Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék"— Előadás másolata:

1 Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék
Befektetések I. Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék

2 II. Az árfolyamok előrejelzési próbálkozásai
4 II. Az árfolyamok előrejelzési próbálkozásai Malkiel: Bolyongás a Wall Streeten Miként lehet előre jelezni az árfolyamok alakulását? Két megközelítés Belső érték – fundamentális elemzés Buborék – technikai elemzés 2016. ősz Befektetések I.

3 II.1. A belső érték és a fundamentális elemzés
4 - 5 II.1. A belső érték és a fundamentális elemzés Belső érték Jövőbeli várható jövedelmek és kockázat osztalékfizetés árfolyamnyereség Alkudozás egy „pénztermelő gépre” 2016. ősz Befektetések I.

4 Fundamentális elemzés
5 Fundamentális elemzés Az árfolyamok a „piac” belső értékre adott becsléseit tükrözik. (A piac „így” áraz.) A piac „hibázgat”, „réseket hagy”, amiket reményteljes felfedezni. Azonban a hibát idővel korrigálja a piac, így ha megelőzzük, nyerhetünk. Ha a piaci ár a belső érték alá megy, akkor venni, ha fölé megy, akkor eladni kell. Lehet ezt tehetséggel, szakszerűséggel vagy exkluzív információkkal. 2016. ősz Befektetések I.

5 ? Jók Hozam Kockázat Rosszak rf E(r) β E(Fn) E(F2) E(F1) E(FN) … P0 N
P0 E(r) β rf ? Jók Rosszak Hozam Kockázat 2016. ősz Befektetések I.

6 „Olcsó” „Megfelelő árú” Hozam Kockázat rf E(r) β E(Fn) E(F2) E(F1)
N n 2 1 P0 P0 E(r) β rf „Olcsó” „Megfelelő árú” Hozam Kockázat 2016. ősz Befektetések I.

7 E(r) β rf 2016. ősz Befektetések I.

8 „Közgazdasági logika”
5 „Közgazdasági logika” Makrogazdasági, iparági, vállalati stb. elemzések Belső érték elmélet követése Miért működhet a fundamentális elemzés? Ez triviálisnak látszik… Miért nem működhet a fundamentális elemzés? Pontatlan az információ Pontos az információ, de rossz belső érték becslés. Jó a belső érték becslés is, de a többiek is ezt becslik. Többiek mást becsülnek, de csak lassan korrigálnak. 2016. ősz Befektetések I.

9 II.2. A buborékok és a technikai elemzés
5 II.2. A buborékok és a technikai elemzés Ez a pszichológiai tényezőkre épít, de legalábbis nem közgazdaságiakra. Gyorsan tisztázzuk: egy árfolyam felfelé majd lefelé mozgása önmagában még nem buborék. Lehet, hogy a piac egyszerűen csak hibázott, vagy éppen most hibázik. Lehet, hogy időközben olyan új információk láttak napvilágot, amik megváltoztatták a piaci értékelést. 2016. ősz Befektetések I.

10 Buborékról akkor beszélünk
6 Buborékról akkor beszélünk Ha a pillanatnyi ár a piac általános vélekedése szerint sem tükrözi a szintén általános vélekedés szerinti belső értéket. A befektetés nyilvánvalóan „nem ér annyit”. Akkor alakul ki, ha a piaci szereplői arra számítanak, hogy az ár belső értéktől való távolodása még tovább tart, azaz az áremelkedés (illetve árcsökkenés) minden fundamentális hatás nélkül tovább folytatódik. A buborékot nem könnyű egyértelműen beazonosítani – még utólag sem. Nem teljesen értjük a buborékok kialakulásának és kipukkadásának folyamatát. 2016. ősz Befektetések I.

11 Buborékok Charles Mackay (1841) Memoirs of extraordinary popular delusions and the madness of crowds Tulipánhagyma-őrület Hollandia 1636 tőzsdei bevezetés, határidős ügyletek és opciók 1637 összeomlás Déltengeri-buborék 1711 South Sea Company, részvényárfolyam 55 font – 300 – 340 – 400 – 550 – 800 – 1000 font Mississippi társaság „A tömegben nem a józan ész akkumulálódik, hanem az ostobaság.” 2016. ősz Befektetések I.

12 A buborékok világának elemzése a technikai elemzés
6 A buborékok világának elemzése a technikai elemzés Idősorok (diagramok, táblázatok stb.) szerkesztése és értelmezése. Chartelemzők, chartisták Visszatérő, így előrejelezhető viselkedési sémák, motívumok keresése. A belső értékre vonatkozó információk ismerete és feldolgozása szerintük felesleges, kilátástalan. Céljuk inkább annak megjóslása, hogy más befektetők miként fognak cselekedni a jövőben. Hisznek abban, hogy az eddigi piaci árakban tükröződik a jövő, a múlt ismétli önmagát. 2016. ősz Befektetések I.

13 A technikai elemzés első jelentős képviselője Keynes volt.
„Ne fizessünk 25-öt azért, ami bár számításunk szerint még 30-at is megér, de sejtésünk szerint a piac a közeljövőben csak 20-ra fogja értékelni.” Azt kell keresni, hogy mikor kezdenek majd buborékokat építeni az emberek. Szépségverseny hasonlat 2016. ősz Befektetések I.

14 Elvi problémák a buborékkal kapcsolatosan
6 Elvi problémák a buborékkal kapcsolatosan A közgazdasági racionalitás talaján néhány kiragadott szereplőnél még megmagyarázható. „Minden annyit ér, amennyit más hajlandó fizetni érte.” Az általánosítással, a tömeges jelenség magyarázatával viszont már „baj” van. Azt, hogy a következő pillanatban a belső értékhez képest még magasabb lesz az ár, csak azzal tudjuk alátámasztani, hogy a rákövetkező pillanatban még annál is magasabb és így tovább. Ehhez tehát az árak végtelen növekedésére, illetve a belső értéktől való végtelen sokáig tartó távollétére kell számítani – ami nyilvánvalóan irreális feltételezés. Nem építhetünk arra sem, hogy van egy olyan réteg, akik állandóan csak vesztenek. 2016. ősz Befektetések I.

15 Más modell: több befektetési stratégia verseng
6 Más modell: több befektetési stratégia verseng A sikeres stratégiát követők tábora egyre népesedik. Kezdetben a belső értékben hívők dominálnak. Néhányan elkezdenek trendeket megjátszani és – tegyük fel véletlenül – nyernek. Nyerésüket látva egyre többen utánozzák őket, veszik a befektetést, ami újabb áremelkedést vált ki. Ezzel újabb híveket toboroz e megközelítés, ami megint csak áremelkedéshez vezet és így tovább. Mindeközben a belső értékre építő fundamentalista szereplők folyamatosan vesztenek, táboruk egyre csökken. E modell viszont rendkívül gyorsan „elszáll”, összeomlik: Minden szereplő átáll és az árak a végtelenbe futnak el. De, ha ez tudják, akkor el sem kezdik… 2016. ősz Befektetések I.

16 Van néhány biztató új tudományos fejlemény
6 Van néhány biztató új tudományos fejlemény Részben racionális szereplők – igen speciális – világára építenek fel (nem túl életszerű) buborékmodelleket. Másrészt ügynök-modellekkel magyarázzák a jelenségeket. Összességében azonban nem teljesen értjük a buborékok kialakulásának és kipukkadásának folyamatát. Nem vitatjuk viszont, hogy vannak ilyenek. „Valamilyen pszichológiai természetű” okokkal magyarázzuk, mert a közgazdasági racionalitás megközelítésével értékelhetetlenek. 2016. ősz Befektetések I.

17 A buborékok világának elemzése a technikai elemzés
7 A buborékok világának elemzése a technikai elemzés Idősorok (diagramok, táblázatok stb.) szerkesztése és értelmezése. Chartelemzők, chartisták Visszatérő, így előrejelezhető viselkedési sémák, motívumok keresése. A belső értékre vonatkozó információk ismerete és feldolgozása szerintük felesleges, kilátástalan. Céljuk inkább annak megjóslása, hogy más befektetők miként fognak cselekedni a jövőben. Hisznek abban, hogy az eddigi piaci árakban tükröződik a jövő, a múlt ismétli önmagát. 2016. ősz Befektetések I.

18 Technikai elemzés 2016. ősz Befektetések I.

19 2016. ősz Befektetések I.

20 Miért működhet a technikai elemzés?
6 Miért működhet a technikai elemzés? „Emberi logika” „Emberi emlékezet” 2016. ősz Befektetések I.

21 2016. ősz Befektetések I.

22 Miért működhet a technikai elemzés?
7 Miért működhet a technikai elemzés? „Emberi logika” „Emberi emlékezet” Információ lassú terjedése 2016. ősz Befektetések I.

23 2016. ősz Befektetések I.

24 Miért nem működhet a technikai elemzés?
7 Miért nem működhet a technikai elemzés? Lekésés 2016. ősz Befektetések I.

25 2016. ősz Befektetések I.

26 Miért nem működhet a technikai elemzés?
7 Miért nem működhet a technikai elemzés? Lekésés „Kicsit előbb – kicsit előbb” A technikai okoskodások önmagukat szüntetik meg 2016. ősz Befektetések I.

27 2016. ősz Befektetések I.

28 2016. ősz Befektetések I.

29 Miért nem működhet a technikai elemzés?
7 Miért nem működhet a technikai elemzés? Lekésés „Kicsit előbb – kicsit előbb” A technikai okoskodások önmagukat szüntetik meg Gyorsaság „Ha úgy tudják, hogy holnap felmegy, már ma felmegy.” 2016. ősz Befektetések I.

30 2016. ősz Befektetések I.

31 Belső érték – fundamentális elemzés Buborékok – technikai elemzés
7 Belső érték – fundamentális elemzés (Miért lehet jó?) Miért lehet rossz? Buborékok – technikai elemzés Miért lehet jó? Miért lehet rossz? Aktív és passzív befektetői stratégiák 2016. ősz Befektetések I.


Letölteni ppt "Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék"

Hasonló előadás


Google Hirdetések