Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Körmendy Éva, Bartók Tamásné előadásának felhasználásával

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Körmendy Éva, Bartók Tamásné előadásának felhasználásával"— Előadás másolata:

1 Készítette: Körmendy Éva, Bartók Tamásné előadásának felhasználásával
ÍRNOKOK FELKÉSZÍTÉSE a foglalkozás-, illetve munkakörelemzések megvalósításához Készítette: Körmendy Éva, facilitátor Bartók Tamásné előadásának felhasználásával 2005. február 4.

2 A felkészítő program témái:
A foglalkozás-, illetve munkakörelemzés műhelymunka célja A foglalkozás-, illetve munkakörelemzés lényege A foglalkozás-, illetve munkakörelemzés eljárás A műhelymunka szereplői, feladatuk Írnoki munka a gyakorlatban

3 1. A műhelymunka célja (1) „ Ha hajót akarsz építeni, akkor ne azért dobold össze az embereket, hogy fát gyűjtsenek és a munkaeszközöket előkészítsék, megkapják a feladatokat és a munkát elkezdjék, hanem azért, hogy messzi végtelen tengerek iránt vágyat ébresszél bennük.” (Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg)

4 1. A műhelymunka célja (2) Kétnapos műhelymunka eredményeként egy-egy adott foglalkozás elemzése, munkaköri tábla elkészítése foglalkozás, illetve -munkakörelemzés eljárással, az NFT Programiroda irányelvei alapján.

5 2. A foglalkozás-, illetve munkakörelemzés lényege (1)
Mi az a foglalkozás, illetve -munkakörelemzés? A tananyagfejlesztés érdekében végzett, csoportmunkán alapuló, munkakörelemzési módszer

6 2. A foglalkozás-, illetve munkakörelemzés lényege (2)
Kompetencia: Ismeretek, képességek, magatartásformák összessége, mely által az egyén képes lesz feladatok eredményes teljesítésére.

7 A foglalkozás-, illetve munkakörelemzés alapelvei
2. A foglalkozás-, illetve munkakörelemzés lényege (3) A foglalkozás-, illetve munkakörelemzés alapelvei A MUNKASZAKÉRTŐ, az adott foglalkozásban elismert, tapasztalt, dolgozó mindenkinél jobban le tudja írni a saját munkáját.

8 A foglalkozás-, illetve munkakörelemzés alapelvei MIT CSINÁL?
2. A foglalkozás-, illetve munkakörelemzés lényege (4) A foglalkozás-, illetve munkakörelemzés alapelvei A munkakör hatékony leírási módja: pontosan meg kell fogalmazni a munka során végzett feladatokat. MIT CSINÁL?

9 2. A foglalkozás-, illetve munkakörelemzés lényege (5)
A foglalkozás-, illetve munkakörelemzés módszer előnyei Csoportmunka Ötletek szabad áramlása Konszenzus elérése Átfogó eredmény Gyors, költséghatékony

10 Felhasználási területei
2. A foglalkozás-, illetve munkakörelemzés lényege (6) Felhasználási területei Képzési szükséglet meghatározása Kompetencia teszt készítés Dolgozói teljesítmény értékelés Munkaköri leírás készítése Új munkatárs felvétele Minőségirányítás

11 2. A foglalkozás-, illetve munkakörelemzés lényege (7)
Tananyagfejlesztés MIT TANÍTSUNK ? Amit a legjobban tudunk? Amit mi tanultunk? Amit szeretünk tanítani? vagy Amire a dolgozónak szüksége van a sikeres teljesítéshez?

12 3. A foglalkozás-, illetve munkakörelemzés eljárás (1)
A bizottság tájékoztatása A munkakör, foglalkozás, szakterület elhelyezése a / egy szervezeten belül A feladatcsoportok, fő felelősségi területek meghatározása A feladatok meghatározása 4 lista elkészítése: Alapvető ismeretek, készségek, eszközök, magatartásformák, jövőkép Áttekintés, pontosítás Sorrendezés Egyéb tevékenység az igények alapján

13 3. A foglalkozás-, illetve munkakörelemzés eljárás (2)
Az eljárás alapfogalmai FELADATCSOPORTOK: egymáshoz kapcsolódó feladatok együttese, fő felelősségi területek (6-12) FELADATOK: konkrét, értelmes munkaegységek (feladatcsoportonként 6-12) LÉPÉSEK: egy adott feladat elvégzéséhez szükséges konkrét elemek (min. 2)

14 3. A foglalkozás-, illetve munkakörelemzés eljárás (3)
A feladatcsoportok, feladatok megfogalmazásának módja IGE: cselekvő mód, egyes szám harmadik személyű alakban pl. kiválasztja, előkészíti, értékeli. FŐNÉV: a cselekvés tárgya, amire a cselekvés irányul pl. berendezés, anyag, készülék, MELLÉKNÉV: módosítja, pontosítja a feladatot, pl. „pénzügyi” tervet készít

15 3. A foglalkozás-, illetve munkakörelemzés eljárás (4)
Foglalkozás-, illetve munkakörelemzés tábla egy adott munkakörre vonatkozó, feladatcsoportokat, feladatokat, listákat tartalmazó táblázat, melyet a foglalkozás-, illetve munkakörelemzés műhelymunka során a munkaszakértők, a facilitátor irányításával hoznak létre.

16 3. A foglalkozás-, illetve munkakörelemzés eljárás (5)
Feladat csoport A Feladat A1 A2 A3 A4 B B1 B2 C C1 D 6-12 75-125 Graphic Representacion of Job Job devided into Duties and Duties devided into Tasks

17 illetve munkakörelemzés eljárás (6) illetve munkakörelemzés
3. A foglalkozás-, illetve munkakörelemzés eljárás (6) A foglalkozás-, illetve munkakörelemzés alapelvei Minden tökéletesen végrehajtott feladathoz szükséges ismeret, készség, eszköz, hozzáállás (attitűd).

18 3. A foglalkozás-, illetve munkakörelemzés eljárás (7)
Elvárt végeredmények Foglalkozás, illetve -munkakörelemzés tábla: Pontosan megfogalmazott feladatcsoportok, feladatok, A „4 lista” Alapvető ismeretek és készségek meghatározása A dolgozótól elvárt magatartásformák Az adott munkakörben használt eszközök, berendezések, anyagok Az adott munkakörrel kapcsolatos jövőbeni tendenciák, félelmek Egyéb elvárások, alkalmazott rövidítések

19 3. A foglalkozás-, illetve munkakörelemzés eljárás (8)
Szempontok a listák elkészítése során A környezetvédelemmel összefüggő feladatok szerepeltetése Hátrányos helyzetűekkel hogyan tölthető be a munkakör (milyen képességhiányokkal)

20 3. A foglalkozás-, illetve munkakörelemzés eljárás (9)
FEOR foglalkozások leírása Minden foglalkozás-, illetve munkakör-elemzés során el kell készíteni az adott foglalkozás leírását Fel kell sorolni a jellemző munkaköröket Javaslatot kell tenni, hogy az adott foglalkozás gyakorolható-e fogyatékkal élő személyeknek (mozgás, látás, hallás, tanulásban akadályozottak) Javasolt elkészítés: az elemzés végén, a 2. munkanapon

21 4. A műhelymunka szereplői, feladatuk (1)
CSAPATMUNKA

22 4. A műhelymunka szereplői, feladatuk (2)
Munkaszakértők Facilitátor Írnok Megfigyelő(k) A Programiroda koordinátora

23 4. A műhelymunka szereplői, feladatuk (3)
MUNKASZAKÉRTŐ: az adott foglalkozásban / munkakörben alkalmazott, elismert szakember, aki reprezentálja egyben az egyes munkahely típusokat is (kis-, középvállalkozás, nagyvállalat).

24 4. A műhelymunka szereplői, feladatuk (4)
FACILITÁTOR: a foglalkozás-, illetve munkakörelemzés műhelymunka levezetésére képzett személy, aki a foglalkozáselemzés / munkakörelemzés folyamatát irányítja.

25 4. A műhelymunka szereplői, feladatuk (5)
ÍRNOK: a facilitátor asszisztense, aki a facilitátorral a műhelymunka minden szakaszában szorosan együttműködve elvégzi az írnoki feladatokat.

26 5. ÍRNOKI munka a gyakorlatban (1)
MIT CSINÁL AZ ÍRNOK? (A felkészítő program során az írnoki feladatlista csoportmunkában kerül kialakításra)

27 5. ÍRNOKI munka a gyakorlatban (2)
AZ ÍRNOKI feladatkör ellátásához szükséges ismeretek és készségek (A felkészítő program során csoportmunkában kerül kialakításra)

28 5. ÍRNOKI munka a gyakorlatban (3)
AZ ÍRNOKI feladatkör ellátásához szükséges magatartásforma, attitűd (A felkészítő program során csoportmunkában kerül kialakításra)

29 5. ÍRNOKI munka a gyakorlatban (4)
AZ ÍRNOKI feladatkör ellátásához szükséges eszközök berendezések, anyagok (A felkészítő program során csoportmunkában kerül kialakításra)

30 5. ÍRNOKI munka a gyakorlatban (5)
Várható jövőbeni tendenciák, félelmek az ÍRNOKI feladatkör területén (A felkészítő program során csoportmunkában kerül kialakításra)

31 Eredményes írnoki munkát, jó csapatmunkát kívánok!
Körmendy Éva 30/


Letölteni ppt "Készítette: Körmendy Éva, Bartók Tamásné előadásának felhasználásával"

Hasonló előadás


Google Hirdetések