Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

25. Őszi Ankét 2. szekció „A tudomány- és technikatörténet intézményei az elmúlt negyed században” VÁLTOZÁSOK, ÚJ LEHETŐSÉGEK A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS EMLÉKEK,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "25. Őszi Ankét 2. szekció „A tudomány- és technikatörténet intézményei az elmúlt negyed században” VÁLTOZÁSOK, ÚJ LEHETŐSÉGEK A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS EMLÉKEK,"— Előadás másolata:

1 25. Őszi Ankét 2. szekció „A tudomány- és technikatörténet intézményei az elmúlt negyed században” VÁLTOZÁSOK, ÚJ LEHETŐSÉGEK A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS EMLÉKEK, AZ IPARI ÖRÖKSÉG VÉDELME ÉS HASZNOSÍTÁSA, KÖZZÉTÉTELE TERÉN kiemelve: az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága okt. 10-én, az nagyköveti szintű ülésén, a Kulturális Utak fejlesztéséről elfogadott, CM/Res(2007)12. sz. határozatát Drótos László, a Közép-európai Ipari Örökség Útja Egyesület alelnöke (2008. november 19. Magyar Szabadalmi Hivatal tanácstermében)

2 Csak törpe nép felejthet ős nagyságot,
Csak elfajult kor hős elődöket; A lelkes eljár ősei sírlakához, S gyújt régi fénynél új szövetneket. S ha a jelennek halványúl sugára: A régi fény ragyogjon fel honára! (Garay János: Az Árpádok-ból. Vezérhang)

3 I. A változások összefoglalása
II. Az Európa Tanács határozatának lényeges elemei, és azok hazai megvalósításának lehetősége

4 I. A változások összefoglalása:
Az elmúlt 25 év, a kiemelkedő történelmi változások időszaka volt nemzetünk életében. Tapasztalhatjuk ezt szinte minden területen, globális-, vagy csak nemzeti sajátosságként: 1. Alapvető értékrend változás, értékválság tanúi voltunk és vagyunk. (Hankiss). A közgondolkodásba a konstruktivtás helyébe a spekuláció lépett ; 2. Politikai, társadalmi rendszerváltás részesei lettünk, 40 év után ismét módosult, most keletről nyugati irányba a birodalmi orientálódásunk; 3. Radikális gazdasági, technikai struktúraváltást élünk meg, a posztindusztriális kor időszakán jutottunk túl, amely változásokban - ma már egyértelmű, hogy - a környező országokhoz képest rosszabbul vettük az akadályokat. A korábbi előkelő helyről az utolsók közé kerültünk a gazdasági versenyképességünkben. A hazai műszaki innovációs-készségünk gyengült; 4. A tudomány, az oktatás, a kultúra nem igazán találja válaszát a kihívásokra. A magyar lakosság reprodukciós képessége csökkent, a közérzete romlott.

5 Ennek az elmúlt negyedszázadban bekövetkezett általános paradigmaváltásnak sok-sok hatásán belül - döntően a technikai, technológiai globális haladás következtében is - módosultak az ország intézményrendszerei, az emberek igényei, az egymás közötti érintkezés szabályai, eszközei. Maradva a saját területünkön, néhány példa az ipari örökségvédelem területéről. Változott: 1. Az ipari emlékek fogalmáról, védelméről, és hasznosításáról alkotott korábbi vélemény (példák); 2. A műszaki tudomány- és technikatörténet eseményei publikálásáról a korábbi és jelenlegi gyakorlat; 3. Jelentősen változott az intézményrendszere is ennek a tevékenységnek; 4. Módosult - sokunk szerint rossz irányba - az a társadalmi felfogás, megítélés is, amely a reáltudományokat, és az arra épülő szakmákat, valamint azok hagyományait körül veszi. Kedvező stabilitást jelent ezen a téren a mi Őszi Ankétunk, amely - bár cserélődő arcokkal, és korszerűbb eszközök alkalmazásával - céljában változatlan maradt.

6 Miután a felsorolt gondok egy jelentős része az Európai Unió soknemzetiségű tagjai között is jelentkezik, ezek részbeni orvoslására, és a nemzeti, valamint az európai kulturális identitás erősítésére, - az Európa Tanács szintjén már ezelőtt 20 évvel az - Európai Kulturális Utak létrehozásában döntöttek. Ezt egy olyan új lehetőségnek, eszköznek, program-keretnek fogták és fogják fel az Unió Vezetői, amely a fennálló problémák megoldását hatékonyan elősegítheti. A nemzetközi program 2007-ben határozat formájában új előírásokat kapott. A továbbiakban ezek lényegéről, mint egyik kedvező kínálkozó lehetőségről külön szólok. (Ez a Határozat megtalálható a vagy a honlapon a dokumentumok között.) Magyar részről e nemzetközi programba 10 éve kapcsolódtunk. Először a Barokk-, majd a Vaskultúra Útja hazai szervezésével, (a nemzetközi Selyem és Textil Úthoz a szakma már korábban közvetlenül kapcsolódott).

7

8 II. Az Európa Tanács határozatának lényeges elemei, és azok hazai megvalósításának lehetősége
A cél tekintetében: A Határozat 10 általános szempontot fogalmaz meg, amelyet a Kulturális Utak indításával el kíván érni. Ezek összefoglalva: A nagyközönség számára minél inkább láthatóvá kell tenni - térbeli és időbeli utazások segítségével - miként alkotja a különböző európai országok öröksége a közös kultúrkincset; A Kulturális Utak demonstrálják az Európa Tanács alapelveit: vagyis, az emberi jogok, kulturális demokrácia, európai kulturális sokszínűség és identitás, párbeszéd és együttműködés országhatárokon át - célkitűzést. Az egyik pont külön is kiemeli: "…hogy az európai értékek és Európa közös kulturális örökségének megismerése… a tudomány, a technika és kereskedelem területein, kulturális útvonalak segítségével is megtörténhet."

9 A Határozat mellékletét képező „SZABÁLYOK” 5 kiemelt, kötelező tevékenységet jelöl meg:
1) Kutatási és fejlesztési együttműködés 2) Az európai örökség, történelem és emlékek felkarolása 3) Kulturális és oktatási csereprogramok európai fiatalok számára 4) A kortárs kulturális és művészeti gyakorlat 5) Kulturális turizmus és a fenntartható kulturális fejlődés Felöleli tehát ez a program mindazokat a területeket, amelyek fontosak számunkra a mérnök- és orvostudományok örökségének megőrzése és hasznosítása szempontjából EZ EGY ÚJ NAGY LEHETŐSÉG!

10 A formai elemek vonatkozásával két fejezet foglalkozik:
A hálózatok ismérveinek összefoglalása a jóváhagyás, az elbírálás szempontjai Tanúsítvány adás gyakorlata és a vele járó kötelezettségek

11 Az eddig elfogadott, beindított programok váltakozó sikerrel folynak:
Vaskultúra útja a Pireneusokban 34 Olajfák útja 17 Szent Mihály útja 33 A cluny mozgalom európai helyszínei 16 Vándorlások örökségének útja 32 Zsidó örökség útja 15 Don Quixote 31 Szent Márton ütja 14 Közép-európai vaskultúra útja 30 Kasztiliai nyelv terjedésének útja 13 Via Carolingia 29 Parkok és kertek útjai 12 Román művészet európai útja 28 A Hanza városok útja 11 Via Regia 27 Viking utak 10 Az európai felfedezések városának útja 26 Schikhardt út 9 Az északi fény útja 25 Mozart út 8 Al-Andalúz öröksége út 24 Kelta utak 7 Wenzel és Vauban út 23 A szerzetesrendek hatásának útjai 6 A humanizmus útja 22 Barokk utak 5 Cigányok útja 21 Selyem és textil utak 4 Föníciai út 20 A vidéki élet útjai 3 Élő művészet és európai identitás 19 Via Francigena zarándokút 2 Népszerű fesztiválok és szokások 18 Santiago de Compostelába vezető zarándokút 1 Az út neve Szám

12 Hogyan állunk a hazai szervezéssel?
A Közép-európai Ipari Örökség Útja Egyesület ernyőszervezetként létrejött. Nyolc ország kapcsolódik a hálózathoz. Eddig két alkalommal ülésezett az elnökség Folyik az időszerű munkák szervezése: A kötelező hivatalos eljárások megtétele Tudományos Tanács létrehozása, Nemzeti összekötők felkérése, MTESZ szakmai egyesületek megkeresése, ajánlattétel a kapcsolódásukra, Néhány rendezvény támogatása, Pályázat-írás segítése, és önálló projekt készítése, Partnerek, támogatók, új egyesületi tagok keresése, A honlap készítése.

13 Mit javasolunk és kérünk az Egyesület részéről?
Éljenek az Európa Tanács és Egyesületünk által ajánlott új lehetőséggel. A lehetőségek alatt konkrétan a következőket értem: érezzék magukénak ezt a szervezkedést, és működjenek közre a célkitűzések további gazdagításában, és minél eredményesebb teljesítésében; • váljanak egyik magyarországi bázisává, nemzetközi kezdeményezőjévé a megfelelő szakmatörténeti utaknak, és élvezzék annak előnyeit; • a tervezett és végrehajtott jelentősebb programjaikat közöljék velünk, amelynek lebonyolításához segítségünket, az országos és nemzetközi nyilvánosság biztosítását ajánljuk; • új projekt-ötletekre szervezzünk minél több közös pályázatot, hívjuk fel egymás figyelmét az ilyen lehetőségekre.

14 Konklúzióként tehát azt mondhatjuk, hogy az eltelt negyed évszázadban
A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS EMLÉKEK, AZ IPARI ÖRÖKSÉG VÉDELME ÉS HASZNOSÍTÁSA, VALAMINT KÖZZÉTÉTELE TERÉN, alapvető változásoknak voltunk tanúi, és cselekvő résztvevői. A módosult körülményeknek hátrányait túlnyomórészt elszenvedtük, előnyeinek, új, kedvező kínálkozó lehetőségeinek kihasználása nagyobb részt még előttünk áll. A új lehetőségek egyike az Európa Tanács Kulturális Útvonalai programjába történő eredményes bekapcsolódásunk, amelynek kihasználása KÖZÖS JÖVŐBENI PRÓBATÉTELÜNK.

15 KÖSZÖNÖM AZ ÉRDEKLŐDÉST ÉS A FIGYELMET!

16

17 Tárgyak és modellek az Országos Műszaki Múzeumból

18 Nagy berendezések szabadtéri kiállítása

19 Eredeti ipari csarnokban bemutatott termelőeszközök, technológiák
Pápai Kékfestő Múzeum

20 Ipari táj, mint megőrzendő örökség

21


Letölteni ppt "25. Őszi Ankét 2. szekció „A tudomány- és technikatörténet intézményei az elmúlt negyed században” VÁLTOZÁSOK, ÚJ LEHETŐSÉGEK A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS EMLÉKEK,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések