Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szervezési és Továbbképzési Intézet

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szervezési és Továbbképzési Intézet"— Előadás másolata:

1 Szervezési és Továbbképzési Intézet
2016. Március 16. Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet Környezetvédelem kémiaórán OLÁH GÁBOR PÉTER

2 „A természet varázsát ontja bőven, A fűben, a virágban és a kőben,
Ó nincs a földön oly silány anyag, Mely így vagy úgy ne szolgálná javad. De nincs oly jó, melyben ne volna vész, Ha balga módra véle visszaélsz!” (Shakespeare: Rómeó és Júlia Ford.: Mészöly Dezső) Citarum-folyó, Jáva szigete 9 millió ember háztartási szemete, és 500 ipari üzem hulladéka kerül bele. Forrás:

3 Teremtés - védelem A táboron kívül legyen egy hely, ahova kimehetsz dolgodra. Fölszerelésedhez tartozzék hozzá egy kis ásó. Amikor ki kell menned, áss vele egy kis gödröt s takard be szennyedet! (MTörv 23,13-15)

4 Te pedig mindent mérték, szám és súly szerint rendeztél el.
(Bölcs 11,21)

5 Ki volt a legveszélyesebb környezetszennyező az emberi történelemben?
arcpirulás Ki volt a legveszélyesebb környezetszennyező az emberi történelemben? Thomas Midgley (1889 – 1944) amerikai kémikus ”Tudva és akarva” ”Jó szándékból” Ólom-teraetil 1921 Freon 1929 Az igazság a tied, Uram, az arcpirulás pedig, miként a jelen mutatja, a miénk. (Dán 9,7)

6 Ki volt a legveszélyesebb környezetszennyező az emberi történelemben?
arcpirulás Ki volt a legveszélyesebb környezetszennyező az emberi történelemben? Thomas Midgley (1889 – 1944) amerikai kémikus Ólom-teraetil kopogásgátló benzinadalék 1921 Freon hűtőgép hűtőfolyadék, spray hajtógáz 1929 Gond Az ólom mérgező, akkumulálódik a szervezetben; (USA: 300x) IQ csökkenést is okoz Gond Ózonpajzsot bontja (Bp: 380 DU, Lyuk: <150 DU) 1 kg freon – 70 t ózont bont el; élettartama 100 év Betiltás 1996 USA 1999 Magyarország Betiltás 1974 USA 1989 Magyarország 2010 a harmadik világ

7

8 Soli Deo Gloria – egyedül Istené a dicsőség
Sustainable Development Goals - Fenntartható Fejlődési Célok Az ENSZ Közgyűlés szeptember 10-én fogadta el; az SDG javaslatcsomag 17 célt és 169 alcélt tartalmaz. Forrás: Soli Deo Gloria – egyedül Istené a dicsőség

9 A Szentírás öko-parancsa
Korábbi életmódotokkal ellentétben vessétek le tehát a régi embert, akit a megtévesztő kívánság romlásba dönt. Újuljatok meg gondolkodástok szellemében, s öltsétek magatokra az új embert… (Ef )

10

11 Why is everyone so afraid of the hole in the ozone?
Miért fél mindenki annyira az ózonlyuktól?

12

13 Hazánkban a valaha mért legnagyobb értéket Kékestetőn regisztrálták, az UV Index 9,4 volt.

14 Példa grafikonelemzéssel problémafelvetésre
Salters Advanced Chemistry 2000 c. könyvből (A2.1, 89. old., 1. ábra): Egy táblázatban megadják bizonyos anyagok (a víz, az üveg, az étolaj fő komponense és egy naptej hatóanyaga) fényelnyelésének frekvenciatartományát, amit a diákoknak össze kell vetni egy olyan ábrával, ami a napfény hatását tünteti fel a sugárzás frekvenciájának függvényében. Ennek alapján a következő kérdéseket kell a diákoknak önálló munka keretében megválaszolni: Igaz-e, hogy úszás közben nem lehet leégni? Le lehet-e sülni egy télikertben az üvegablak mögött ülve? Érdemes-e az olívaolajat naptej helyett használni? Véd-e a megadott naptej hatóanyag a leégés ellen?

15 Az előbbi feladathoz tanári kísérlet is kapcsolható megoldás igazolására:
2 lapos üvegedénybe tonikot öntve és ezeket UV lámpa alá téve világoskék fényt látunk (mert az UV fény gerjeszti a tonikban lévő molekulákat, amik ezért sugároznak). Az egyik edényt naptejjel vékonyan bekent átlátszó fóliával letakarva nem látunk sugárzást, mert a naptej hatóanyaga elnyeli a gerjesztő hatású UV fényt. A többi vizsgált anyaggal is elvégezhető, hogy igazoljuk, van-e az adott tartományban fényelnyelésük. Megjegyzés: természetesen a fenti kísérlet megtervezésére megkérhetjük a diákokat is…

16 2010. október 4. A vörösiszap-katasztrófa (teljes film; 54:36)
18:00-24:00

17

18

19 Úgy érezzük, hogy amit teszünk, csak egy csepp a tengerben
Úgy érezzük, hogy amit teszünk, csak egy csepp a tengerben. E csepp nélkül azonban sekélyebb lenne a tenger. (Boldog Kalkuttai Teréz anya)

20 Köszönöm a figyelmet! OLÁH GÁBOR PÉTER Az Úr jósága, hogy még élünk a Földön. Mert az Ő irgalma soha véget nem ér. Újjá éled reggelre, minden reggelre. Nagy a Te hűséged, Ó, Uram, nagy a Te hűséged.


Letölteni ppt "Szervezési és Továbbképzési Intézet"

Hasonló előadás


Google Hirdetések