Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

gyermekek nevelésében

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "gyermekek nevelésében"— Előadás másolata:

1 gyermekek nevelésében
Értékes vagy! Dajka feladata kiemelten a sajátos törődést igénylő gyermekek nevelésében

2 Nemzeti Köznevelési törvényben megfogalmazottak értelmezése, fogalmak tisztázása, a kiemelt figyelmet igénylő gyermekek nevelési rendszerének ismertetése

3 Max Lucado: Értékes vagy animációs kisfilm: https://www. youtube
Max Lucado: Értékes vagy animációs kisfilm:   teljes szövege:

4 Kiemelt figyelmet igénylő gyermek
1. különleges bánásmódot igénylő gyermek a) sajátos nevelési igényű gyermek b) beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermek c) kiemelten tehetséges gyermek 2. hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermek (a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény szerint)

5 Dajka és a sajátos törődést igénylő gyermek
Bakonyi Anna gondolatát idézve: Kik a mások a mindennapok szintjén? MINDENKI A teljesség igénye nélkül: A jó képességű gyerekek Sajátos kultúrából érkező gyerekek Otthonról jött gyerekek Bölcsődéből, vagy más ellátásból jött gyerekek 3 éves kort épp hogy betöltő gyerekek 4. éve óvodába járó gyerekek „átlagos” gyerekek

6 Empátia vagy szimpátia?
Empátiáról és szimpátiáról szóló animációs kisfilm Teljes szöveg: Mi az empátia, és miben különbözik a szimpátiától? Az empátia feltölti a kapcsolatot, a szimpátia viszont távolodáshoz vezet. Theresa Wiseman egy nővérképző főiskolai tanár, aki egymástól nagyon eltérő foglalkozásokat tanulmányozott, amelyeknél fontos az empátia.

7 Empátia vagy szimpátia?
Négy tulajdonságát határozta meg: Nézőpontváltás:Képesség arra, hogy a világot a másik ember szemével lássuk, vagy felismerjük, hogy az ő nézőpontja számára az igazság. Ítélkezés - mentesség: nem könnyű, ha annyira szeretsz ítélkezni, mint a legtöbb ember. Mások érzéseinek felismerése és Ezen felismerés kommunikálása feléjük.

8 Empátia vagy szimpátia?
Az empátia azt jelenti, hogy együtt érzel a másik emberrel. Mindig úgy gondolok az empátiára, mint egyfajta titkos helyre. Amikor valaki egy mély gödörben van és az aljáról felkiabál, hogy: „Elakadtam. Sötétben vagyok. Kivagyok.” És akkor mi ránézünk és azt mondjuk: „Hé – közben lemegyünk hozzá –, tudom, milyen itt lent lenni. És nem vagy egyedül.” A szimpátia a következő: „Hú, ez gáz, igen! Kérsz egy szendvicset?” Az empátia egy választás. Méghozzá egy sebezhető választás, mert ahhoz, hogy kapcsolatba lépjek veled, kapcsolatba kell lépnem valamivel saját magamban is, ami ismeri azt az érzést. Szinte soha nem kezdődik úgy egy empatikus válasz, hogy „ De legalább…”

9 Empátia vagy szimpátia?
És mégis rendszeresen így teszünk. Tudják miért? Mert amikor valaki megoszt velünk valami nagyon fájdalmas dolgot, mi megpróbáljuk megvigasztalni, hogy minden rosszban van valami jó. „Elvetéltem.” - „Ó. De legalább tudod, hogy teherbe tudsz esni.” „Azt hiszem, tönkre fog menni a házasságom.” - „De te legalább férjnél vagy.” „Charles-t ki fogják rúgni az iskolából.” - „De legalább Sarah ötös tanuló.”

10 Empátia vagy szimpátia?
Az egyik dolog, amit néha a nagyon nehéz beszélgetésekkor teszünk az, hogy megpróbálunk javítani a helyzeten. Ha megosztok veled valamit, ami számomra nagyon nehéz, jobban örülnék, ha azt mondanád: „ Nem is tudjam, most mit mondjak. Annyira örülök, hogy megosztottad ezt velem.” Mert az az igazság, hogy egy válasz ritkán tud jobbá tenni egy helyzetet. Ami segíteni tud, az a KAPCSOLAT.

11 Sajátos törődést igénylő gyermekek gondozásához, neveléséhez rendelkezésre álló feltételek
tárgyi feltétel intézményi adottságok csoportszoba adottságai, elrendezés, eszközök  személyi feltétel dajka személyisége, lelkisége, ismerete, szakmai tudása szakmai feltétel munkaköri lehetőségek dajka – óvodapedagógus együttműködési lehetőségek SWOT analízissel vizsgálva a feltételeket: lehetnek erősségek, gyengeségek (fejlesztendő), lehetőségek, veszélyek (kockázati tényezők)

12 Konkrét gyakorlati példák, megoldási módok a mindennapok szintjén az alábbi szempontok alapján
Felismerjük - e a gyermekek szükségleteit? A szükséglet és igény közötti különbség. Felismerjük - e határainkat? Emberi sebzettségünk. Dajkai kompetenciák a munkában. Felismerjük – e Isten jelenlétét életünkben, munkánkban? Isten a mi éltünk középpontja, értelme. Felismerjük – e értékességünket? Istentől kapott ajándékaink, annak továbbajándékozása.

13

14 RENDben vagyok … „Meg vagyok róla különben győződve, hogy az apostolok azért tudták hirdetni az evangéliumot, mert őket megismerték, megszerették és rajtuk keresztül megszerették az Úrjézust. (…) Ha én valahol úgy tudtam élni, hogy engem megszerettek, akkor én sosem mondtam és sosem gondolom, hogy ennek ne kéne örülni,de akkor örülök neki jól, hogyha tudom, hogy ez azért jó, mert ezzel közelebb kerültek Istenhez.” ( Botond testvér) 

15 Örökélet távlatában szemlélni a pillanatot.
Köszönöm a figyelmet! Csák Katalin


Letölteni ppt "gyermekek nevelésében"

Hasonló előadás


Google Hirdetések