Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hunyadi-kor.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hunyadi-kor."— Előadás másolata:

1 Hunyadi-kor

2 Szilágyi Mihály Mihály Hunyadi Mátyás magyar király nagybátyja, Hunyadi Jánossal együtt harcolt a török ellen a nándorfehérvári diadal idején a vár kapitánya volt, amit a csata után ő építtetett újjá.

3 Szilágyi Mihály címere
Halála Szilágyi Mihály címere Még abban az évben Szilágyi Szerbiában,megütközött Ali béggel. Csekély számú seregét azonban bekerítette az ellenség, s őt magát is – kétségbeesett hősi küzdelem után – foglyul ejtették. Konstantinápolyba hurcolták, ahol a szultán a 60 éves grófot lefejeztette, amiért nem volt hajlandó Nándorfehérvár sebezhető pontjait elárulni.

4 Vitéz János Ifjúságáról kevés adat maradt, műveltségét a Bécsi Egyetemen szerezte. Annyi bizonyos, hogy a zágrábi püspökségben lépett az egyházi rendbe és kitűnt a latin és görög tanulmányokban, valamint a mennyiségtanban, ezért Hunyadi János rábízta fiainak, Lászlónak és Mátyásnak a neveltetését februárjában esztergomi érsek lett.

5 Ő irányította a Hunyadi liga diplomácia lépéseit és követségeket vezetett, részt vett Hunyadi János oldalán a második rigómezei ütközetben. Tárgyalt III. Frigyes császárral a magyar korona visszaadásáról. Lelkes szervezője volt a törökellenes keresztény összefogásnak, kivette a részét az 1456-os nándorfehérvári diadalból.

6 Bonfini Antonio Bonfini (Bonfini Antal) olasz születésű Magyarországon tevékenykedő olasz történetíró. Jelentős műve Rerum Hungaricarum Decades Végrendeletének megfelelően Óbudán temették el a mai Szent Péter és Pál Plébániatemplom helyén állott Szent Margit kápolnában, és sírjára ezeket a sorokat vésték: Bonfini nyugszik e sírban alant, Picenónak a sarja, Tisztesség, tudomány, szép szó volt az övé. Csontjai fekszenek itt, de az ő történeti műve Már a magyar földé, s ennél semmi se több.

7 Rerum Ungaricarum Decades
I. Mátyás 1488-ban bízta meg Antonio Bonfinit a magyar történelem megírásával, reneszánsz stílusban. A tudós szerző egészen 1497-ig dolgozott Rerum Ungaricarum Decades (A magyarok történetének tizedei) című művén. A Thuróczi-krónika alapján dolgozott.

8 Kinizsi Pál A magyar történelem egyik legismertebb hadvezére. Olyan hős, aki kiváló hadvezéri képessége, rendkívüli, legendás ereje és sorozatos győzelmei révén napjainkra mondai alakká vált. Kinizsi élete során egyetlen csatát sem vesztett el, ami az egész világon ritkaságszámba megy ben hűségéért megkapta a Budáról Itáliába vezető út mentén fekvő Vázsony várát a hozzá tartozó birtokokkal. A „Kinizsi várat” ezt követően palotával, barbakánszerű kapuvédőművel egészítette ki, majd 1478-ban, mikor pálosokat telepített a mezővárossá kinevezett Vázsonyba, kolostort és templomot építtetett számukra ban Somló várát is megkapta az uralkodótól, majd szintén 1480 körül feleségül vette Magyar Balázs lányát, Benignát.

9 Hess András Hess András 15. századi nyomdász, az első magyarországi nyomtatott könyv készítője. Valószínűleg német származású volt. A "Finita Bude anno Domini MCCCCLXXIII in vigilia penthecostes: per Andream Hess" , azaz "Befejeződött Budán az Úr esztendejében pünkösd előestéjén Hess András által". A Budai krónikának ezzel az utolsó mondatával kezdődik a hazai nyomdászat története. Érdekesség, hogy Fitz József szerint korábban Huss is lehetett a vezetékneve, csak Mátyás király udvarába érkezve változtatta meg. Művei:Chronica Hungarorum De legendis poetis

10 (Aragóniai) Beatrix Kétszeres magyar királyné, Hunyadi Mátyás magyar király második feleségeként és II. Ulászló második feleségeként . Mátyásra nagy befolyást gyakorolt, különösen a fényes udvartartás kiépítésében, a humanisták támogatásában volt nagy szerepe, ugyanakkor Mátyásnak magyar környezetétől való elszigetelésében is. Gyermeke nem született. Amikor Mátyás Corvin Jánost jelölte ki örököséül, Beatrix a maga számára követelte az utódlást.

11 Corvinák A corvinák Hunyadi Mátyás híres könyvtárából, a Bibliotheca Corvinianából származó kódexek. Nevének eredete a latin corvus szó, melynek jelentése holló. (Mátyás családi címerében látható a gyűrűt tartó holló). I. Mátyás az 1460-as években kezdett el könyveket gyűjteni. 1990-ben, Mátyás halálának 500. évfordulóján kiállítást szervezett a Magyar Nemzeti Könyvtár, hogy bemutassa a felkutatott darabokat. Ez a kiállítás csak töredékét tudta bemutatni az egykori gyűjteménynek, de így is megmutatta, hogy a Bibliotheca Corviniana egykor közvetlenül a Vatikáni Apostoli Könyvtár után következett nagyságban, és a művek változatosságában.

12 vége


Letölteni ppt "Hunyadi-kor."

Hasonló előadás


Google Hirdetések