Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Csongor és tünde Paulay ede rendezése.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Csongor és tünde Paulay ede rendezése."— Előadás másolata:

1 Csongor és tünde Paulay ede rendezése

2 Paulay ede Született:1836. március 12 Házastárs: Adorján Berta
Színész, rendező, dramaturg, színészpedagógus, igazgató, fordító Budapesti Nemzeti Színház főigazgatója Kisfaludy Társaság tagja Elhunyt: március 12. Forrás:

3 Csongor és Tünde Paulay Ede rendezte meg először 1879. december 1-jén
Budapesti Nemzeti Színházban Vörösmarty születésének 79. évfordulóján Paulay így indokolta a dráma bemutatóját : `lehetetlen, hogy ma, midőn nyelvünk a társadalom minden részében elfoglalta jogos uralkodását, ne volna meg az érzék ama tömérdek szépség iránt, mely e műből áradoz.`  Forrás:

4 A dráma szereplői Címszerep: Nagy Imre, Márkus Emília
Mirígy: Jászai Mari Ledér: Helvey Laura Kalmár: Újházy Ede Fejedelem: E. Kovács Gyula Tudós: Bercsényi Béla Kísérőzene: Erkel Gyula Forrás:

5 A Színház jellemzői Paulay Ede idején...
XIX. században a színpadi technika fejlődésnek indult és az élethű díszletek egyre nagyobb szerepet játszottak. Erősen fejlődött a zsinórpadlás technikája, gyorsan fel lehetett húzni az előbbi jelenet díszleteit és onnan éppen olyan gyorsan le lehetett bocsátani a következő jelenet díszleteit. Mindehhez járultak még a süllyesztők és egyéb mechanikai berendezések, amelyek most már kiküszöbölték az eddigi nehézségeket és lehetővé tették a gyakoribb színtérváltozást, amely ilyesformán lassanként csak pénzkérdéssé, költségvetési kérdéssé vált. Kialakul a nagy színházi világítás szisztémája, és az effektus-világítások, amelyek különleges fényhatásokat idéznek elő a színpadon. A XIX. század utolsó évtizedeiben azonban Európa színházi kultúrája a nagy technikai haladottság ellenére is egyre inkább válságba került. Forrás:


Letölteni ppt "Csongor és tünde Paulay ede rendezése."

Hasonló előadás


Google Hirdetések