Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

5. Ősmagyarok a szaltovói kultúra területén?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "5. Ősmagyarok a szaltovói kultúra területén?"— Előadás másolata:

1 5. Ősmagyarok a szaltovói kultúra területén?
Magyar őstörténet 2016/2017, 1. félév

2 A szaltovói kultúra csoportjai
1. „Alán” variáns (kamrasíros temetők) 2. „Bulgár” variáns (gödörsíros temetők) A szaltovói kultúra csoportjai 6. Alsó-volgai variáns (Itil) 5. Krími variáns 4. Dagesztáni variáns 3. „Kazár” variáns (kurgántemetkezések is)

3 A szaltovói kultúrát több, egymástól régészetileg elkülöníthető csoport alkotja, ezért ma a tudomány nem is tekinti egységes kultúrának, hanem a kultúránál nagyobb, több kultúrát magába olvasztó régészeti-történeti egységként kezeli. A szaltovói kulturális-történeti egység népei a Kazár birodalom adófizetői lehettek.

4 Sarkel a magyarok ellen épült?
A sarkeli erőd a Don partján Sarkel a magyarok ellen épült? Bíborbanszületett Konstantín: [Sarkelt] „Petronász kardhordozó díszőr építette, amidőn a kazárok kérték Theófilosz császárt…” Ibn Ruszta: „ Azt mondják, hogy a kazárok régebben körülsáncolták magukat a magyarok és az országukkal szomszédos más népek ellen. ”

5 A sarkeli kincslelet

6 Kamrasíros temetkezés (alánok)
Etnikai sokszínűség a szaltovói kultúrában Kamrasíros temetkezés (alánok)

7 Egyéb temetkezési rítusok (bulgárok, kazárok?)
Etnikai sokszínűség a szaltovói kultúrában Egyéb temetkezési rítusok (bulgárok, kazárok?)

8 Szaltovói kerámia/1. („asztali”)

9 Szaltovói kerámia/2. (nomád)
Etnikai sokszínűség a szaltovói kultúrában Szaltovói kerámia/2. (nomád)

10 Az írott források alapján a magyar történettudomány sokáig úgy vélte, hogy a magyarság levédiai tartózkodása idején a kazárok alattvalója volt. Ezt a kazár függést több kutató nem 3, hanem 300 év időtartamúnak vélte. A kazár kapcsolatra vezették vissza a magyarságot ért török kulturális és nyelvi hatást is. A régészet ennek a huzamos kazár–magyar érintkezésnek a nyomait kereste a szaltovói kultúra leletanyagában.

11 Munkaeszközök Török jövevényszavak a magyar nyelvben: Állattartás
barom, ökör, bika, tinó, ünő, borjú, ürü, kos, kecske, disznó, ártány, tyúk, túró, író, köpű, ól, karám, vályú, komondor, kuvasz Földművelés arat, búza, árpa, őröl, ocsú, kölyű, eke, sarló, tarló, borsó, gyümölcs, alma, körte, som, dió, kökény, kender, csalán, tiló, csepű, orsó, szőlő, bor, seprő, csiger

12 Lószerszám, fegyverek Török jövevényszavak a magyar nyelvben:
Lovasnomád életmód gyeplő, balta Törzsi rend, nomád társadalom gyula, kündü, karcha, kapu, sereg, tábor, bilincs, törvény, tanú Népnevek besenyő, nándor, böszörmény, káliz, bular (belár)

13 Ékszerek, csatok, övveretek stb.
Török jövevényszavak a magyar nyelvben: Kereskedés bársony, gyöngy, bors, tár, szatócs Lakás, eszközök sátor, cserge, karó, szék, teknő, bölcső, koporsó Ruházat süveg, saru, ködmön, csat, tükör

14 Tárgyak itt és ott… A honfoglaló magyarság régészeti emlékanyaga a szaltovói kultúrkörön belül a legtöbb párhuzamot az alán variánssal mutatja.

15 Szablya a szaltovói temetőből

16 gömbsorcsüngős fülbevaló
Tárgyak itt és ott… gömbsorcsüngős fülbevaló „hólyagos” gyűrű

17 A szaltovói kultúra szerepéről a magyar őstörténetben
Az 1970-es évek várakozásai nem igazolódtak be – a szaltovói kultúra területén nem találták meg a magyarok emlékeit. A magyaroknál is megtalálható tárgytípusok és kulturális jelenségek nem köthetők a szaltovói kultúra egyik területileg elkülönült csoportjához sem. Ezért inkább kulturális érintkezésre utalnak, mint a magyarok jelenlétére. A majackojei vár szovjet–magyar–bolgár ásatása sem hozott semmi újat a magyar őstörténet számára. A szaltovói egységben, tehát a Kazár birodalom vonzáskörzetében különböző török és alán csoportok éltek. A történeti források szerint a magyarok is kapcsolatban voltak a kazárokkal. Akármilyen volt is e kapcsolat formája, az bizonyos, hogy a magyarok vándorlásuk során vagy áthaladtak egyik-másik szaltovói csoport területén, vagy a szomszédságukban éltek.

18 Úton a Kárpát-medencébe – alánok, bolgárok és kazárok között


Letölteni ppt "5. Ősmagyarok a szaltovói kultúra területén?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések