia) A háttér felvázolása: hol állt a világ nélküled, előtted? (1-2 dia) Eredményeid részleteiben, az elvégzett munka mennyiségének és minőségének megjelenítése (2-3 dia) Konklúzió, eredmények lényege tömören összefoglalva, válasz a kiinduló kérdésre (1 dia) Munkád/eredményeid következményei, használhatósága, jelentősége, nyitott kérdések (köszönetnyilvánítás után +1 dia – tartalék)

7 Eredmények Konklúzió: eredmények összefoglalása, hipotézis megerősítése/cáfolata, reflexió a saját hibákra, rávilágítás az erősségekre és a gyengeségekre. Munkád jelentősége: kinek és miért lehet fontos, hasznos? Kitekintés a jövőre: Milyen további lépéseket tehetnél még? Mentőöv: „–Mégis honnan vette ezt az adatot? – X.Y. hivatkozott ábrájából, íme!” Ha valamire így sem emlékeznél, de tudod, hogy benne van az írott anyagodban, nyugodtan kérd el azt a bírálóktól, hogy belenézhess/legyen ott nálad a sajátod! Te sem tudhatsz mindent fejből!

8 Mindenképp legyen! Cím: ne legyen általános (pl. háttér), hanem konkrét, rövid, frappáns + hosszabb, informatív alcím! Kezdő dia: legyen rajta minden fontos adat: előadás címe, apropója, név, cím, egyetem és logója, dátum stb.! Előadás vázlatát áttekintő dia: szükséges, viszont valóban csak áttekintő jellegű (fő pontok, de alpontok nem kellenek). Elméleti, szakirodalmi keret: nem kell a teljes bibliográfia, de lássák a legfontosabb releváns irodalmakat (+ állításaikat), amiket használtál, mindezt szépen, tudományosan, plágiummentesen!

9 Stresszkezelés 1. A próba nagyon fontos abból a szempontból is, hogy megfigyeljük, hogyan hat az előadóra a stressz helyzet. Milyen önkéntelen mozdulatokat tesz (billeg a lábán, lóbálja a karját, vakarja a fejét vagy piszkálja az óráját). Képes-e az előadó papírból prezentálni, vagy hitelét veszti amiatt, hogy gyűrögeti a papírt, ide-oda teszi, stb. NEM BAJ, ha nem tudsz fejből prezentálni, nyugodtan felolvashatod egy papírról is, de akkor az legyen CD minőségű felolvasás, amit előtte igen sokat kell gyakorolni!

10 Stresszkezelés 2. Valamilyen szintű idegesség szükséges a megfelelő izgalmi szint fenntartásához: LEGYÜNK CSAK IDEGESEK! (DE: ezt felesleges kávéval előre (túl)biztosítani!) A kis hiba csak vonzóbbá teszi az előadót. Az előadás sikeressége az előadó és a hallgatóság közös érdeke (az elmondottak érdeklik a hallgatóságot, nem téged akarnak cikizni). Mindig idegesebbnek érezzük magunkat, mint amilyennek kívülről tűnünk. Mindenki más is izgul ilyenkor!

11 A stressz megszelídítése
A stressz, mint a barátod A stressz a begyakorlott tevékenységek végrehajtási hatékonyságát és pontosságát javítja A stressz a gyakorlatlan, először végrehajtott tevékenységek hatékonyságát és pontosságát rontja A kiemelt jelentőségű helyzetekben csak olyat csinálj, amit már ezerszer csináltál! Ezért fontos a többszöri előzetes próba!

12 A stressz megszelídítése
Légzéskontroll: mélylégzés Az idegesség szapora, rendszertelen, felszínes levegővételben jelenik meg Mentális állapotunk rendbe rakása: a légzés szabályozásán keresztül Nagy levegő a hasba (nem a mellkasba) lassan Kifújás lassan, 2x annyi ideig, mint a beszívás, nyugodtan hang kíséretében Ismétlés többször, 3-5x

13 Homlokzat – az én kivetített képe
13 A homlokzat állandó jellegű kifejezéskészlet, melyet az egyén az alakítás során szándékosan vagy szándéktalanul felhasznál. Az egyén az aktuális szerepének megfelelő homlokzat fenntartására törekszik. A homlokzat részei: Környezet: fizikai elrendezés, bútorzat, akár átmeneti jellegű is. Személyes homlokzat: ruházat, nemi, életkori, faji jellegzetességek, testméret és külső, testtartás, beszédsémák, mimika és gesztusok, hivatal vagy poszt jelvényei. 13

14 Homlokzat-összeomlás
14 A homlokzatot közösen óvjuk, és kerüljük az összeomlását. Közös feladat ennek fenntartása, mindenkinek kínos, ha nem működik olajozottan: „dramaturgiai csapatmunka”. A homlokzat-összeomlás zavarodottsághoz vezet (erőltetett viccelődés, ideges nevetés, kínos csend). Együtt igyekszünk helyreállítani, pl. mindenki azt színleli, mintha semmi nem történt volna. 14

15 Amit aktívan tehetünk Lélegezzünk ütemesen mélyeket – már az előadás előtt is! Csináljunk valami mást is (toll kézben tartása, gesztikulálás, stb.) – ez paradox módon megnyugtat, de csak korlátozott mértékben alkalmazható. Beszéljünk bátran lassan, alkalmazzunk nagy csendeket – ez intelligensen hat. Előre tegyünk bele a (megírt vagy másképp összerakott) előadásba instrukciókat a magunk számára: „itt igyál vizet”, ”itt tartsál szünetet”, „szemkontaktus”, „lassíts”. Ne együnk előtte sokat! Eggyel kevesebb kávét igyunk, mint normálisan!

16 Mi nem fontos az előadás során?
Nem baj, ha izgulunk (ha egyébként intellektuális képességeket nem gátolja és magát a produktumot nem hátráltatja)! Nem baj, ha izzadunk (ha egyébként…)! Nem baj, ha izzóvörös lángoszlopként állunk a figyelem fókuszában (ha egyébként…)! Ezek ugyanis az elvégzett munka mennyiségéről és minőségéről, intellektuális képességeidről, sőt, bizonyos értelemben még az előadás minőségéről sem mondanak semmi lényegeset, főleg nem negatív módon!

17 Humorhasználat Haszna: Segít jobban emlékezni.
Könnyebb feldolgozni az információt. A közönség nem alszik el. Ellazít (nem csak a közönséget, hanem minket is). Szabályai, veszélyei: Kapcsolódnia kell a tárgyhoz. Ne terelje el a figyelmet (ne csak a viccre emlékezzenek később)! Ne legyen benne megkülönböztetés!

18 Az előadási szituáció sajátosságai
Az előadás két szakasza: 1. A kifejtő (monológ) szakasz 2. A kérdés-felelet (dialóg) szakasz Nem csak a kifejtő szakasz, hanem a kérdés-felelet szakasz is törvényszéki tárgyalás típusú szituáció. Sok ember irányába kell egyszerre hatékonyan lépni, nem csak a kérdezőnek válaszolok. Reakciómmal bátorítom a többi kérdezőt, vagy elveszem a kedvét. Ezért fontos, hogy rossz kérdésre is jól reagáljunk, ne tegyük nevetségessé a kérdezőt.

19 Kérdés – válasz 1. Hagyjunk energiát a kérdés-válasz időszakra, mert a hallgatóság erre jobban figyel, mint az előadásra (dinamikusabb időszak)! A kérdés nem támadás, még ha hajlamosak vagyunk is úgy érezni! Hagyjuk a kérdezőt befejezni a kérdését! Esetleg ismételjük meg a kérdést, hogy mindenki hallja, hogy kiderüljön, jól értettük-e, és közben már gondolkodhatunk is rajta! Mondhatjuk, hogy jó kérdés, ezzel időt nyerünk. Akár csendben is lehetünk egy darabig, mielőtt válaszolunk.

20 Kérdés – válasz 2. Gyakoroljunk előre: készülhetek bizonyos kérdésekre, sőt lehet olyan megtervezett mondanivalóm, amelyet bármilyen kérdésre elmondok. Ha nem tudok válaszolni, mondhatom, hogy később átküldök neki erről egy anyagot, vagy hogy utánanézek és válaszolok ben. Ne mutassuk, hogy félünk a kérdéstől! Az egész hallgatóságnak válaszoljunk!

21 Kérdések kategóriái Amit szeretnék megválaszolni, amit mindenképp meg tudok válaszolni Készülj arra, hogy milyen különböző módokon lehet rákérdezni arra, amire az elvégzett munka alapján pontos választ tudsz adni! Nem biztos, hogy a Te szavaiddal teszik fel a kérdést, indulhat messzebbről stb. Ami jó kérdés, értelmes kérdés, de jelenleg nem tudsz rá pontos, egyértelmű választ adni Kompetencia- és tudáshatáraid megértése Egy olyan hallgató, aki látja a határait, pozitívabb, mint egy olyan, aki nem!!!

22 Kérdések kategóriái 2. Ami jó kérdés, értelmes kérdés, de jelenleg nem tudsz rá pontos, egyértelmű választ adni Ha nem lehet úgy megválaszolni, mint 1. kategóriájút, akkor miért próbálnád meg? Hogyan kell rá válaszolni? Mini kutatási terv, vázlat: milyen lépéseken keresztül jutnál el a válaszhoz?  módszertani tudatosság Milyen eredményekre számítasz: alátámasztják a feltevésedet, illeszkednek a várakozásaidhoz? aláássák, cáfolják a feltevésedet, ellentétesek a várakozásaiddal?  adatok, bizonyítékok objektív kezelése

23 Kérdések kategóriái 3. Az irreleváns, idióta kérdés
Ezt nem lehet érdemben megválaszolni Azt tudod megmutatni, hogy értelmes, kulturált fiatal vagy Veszély: valójában 2. kategóriájú, releváns kérdés, csak rosszul azonosítod Hogyan kell rá válaszolni? „Az Ön által felvetett kérdés is tudományosan érdekes, azonban, ha jól értem, egy másik kutatás és előadás témája lehetne. Bízom abban, hogy az én témám, kérdésem is tudományos vizsgálódásra érdemes. Megköszönném, ha erre koncentrálnánk, hogy kideríthessük, megáll-e?” „Nem látom pontosan a kapcsolatot az Ön kérdése, és a témám között. Megköszönném, ha segítene, hogy mi a kapcsolat?” A kérdező kénytelen beterelni a témát legalább 2. kategóriába

24 Bírálatkezelés Ami védhető a munkád alapján, belülről
szerepel a dolgozatban, csak „össze kell rakni” a bírálati kérdés feldobja neked a labdát csak szerinted van benne explicit módon Ami kiegészítéssel védhető az azóta elvégzett munka, kutatás eredményeképpen, vagy még további kutatás révén válaszolható meg ne csinálj úgy, mintha benne lenne a dolgozatban arra kíváncsi, hogyan gondolkodsz, vagy pld. hogy azután is fontos volt-e a téma, hogy leadtad a dolgozatot stb. a válasz hasonlít a kérdések 2. kategóriájára (lásd fentebb): a válaszhoz eljutás lépéseit fontosak Amit el kell engedni ne védd a védhetetlent: nem fog menni! a belátási, mérlegelési képesség pozitív

25 Bírálatkezelés 2. Hol van a válasz helye a prezentációban?
A monológ szakasz végén, a kérdések előtt Beleszámít a prezentációs időbe, ezt tervezd be Ismertesd a kérdést/tűntesd fel a dián és válaszold meg egyértelműen, világosan Az előadás ívébe beépítve Az előadás adott pontján ismerteted a kapcsolódó kérdést és a választ Akkor érdemes, ha a választ hosszabban kell megalapozni, és jól lehet ebbe az irányba vezetni az előadást Vegyes A kérdések egyrészét a), másrészét b) módon

26 Mellébeszélés 26 A válaszadó nem a kérdésnek megfelelő választ adja, akár tudja, akár nem tudja egyébként a választ. Lokális vagy kérdés-felelet irrelevancia Globális vagy tárgy irrelevancia Videó: Chewbacca érvelés Videó: Demanding An Answer: Jeremy Paxman & Michael Howard 26

27 Prezentáció típusok funkció szerint
Egy funkciós prezentációk Külön írásbeli doku és külön prezentáció a szóbelihez Írásbeli: pld. word alapú dokumentum, szóbelire pedig egy ppt, pdf stb. alapú anyag. Két funkciós prezik Nincs külön a szóbelihez, hanem csak egy dokumentum van. Jellemzően ppt alapú Ennek az egy ppt alapú dokunak kell olyannak lennie, hogy mindkét funkciót be tudja tölteni.

28 Példák két funkciós prezentációs dokumentumra

29 Milyen fő kérdésekre ad választ?
Megközelítés a helyzet hosszú távú javítására 1. Stratégiai tervezés 2. Akció tervezés 3. Megvalósítás Mi a lépés célja? Helyzetértékelés Célok és preferenciák azonosítása Lehetséges és szükséges fejlesztési akciók azonosítása Fejlesztésekhez szükséges erőforrások azonosítása Fejlesztési akciók rangsorolása Ütemezés Kiválasztott fejlesztési akciók végrehajtása Milyen fő kérdésekre ad választ? Mik a stratégiai célok, hová tartson a cég rövid-hosszú távokon? Milyen a cég belső helyzete abszolút és relatív értelemben? Milyenek a külső kapcsolódási pontok (partnerekkel, ügyfelekkel stb.)? Mire van szükség a stratégiai célok eléréséhez? Milyen erőforrás hiányok/többletek vannak és ez hogyan egyensúlyozható? Milyen új működési és szervezeti formáknak kell kialakulni? Az összefüggések, korlátok és lehetőségek alapján mik a legfontosabb feladatok és ezek hogyan ütemezhetőek optimálisan? Hogyan kell végrehajtani a konkrét fejlesztési/ szervezési / gazdálkodási lépéseket?

30 Becsült humánerőforrás ráfordítás (embernap) később meghatározható
Miben tudunk segíteni? Becsült humánerőforrás ráfordítás (embernap) Feladat Helyzetértékelés kiegészítése Legnagyobb beszállítói szerződések vizsgálata és javaslattétel akciókra Strukturáltabb helyzetértékelés készítése (A meglévő külső-belső elemzések és a meghatározott stratégiai prioritások alapján) Akciók strukturált összegyűjtése és alapszintű definiálása Definíciós sablon kialakítása Akciók közös alapszintű kidolgozása 1. Stratégiai tervezés 4 2 2. Akció tervezés Részletes akcióterv elkészítése Szelekciós kritériumok közös kidolgozása Kiválasztott akciók részletes kidolgozásának támogatása (erőforrásigény, üzemezés, összefüggések) Akcióterv sablon elkészítése Ütemezés, akcióterv véglegesítése 5 3. Megvalósítás Dinamikus cég-modell kidolgozásának támogatása A cég vezetői információs rendszerének kidolgozása később meghatározható 30

31 Egy másik példa két funkciós prezentációs dokumentumra

32 A cégszervezet és folyamatainak újragondolása
A projekt környezete A projekt célkitűzései A cégszervezet felkészítése a küszöbön álló kihívásokra A szervezet működésének korszerű leképezése A cég elvárásainak megfelelő termék-portfolió kidolgozása A projekt során megvalósítandó: A vállalat egészét átfogó folyamatok részletes tervrajzának elkészítése létszámcsökkentési és más költségmegtakarítási lehetőségek meghatározása főbb mutatók meghatározása A cég a termékközpontú szervezetté átalakulás szakaszában van a jelenlegi adminisztráció központú szerkezet felszámolása a kívánt szerkezet kidolgozva, a folyamatok tervrajza még nem készült el feszített ütemterv, mivel az új szerkezetnek január 1-én már „élnie” kell

33 A kétfunkciós dokumentumok jellemzői
Nem felelnek meg bizonyos előadástechnikai sztereotípiáknak: Ne legyen 18-asnál kisebb a betűméret! Ne szerepeljenek a dián egész mondatok, csak kulcsszavak! Ne legyen rajtuk sok információ, részlet, mert az elvonja a figyelmet!

34 A kétfunkciós dokumentumok jellemzői 2.
Mi az, amit ténylegesen megvalósítanak, megjelenítenek: Az információk strukturálása kiemelten fontos. A szöveg is strukturált, tagolt, megvilágító erejű szerkezetbe rendezett. Élesen elválik a fő struktúra szint mélységig, valamint az alátámasztó, részletező információk. A vizualitás nem öncélú szemléltetés, hanem szigorúan tartalomvezérelt: maga a vizuálisan megjelenő struktúra is információt hordoz. munkát, tudást, hozzáadott értéket jelenít meg.

35 dokumentumok jellemzői
A kétfunkciós dokumentumok jellemzői A fő struktúra A részletek 2-4 szint mélységig adja a szóbeli előadás keretét, vázlatát. Az ügyfél, megrendelő számára az eredmények/munka azonosíthatóságát biztosítja: mik a legfontosabb eredmények és azok részletei hol találhatók. Egyfajta térképet ad: mit és hol fog megtalálni azzal kapcsolatban, ami alapján majd a későbbiekben dolgoznia kell. A részletező, alátámasztó információk a fő struktúra alatt. Ez a szóbeli bemutatás során nem kap elsődleges szerepet. Igazi funkcióját akkor nyeri el, amikor az ügyfélnek/ megrendelőnek tovább kell dolgoznia velük. Ehhez elég pontosnak, részletesnek, bizonyító erejűnek kell lenniük, nem lehetnek vázlatosak. Szerephez juthatnak még a bemutatás során, ha kérdések merülnek fel egy-egy ponton.

36 Az üzleti prezentációk alapvető egységei

37 Az üzleti prezentációk alapvető egységei
Vezetői összefoglaló Kifejtő rész Az összefoglaló kifejtése, indoklása, részletezése Elemzések előtérben az összefoglalásukkal, főbb összesített adatok, következtetések alátámasztásukkal Mellékletek Egyes aggregált adatok kibontása, dokumentálása. 3737

38 Vezetői összefoglaló A vezetői összefoglaló az egész stratégiai stb. dokumentum tömör tartami összefoglalását nyújtja. Ennek áttanulmányozása után az olvasónak meg kell értenie a koncepció, terv, stratégia stb. lényegét. Két kiemelt funkciója van: Annak eldöntését szolgálja, hogy érdemes-e végigolvasni az egészet! Döntések, viták, vezetői megbeszélések esetén biztosítja a legfontosabb, releváns, minimálisan szükséges szempontokat, infókat. A VÖ-fejezet röviden, tömören, meggyőzően és érzékletesen megvilágítja a rákövetkező kifejtő szakasz főbb pontjait. Emiatt: követi, leképezi a kifejtő szakasz főbb pontjait. 3838

39 Vezetői összefoglaló stílusa
Abból indulj ki, hogy a döntéshozók és a döntést befolyásolók lényegében csak a VÖ-t olvassák Emiatt a VÖ-nek világos képet kell adni a helyzetről, a piacról, a versenytársakról, a megoldás módjáról, indokoltságáról, a megcélzott eredményekről A VÖ fogja meghatározni a döntési helyzet beszédmódját: mit látnak problémának, megoldandó helyzetnek stb. A döntéshozóknak több pályázat közül kell dönteni, és az a nagyon kemény kérdés áll előttük, hogy miért a Tiedet vegyék meg, szánjanak rá X milliót a megvalósításra? Javasolt: kontrasztos, markáns, „dramatikus”, sarkító beszédmód, DE nem mondunk olyat, ami nem igaz, nem ferdítjük el a dolgokat 3939

40 Vezetői összefoglaló helye és terjedelme
Helye: a dokumentum elején A lehető legkevesebb dolog előzze meg, pld. fogalommagyarázat, jelölések és rövidítések feloldása) Bár az összefoglaló az dokumentum elején szerepel, de csak az egész kidolgozásának befejezése után lehet jól elkészíteni. Terjedelme Szokásos javaslat szerint: 2-3 oldal terjedelemben. Kb. 5-7%, de semmiképp sem több, mint max. 10%-a teljes doku méretének 10 oldalas doku esetén max. 1-2 oldal a VÖ egy kb. 100 oldalas doku esetén sem több a VÖ, mint 5-7 oldal 1-2 ppt/40 ppt 4040

41 Vezetői összefoglaló példák
1. A sávolyi MotoGP pálya (Balatonring) tanulmánya: 2. Budapest 2024 Nyári Olimpiai és Paralimpiai Játékok Megvalósíthatósági Tanulmány: 4141

42 A kifejtő rész Az S-C-Q-A szerkezet
Egy lehetséges és bevett szerkezet a kifejtő rész felépítésére Ha a kifejtő rész ilyen szerkezetű, akkor a vezetői öff. rész is ezt kövesse Situation-Complication-Question-Answer Situation-Complication-Resolution Helyzet-Probléma-Kérdés-Válasz Vannak egyes területekre további speciális bevett szerkezetek, pld. üzleti-pénzügyi tervek stb. 4242

43 Tárgyalási prezentáció
bizonyító, megalapozó, érvelő típusú prezentációkat tartottuk szem előtt: Egyrészt azért, a hallgató számára jellemző helyzetek első körben ilyen prezentációkat feltételeznek, pld.: Szakdolgozat vagy diplomavédés, TDK és OTDK előadás stb. Másrészt a hallgató végzést követő szakmai élete során számos helyzet a racionális-tényfeltáró vitatípusnak megfelelő prezentációkat feltételez, pld.: annak bizonyítását, tisztázását, hogy Budapestnek megéri olimpiát rendezni, a Challenger fellövése a jelenlegi időjárási körülmények és az előállt műszaki kockázatok mellett nem biztonságos, megalapozott a gyanú, hogy Irak rendelkezik tömegpusztító fegyverekkel, egy megvalósulásra leadott födém vasalási tervében benne maradt hiba újra tervezést tesz-e szükségessé

44 Tárgyalási prezentáció
Az alapvetően érdekütközés jellegű konfliktust magukban rejtő helyzetekhez azonban a korábban javasolt szerkezet nem passzol A tárgyalási helyzetekhez, az üzleti tárgyalás típusú vitához az SCQA struktúrát követő prezentáció javasolt DE: az SCQA jellemzően tanácsadói beszédmódját egy kölcsönös partneri viszonyt feltételező stílussá kell alakítani Ellenőrizd a 2. személyű, partneri perspektívából, hogy rendben vannak-e az arányok, nincsenek-e problémás melléküzenetek? Ellenőrizd a 3. személyű, semleges perspektívából, hogy rendben vannak-e az arányok, nincsenek-e problémás melléküzenetek?

45 Az SCQA szerkezet A háttér, kiindulási helyzet
Az érdekütközési helyzethez vezető folyamat és történések ismertetése: a kérdéses téma, a célok, a feladatok, az adottságok, az erősségek, a kérdés története, az adott piaci helyzet, jogi háttér stb. ismertetése. Rendezd be a színpadot! Kik a szereplők? Mik a legfontosabb előzmények, amelyek életre hívták a helyzetet? A prezentációt az is értse, aki úgy esik be a meetingre, hogy semmit nem tud az előzményekről Célszerű egyetértési pontokat megjeleníteni benne A folyamatok és események elemeinek bemutatása fair, elfogulatlan legyen, ne preferáld a saját nézőpontodat: ellenőrizd 2. és 3. személyű nézőpontból! 4545

46 Az SCQA szerkezet 2. A probléma, a konfliktus
Az érdekütközés, mint megoldandó probléma, közös kihívás bemutatása Komplikációk, gyenge pontok, ami frissen történt, új fenyegetés vagy lehetőség. A beavatkozás oka, mindaz, amiért ez a javaslat elkészült (piaci problémák, a jogi háttér megváltozása, politikai változások, a cég jó hírének összeomlása, új vásárlói kapacitás megjelenése, a versenytárs kiszorulása stb.) Az érdekütközés elemeinek bemutatása fair módon, elfogulatlanul történjen, ne preferálja a Te nézőpontodat: ellenőrizd 2. és 3. személyű nézőpontból! 4646

47 Az SCQA szerkezet 3. A kérdés „Hogyan tudjuk közösen …”
„Hogyan tudunk megoldani egy …” „Hogyan tudjuk az Önök számára előnyös, megfelelő, értékes stb. …” A kérdés sűríti a probléma lényegét. Ez lesz a mérce, amihez a megoldásokat mérjük. Segít a javaslatok megrostálásában: kiszűri, mi az, ami helyből nem jó javaslat, nem megoldás a problémára. Célszerű egyetértési pontként megfogalmazni 4747

48 Az SCQA szerkezet 4. A válasz: megoldási javaslatok és stratégiák
Tárgyalástechnikai eszköztárként minimum alku/csere típusú hozzáállásból megfogalmazva Rugalmasságot mutasson: a tárgyalás rugalmas eszköztár Ne legyen agresszív, „kizárólag így képzelhető el a megoldás” hatású Kínáld fel, hogy majd partner is megfogalmazhassa az ő javaslatait, válogathasson belőle, adhasson hozzá stb. Azt mutasd meg, hogy van megoldásod/megoldásotok, és hogy hiszel abban, hogy valamilyen módon – pld a prezentált módokon – megoldható az érdekütközés A megoldási alternatívák, megküzdési módok, stratégiák kapcsán a hogyanok és miértek előnyeikkel (szükség esetén kockázataikkal) együtt bemutatva 4848

49 Az SCQA szerkezet 5. Összefoglalás: a javaslat lényegének tömör kimondása Egy 20 perces bemutató kb tartalmas ppt diát bír el. Helyzet: 1-2 db dia. Probléma: 1-2 db dia, de együtt kérdéssel összesen inkább csak 3 db. Kérdés: 1 db dia Válasz: db dia Összefoglalás: 1 db dia 4949

50 KÖZÉRDEKŰ A Filozófia és Tudománytörténet Tanszék Facebook oldala: tenetTanszek?fref=ts

51 KÖZÉRDEKŰ A Filozófia és Tudománytörténet Tanszék blog oldala:

52 KÖZÉRDEKŰ Számít a véleményed!
OHV=Oktatás Hallgatói Véleményezése (Neptun-kérdőíveken keresztül)


Letölteni ppt "A kontraszt megvilágító erejű!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések