Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bemeneti kompetencia mérése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bemeneti kompetencia mérése"— Előadás másolata:

1 Bemeneti kompetencia mérése
Problémamegoldás Eredmények 2009. január 28. Ruzsinszkiné Lukácsy Margit

2 A mérés célja: vizsgálni az általános iskolát befejező tanulók problémamegoldó képességét, annak vizsgálata, hogy a diákok valós, életszerű, hétköznapi helyzetekben hogyan találják meg a számukra fontos információkat, milyen megoldási lehetőségeket javasolnak, átfogó képet kapni a problémamegoldás területén az alapképességek fejlettségi szintjéről, és meg tudjuk határozni konkrétan a következő évek fejlesztési feladatait, a mérés tapasztalatai segítsék kialakítani a fejlesztés irányait tanulói, osztály és intézményi szinten egyaránt.

3 A problémamegoldás lépései:
- A probléma (szöveg, diagram, képlet vagy táblázatos formában adott információk) megértése, a probléma megoldása szempontjából releváns információk kiszűrése, azonosítása. (A probléma megértése) Az információk közötti kapcsolatok, összefüggések keresése saját ismereteinek, tudásának mozgósításával. (A probléma jellemzése, reprezentálása) A megoldási utak keresése, a megoldáshoz vezető stratégiák kidolgozása, a probléma megoldásához megfelelő stratégia kiválasztása. (Stratégia) A probléma megoldása. A megoldás felülvizsgálata és további információk keresése; a megoldás több szempontból való értékelése; esetleg egy jobb megoldás érdekében a megoldás újrastrukturálása, valamint a megoldás indoklása, alátámasztása. (A megoldás felülvizsgálata, ellenőrzés) A megoldás bemutatása, közvetítése.

4 A probléma megoldási feladatlap értékelése
„A” A probléma megértése: 1. szint: Egy forrásból minden explicit információt azonosít, átkódol. 2. szint: Két vagy több forrásból minden explicit információt azonosít, átkódol. 3. szint: Egy forrásból minden információt azonosít, átkódol, lényegeset kiemel. 4. szint: Több forrásból minden információt azonosít, átkódol, lényegeset kiemel.

5 A probléma megoldási feladatlap értékelése
„B” A probléma jellemzése, reprezentálása: 1. szint: Felismeri és a megfelelő formában bemutatja az információk közötti egyszerű kapcsolatokat. 2. szint: Felismeri és a megfelelő formában rejtett összefüggéseket is.

6 A probléma megoldási feladatlap értékelése
„C” A probléma megoldása, stratégia: 1. szint: Tudatosan használja a feltételeket, szűkíti a próbálkozást, keresi a leginkább megfelelő megoldási utat. 2.szint: A megoldás során a választott stratégiát követi. „D” Képes a választ logikusan kommunikálni.

7 Mérések

8 Mérés jellemzése 9. évfolyam bemeneti mérés az előző évihez hasonlóan
10. évfolyam követő mérés. Volt feladat, ami megmaradt, mások helyére ekvivalenset készítettünk.

9 A feladatlap szerkezete 10. évfolyam
Feladat Feladat Választás w1. Nyári tábor Kórház Ekvivalens w2. Allergia Pályaválasztás Ekvivalens w3. Logisztika Logisztika Marad w4. Zenelista Zenelista Marad w5. Táborozás Bankett Ekvivalens w6. Útvonalterv(térkép) Útvonalterv(térkép) Ekvivalens w7. Sportnap Iskolanap Ekvivalens Megbízhatóság 0,83

10 9-es feladat

11 10-es feladat

12 Javítási útmutató

13 1. feladat megoldottsága

14 1. feladat megoldottsága

15 2.feladat 9. évfolyam 2. Allergia
Napjainkban egyre többen allergiásak a gyomnövények és a nyírfa virágporára. Milyen lehetőségek vannak arra, hogy az egész osztály részt tudjon venni és jól is érezze magát az osztálykiránduláson? Írd le az ábrák alapján az összes lehetőséget a pontozott vonalra!

16 Írd le az ábrák alapján az összes lehetőséget!
2. feladat 10. évfolyam Milyen lehetőségek segítenek abban, hogy megtaláld a megfelelő szakmát? Írd le az ábrák alapján az összes lehetőséget!

17 Javítási útmutató

18 2. feladat megoldottsága

19 2. feladat megoldottsága

20 6. feladat 9. évf. Útvonalterv
Várpalotáról Balatonföldvárra kell utaznod személygépkocsival. Melyik útvonalat választanád, ha a lehető legrövidebb idő alatt szeretnél odaérni? -   Autóúton (7-es, 8-as, 71-es, 72-es és 73-as utakon) a megengedett sebesség 110 km/h. -   Az autópályán 130 km/h sebességgel haladhatsz (pl. az M7-en). -    Az alsóbbrendű utakon 90 km/h, a lakott településeken 50 km/h sebesség a megengedett. A Balatonon Tihany és Szántód között kompjárat közlekedik.  Jól látható folytonos vonallal húzd meg a térképen azt az útvonalat, amelyiket megkell tenni! Írd le a választott útvonalad jellemző állomásait a térkép alapján! 6. feladat 9. évf.

21 6. feladat 10. évfolyam Tatáról Dunaszerdahelyre (Szlovákia) kell utaznod személygépkocsival. Melyik útvonalat választanád, ha a lehető legrövidebb idő alatt szeretnél odaérni a legolcsóbban? - Az autópályán 130 km/h sebességgel haladhatsz (pl. az M1-en). -  Az alsóbbrendű utakon 90 km/h, a lakott településeken 50 km/h sebesség a megengedett. A Dunán Esztergomnál, Komáromnál vagy Vámosszabadinál tudsz átkelni. Jól látható folytonos vonallal húzd meg a térképen azt az útvonalat, amelyiket meg kell tenned! Írd le a választott útvonalad jellemző állomásait a térkép alapján!

22 Javítási útmutató

23 6. feladat megoldottsága

24 6. feladat megoldottsága

25 Eredmények

26 Eredmények

27 A 9-ES ÉS A 10-ES EREDMÉNYEK ÖSSZEVETÉSE

28 10-es eredmények

29 9-es eredmények

30

31 Köszönöm a figyelmet, a segítő munkát
Köszönöm a figyelmet, a segítő munkát. További kitartó, eredményes fejlesztő munkát kívánok. Ruzsinszkiné Lukácsy Margit


Letölteni ppt "Bemeneti kompetencia mérése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések