Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2012. december 25. Zsolt 29. „Dávid zsoltára.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2012. december 25. Zsolt 29. „Dávid zsoltára."— Előadás másolata:

1 2012. december 25. Zsolt 29. „Dávid zsoltára.
1 Magasztaljátok az URat, ti mennyei lények, magasztaljátok az ÚR dicsőségét és hatalmát! 2 Magasztaljátok az ÚR dicső nevét, boruljatok le az ÚR előtt szent öltözetben! 3 Az ÚR hangja zeng a vizek fölött, mennydörög a dicsőséges Isten, az ÚR, a nagy vizek fölött. 4 Az ÚR hangja hatalmas, az ÚR hangja fenséges. 5 Az ÚR hangja cédrusokat tördel, összetöri az ÚR a Libánon cédrusait. 6 A Libánon ugrál miatta, mint egy borjú, és a Szirjón, mint egy bivalyborjú. 7 Az ÚR hangjára lángok törnek elő. 8 Az ÚR hangja megremegteti a pusztát, megremegteti az ÚR Kádés pusztáját. 9 Az ÚR hangja megriasztja a szarvasokat, letarolja az erdőket. Templomában mindenki őt dicsőíti. 10 Az ÚR trónol az áradat fölött, ott trónol az ÚR, az örökkévaló király. 11 Az ÚR erőt ad népének, az ÚR megáldja népét békességgel.” 2012. december 25.

2 A Biblia ilyennek is bemutatja Istent
A Biblia ilyennek is bemutatja Istent. Mondjatok szavakat milyennek ismerjük meg Istent ebben a Zsoltárból: félelmetes, hatalmas, ijesztő, ítélő, pusztító, erős, hangos, riasztó. Arra szólít fel, hogy „Magasztaljátok a nevét, Boruljatok le előtte!” Aki ilyennek látja meg Istent, nem is mer mást tenni csak leborulni előtte. Egyszer mindenki meglátja, és akkor majd mindenki leborul, azok is akik gúnyolják most: Másik Zsoltárban előre meg is mondja Salamon, hogy messzeföldről érkező királyok fognak hódolni Isten előtt:

3 11 Boruljon le előtte minden király, minden nép őt szolgálja! :
Zsolt 72,9 Hajtsanak térdet előtte a pusztalakók, nyalják a port ellenségei!  10 Tarsísnak és a szigeteknek királyai hozzanak ajándékot, Sába és Szeba királyai fizessenek adót!  11 Boruljon le előtte minden király, minden nép őt szolgálja! : 15 Éljen ő, és adjanak neki sábai aranyat, imádkozzanak érte szüntelen, és áldják őt minden nap! Szerintem Salamon maga sem gondolta, hogy miként fog ez bekövetkezni. Hogy lesz amikor külföldiek ajándékot hoznak és tesznek Isten lábai elé. Szerintem Salamon amikor ezt énekelte, arra a hatalmas és félelmetes, ítélő Istenre gondolhatott. Zsolt 72,9 Hajtsanak térdet előtte a pusztalakók, nyalják a port ellenségei!  10 Tarsísnak és a szigeteknek királyai hozzanak ajándékot, Sába és Szeba királyai fizessenek adót!  11 Boruljon le előtte minden király, minden nép őt szolgálja! : 15 Éljen ő, és adjanak neki sábai aranyat, imádkozzanak érte szüntelen, és áldják őt minden nap!

4 Amikor Jézus született Heródes volt a király. „nagy” Heródes
Amikor Jézus született Heródes volt a király. „nagy” Heródes. Nem volt nagy termetű 1m 60cm. Akiknek a termete kicsi, általában az önérzete kétszer akkora, Nagy Heródes szeretett nagy kövekből nagy épületeket építtetni is. „Nagy” Heródes 37BC – 4AD

5 Újjáépíttette a jeruzsálemi templomot és az egész templomhegyet
Újjáépíttette a jeruzsálemi templomot és az egész templomhegyet. Akkora köveket használtatott, mint ez a fél terem. Tavakat építtetett Betlehemnél, kiépítette Jeruzsálem vízhálózatát, erődöket építtetett Júdea különböző részein.

6 Eléggé paranoiás volt. Tudjátok az mit jelent. Ok nélkült félt
Eléggé paranoiás volt. Tudjátok az mit jelent? Ok nélkült félt. Görcsösen féltette hatalmát. - A saját fiaitól feleségétől. - [KATT] Jeruzsálemben, biztonságosabb Heródes malacainak lenni, - A felesége tiszteletére pedig, miután kivégeztette egy hatalmas emlékművet, - erődöket is, mert sosem érezte biztonságban magát, állandóan rettegett. Ilyen gonosz volt. Élete vége felé rájött senki sem fog gyászolni. Megoldása: hozott egy törvényt, hogy amikor ő meghal, meg kell ölni a főembereit is, így biztosan lesz gyász a halálakor. Ettől kezdve borzasztó sokan rettegtek, hogy nehogy meg találjon halni Heródes. Szerencsére aztán, amikor tényleg meghalt, a főemberei rájöttek, hogy nem kell

7 BONY: BÖLCSEK De a halála csak sokkal később következett be, most még élt, és hatalma teljében állt. Az országban mindenki úgy tett, ahogyan ő parancsolt. Képzelhetitek viszont, hogy mi történt, amikor egy napon külföldi küldöttség érkezett a palotájához azzal, hogy a „zsidók királyát keresik, aki most született, eljöttünk, hogy imádjuk őt”. – Mi? A zsidók királyát? Hisz az én vagyok! Igen, valószínűleg pont ezért jött ez a furcsa, elvont tudósokból álló társaság az ország fővárosába, Jeruzsálembe, mert azt gondolhatták, ha király születik, őt biztos a királyi palota környékén kell keresni. Még akkor is, ha a nem minden jel erre utalt – de erre még később visszatérünk.

8 De „nagy” Heródes nem csak paranoiás és kisebbségi érzésektől gyötört ember volt, de ravasz is, úgyhogy nem mutatta elképedését az idegen országból jövő bölcseknek. Hanem kedvesen szóba elegyedett velük, hogy kinyomozza, honnan vették a hírt, és mit tudnak: – Már megszületett volna? – válaszolta nekik – ki mondta ezt nektek? – Nem mondta senki. Tudja király, mi csillagászattal is foglalkozunk ott keleten, Babilóniában, ahonnan jöttünk. Ahogy az éjszakai égen a csillagok és bolygók mozgását tanulmányoztuk, rájöttünk, hogy két fényes bolygó úgy halad, hogy innen nézve egy pontban fognak látszódni, és nagyon fényes csillagot alkotnak. Mivel az egyik bolygó a rendszerünk szerint világ urát jelképezi, a másik pedig Palesztina bolygója, arra a következtetésre jutottunk, hogy ez csak azt jelenheti, hogy itt, Palesztinában egy nagy királynak kell születnie. Felkerekedtünk, és úgy igyekeztünk, hogy a bolygó-együttállásra pont itt legyünk.

9 Tényleg üzennek nekünk a csillagok. Biztos vagyok benne, hogy nem
Tényleg üzennek nekünk a csillagok? Biztos vagyok benne, hogy nem. Az asztrológia, a horoszkópok, amikkel mostanában sokan foglalkoznak, tudom, hogy félrevezetik az embereket. Isten a javunkat akarja, azért tiltotta meg, hogy a jövőnket kutassuk, csillagjóslással foglalkozzunk. De az tetszik ebben a történetben, hogy Isten minden emberhez a saját nyelvén szól, ezeket a napkeleti bölcseket is azokon a jelképeken keresztül szólította meg amiket jól értettek. Gyerekekhez érdekes történeteken keresztül szól, másokat példázatokon keresztül szólít meg. Megérthetem a szavát, de nem azért, mert én olyan okos lennék, hanem ő megtalálja a módját, hogyan mondjon el nekem valamit, hogy én azt meg is érthessem.

10 Na, hát amikor Heródes király meghallotta amit ezek a bölcsek mondtak, eléggé zavarba jött. Sőt egész Jeruzsálem is zavarba jött. Mert ha a kegyetlen Heródes gondban volt, azt képzelhetitek, gond volt az egész városnak! ELSŐ KÉP. A külföldiekkel kedves volt Heródes, bezzeg a másik teremben magából kikelve követelte a papoktól: – Összeesküvés! Hogy lehet az, hogy erről nem szóltatok nekem? Ti biztosan tudtatok erről! Hol kell megszületnie? Azonnal kutassátok fel az írásokat! Azokat is meglepte a hír, legalábbis úgy látszott rajtuk, furcsa, hogy ott helyben, Júdeában senkinek sem tűnt fel a fényes csillag. Időt kértek a papok, nem sokat kaptak. Közben Heródes vendégszeretően szórakoztatta a keleti tudósokat. Ravaszul kikérdezett tőlük mindent amit tudni lehetett, például, hogy mikor jelent meg a fényes csillag, mennyi idős lehet a kis király.

11 „Te pedig, efrátai Betlehem, bár a legkisebb vagy Júda nemzetségei között, mégis belőled származik az, aki uralkodni fog Izráelen” Mik 5,1 Hamarosan jelentkeztek a papok, egyedül egy mert csak Heródes elé somfordálni, hóna alatt irattekerccsel. Abból olvasta fel, remegő hangon, hogy lássa a király, hogy nem tudták ők előre, csak most találtak rá a próféciára Mikeás könyvében: [KATT] „Te pedig, efrátai Betlehem, bár a legkisebb vagy Júda nemzetségei között, mégis belőled származik az, aki uralkodni fog Izráelen” – hangzott a sok-száz éves írás. Különleges, főleg ha belegondoltok, hogy milyen véletlennek tűnő esemény miatt került Mária és József Betlehembe, hogy Isten milyen pontosan megígérte előre, mi hogyan fog történni Jézus életében. Kezdve ezzel, és folytatva sok más apró részlettel Jézus életében, hogy senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy Ő a megígért szabadító.

12 2. KÉP: ÚT BETLEHEMBE – Most menjetek – kezdte fondorkodó beszédét Heródes – szerezzetek pontos értesüléseket a gyermekről, és mihelyt megtaláljátok, kérlek, adjátok tudtomra, hogy én is elmenjek és imádjam őt! Hát, a történet folytatását ismerve elég furcsa elgondolása volt Heródesnek az imádásról.

13 De a bölcsek tényleg azért jöttek, hogy imádják őt
De a bölcsek tényleg azért jöttek, hogy imádják őt. Sok száz kilométert tettek meg, mire ebbe a kis országba, Júdeába eljutottak. A helyükben én biztosan meg lettem volna lepődve, nem értettem volna, hogy itt helyben, abban az országban, ahol a világ ura születik, senki sem tud róla, csak a vállukat vonogatják. Sőt az is kiderült, hogy van erre vonatkozó ígéretük is, ha kell rátalálnak az írásokra, és utána mégsem veszik a fáradtságot, hogy maguk is keressék. Heródes is, a papok is maradtak Jeruzsálemben. Időnként úgy érzem, hogy mi is, akik vasárnapról vasárnapra templomba járunk és annyi mindent tudunk és hallunk Jézusról, igazán tudjuk, hogy ki ő, micsoda hatalma van és mit tett értünk, és pont a mi számunkra válnak megszokottá a karácsonyi történet, Jézus csodáiról szóló történetek. Igen, meggyógyított egy vakot? Pont ott és pont úgy született meg ahogy sok száz évvel korábban Isten megígérte? Összehangolta a csillagok mozgását és Jézus születésének időpontját? Jézus életét adta értem, hogy nekem ne kelljen a büntetést elszenvednem? Könnyen megszokjuk ezeket a világrengető dolgokat, még mielőtt valóban megértettük volna őket. Én is kiskoromtól kezdve jártam vasárnapi-iskolába, mint sokan közületek, és már régen kívülről fújtam ezeket a történeteket mire egyszer leesett a tantusz, hogy ezeken keresztül Isten személyesen engem hív. Adja Isten, hogy mindannyiunk szívből átélje és megértse ezeket, hogy azért jöjjünk mi is Őhozzá, hogy imádjuk őt.

14 A bölcsek mindenesetre elindultak Jeruzsálemből, és most dél felé kellett haladniuk, Betlehem irányába. Ha már eddig eljöttek, az utolsó kilométerek nem okozhatnak gondot. [KATT] Csodálom, hogy nem bizonytalanodtak el a helyiek érdektelenségét látva. A csillag is most keleten látszott, úgy tűnik először inkább hittek az eszüknek, és mentek a fővárosba, mint a csillagnak, ami Betlehemet mutatta nekik. Betlehemben aztán, megint csak nem lehetett könnyű. Ezer ház, sok ezer ember. Hol keressék? Én azt gondolom kérdezősködniük kellett, hogy hol született fiú a közelmúltban.

15 Nem fogadó. Az újszülött Jézus Mária és nevelőapja József egy házban vannak. Nem fogadó. Ásatások voltak, és ez egy tipikus parasztház.

16 Amikor megtalálták, azt tették, amiért eljöttek, hogy imádják őt
Amikor megtalálták, azt tették, amiért eljöttek, hogy imádják őt. Leborultak előtte, a kisgyermek előtt, és imádták. Még semmi nem látszott Jézus Krisztus hatalmából, mert még egy törékeny kisbaba volt, de a bölcsek hittek a jelnek, amit Isten mutatott nekik, a próféciának, amit Jeruzsálemben hallottak, és ez alapján a hit alapján imádták Jézust. Mi sem láthatjuk, számunkra is a hit az alapja annak, hogy imádjuk Őt. De, mi azért már kedvezőbb helyzetben vagyunk mert mi már tudhatunk arról is, hogy mit tett. [KATT] MEGOLDÁS: Figyelitek? Beteljesedett amiről a Zsoltárban olvastunk! Külföldi tudósok jöttek, leborultak Isten előtt, és ajándékokat hoztak neki. De valahogy egész máshogy történt, mint ahogy azt a Zsoltárt olvasva gondoltuk volna.

17 Ki emlékszik rá, hogy milyen ajándékokat hoztak
Ki emlékszik rá, hogy milyen ajándékokat hoztak? Elég érdekes ajándékok egy kisgyermek számára:

18 A 3 közül én csak az aranyról tudtam, hogy micsoda
A 3 közül én csak az aranyról tudtam, hogy micsoda. Arany kincseket tényleg csak királyi leszármazottak szoktak kapni. Azzal, hogy aranyat vittek neki a bölcsek jeleztek valamit. Szerintetek mit? Minek tartották azt a kisbabát? [KATT] Azt jelezték, hogy királynak, hatalmasnak tartják.

19 Tömjént is vittek. Azt mire használják? Az ilyen gyanta-szerűség,
[KATT] a tömjén fának a ragacsos megszáradt nedve, [KATT] amit ha meggyújtanak kellemes, különleges illatú füstöt bocsát ki. [KATT] A tömjént akkoriban templomi szertartásokkor használtak, Istennek füstöltek. Ezzel mit jelezhettek a napkeleti tudósok? Mit gondolnak arról az újszülött kisbabáról? Azzal, hogy ezt is hoztak Jézusnak nem kevesebbet jeleztek a bölcsek, mint, hogy Jézust Istennek tartják.

20 Mirha. Na ez a legérdekesebb
Mirha. Na ez a legérdekesebb. [KATT] A mirháról azt olvastam valahol, hogy szintén valamilyen fának a nedve, [KATT] illatosító-szernek használták, [KATT] és temetési kenetnek. Hát ez meglehetősen furcsa ajándék egy kisgyermek számára. Halotti kenet. Mire utal ez szerintetek?

21

22 Pál apostol írta Jézusról: ”Ezért fel is magasztalta őt Isten mindenek fölé, és azt a nevet adományozta neki, amely minden névnél nagyobb, hogy Jézus nevére minden térd meghajoljon, mennyeieké, földieké és földalattiaké; és minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus Úr az Atya Isten dicsőségére.” Fil 2, 9-11. ”Ezért fel is magasztalta őt Isten mindenek fölé, és azt a nevet adományozta neki, amely minden névnél nagyobb, hogy Jézus nevére minden térd meghajoljon, mennyeieké, földieké és földalattiaké; és minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus Úr az Atya Isten dicsőségére.” Fil 2, 9-11.

23 Pál apostol írta Jézusról: ”Ezért fel is magasztalta őt Isten mindenek fölé, és azt a nevet adományozta neki, amely minden névnél nagyobb, hogy Jézus nevére minden térd meghajoljon, mennyeieké, földieké és földalattiaké; és minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus Úr az Atya Isten dicsőségére.” Fil 2, 9-11. ”Ezért fel is magasztalta őt Isten mindenek fölé, és azt a nevet adományozta neki, amely minden névnél nagyobb, hogy Jézus nevére minden térd meghajoljon, mennyeieké, földieké és földalattiaké; és minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus Úr az Atya Isten dicsőségére.” Fil 2, 9-11.

24 “Magasztaljátok az Úr dicső nevét, boruljatok le az Úr előtt.”
Zsolt.19,2 “Magasztaljátok az Úr dicső nevét, boruljatok le az Úr előtt.” Zsolt.19,2


Letölteni ppt "2012. december 25. Zsolt 29. „Dávid zsoltára."

Hasonló előadás


Google Hirdetések