Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
A vadhús, mint hungarikum
Dr. Seregi János állatorvos, ny. egyetemi tanár Bőszénfa, szeptember 20.
2
Mai divatszavainkból:
globalizáció környezetvédelem ökogazdálkodás hungarikum
3
Hungarikum meghatározása I.
„Azokat a termékeket tekintjük hungarikum jellegűeknek, amelyek természeti adottságainkkal, őshonos fajtáinkkal, termelési - tenyésztési hagyományainkkal összefüggésben sajátosan magyar ismérvekkel rendelkeznek.” Udovecz Gábor és mtsai, 2002.
4
Hungarikum meghatározása II.
„Hungarikum jellegűek azok a termékek, melyek Magyarországon kialakult, hagyományos állatfajtákból - amelyeket a magyar természeti adottságoknak megfelelően tartanak - származnak, a magyar hagyományoknak megfelelő eljárással és ízesítéssel készültek, a lehetőség szerint magyar népművészet elemeinek (esetenként anyagainak) felhasználásával kerülnek forgalomba, és minőségüket, eredetiségüket a legkorszerűbb és a legmegbízhatóbb eljárással, nemzetközileg elismert hazai szervezet garantálja.” Kovács Ferenc - Seregi János, 2002.
5
A vadhús hungarikum jellegét biztosítják:
hagyományaink, szokásaink természeti adottságaink hagyományos vadfajaink
6
Hagyományaink „… az ifjak majd minden nap vadászaton voltak, honnan az naptól fogva mostanig a magyarok más nemzetek felett jobbak vadászásbúl” Anonymus, idézi: Juhani Nagy János
7
Szokásaink Tegnap: kultikus szokások friss hús nagyvad: király
apróvad: főnemesek, nemesek szarvas: áldozati étel Ma: feldolgozási körülményeink sajátosságai: érlelés fűszerezés pácolás csomagolás
8
Természeti adottságaink
Tegnap: élet feltétel Ma: erdősültség vadgazdálkodás A tenyésztett és a lőtt vad
9
Hagyományos vadfajaink
Tegnap: bölény, medve, fajd, lúd, túzok, fenyőrigó, szalonka Ma: szarvas, őz, vaddisznó, mezei nyúl, fácán, vadkacsa
10
Vadgazdálkodási adatok
Becsült vadlétszámok (ezer egyed) gím vaddisznó dám őz Felvásárlóknak értékesített lőtt vad (kg)
11
Hungarikumok vadakból I.
Vadhús (alapanyag) összetétel húsrészek Konyhakész termékek fűszerezés, receptek pástétomok
12
Termék megnevezése Őz gerinc Őz comb Őz lapocka
Őz kockázott ragu extra Szarvas bélszín Szarvas gerinc Szarvas comb Szarvas lapocka Szarvas nyak Szarvas kockázott ragu extra Szarvas ragu Vaddisznó vesepecsenye Vaddisznó gerinc Vaddisznó comb Vaddisznó lapocka Vaddisznó nyak Vaddisznó kockázott ragu extra Vaddisznó ragu Fácán tisztított, konyhakész egész, II. oszt ( g-ig)
16
Hungarikumok vadakból II.
Készítmények szalámik kolbászok sonkák pástétomok
17
Hungarikumok vadakból III.
Kiegészítők trófeák agancsok dám lapát toll, szőr, bőr terítéshez csomagoláshoz evőeszközökhöz
18
Az eredetiség és a minőség garanciái
állategészségügy HACCP ISO eredetvédelem organikus: őz-szarvas: láb, fej vaddisznó: fej, sörte fácán, kacsa: fej, láb DNS analízis: Typi-Fix rendszer Megelőzhető a hamisítás („vadhús-mosás”)
20
A vadhús és a belőle készült hungarikum
Tegnap: életfeltétel Ma: életvitel Holnap: életmód itthon és az EU-ban is.
21
„A nemzetek sorsa attól függ, hogy miként táplálkoznak.”
Brillat Savarin
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.