Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

BÁNK BÁN Színes módszertan, avagy irodalom a matematika tagozaton (is…és…)… tárgyalunk, problémákat feszegetünk és megoldunk Készítette az irodalomtanításban.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "BÁNK BÁN Színes módszertan, avagy irodalom a matematika tagozaton (is…és…)… tárgyalunk, problémákat feszegetünk és megoldunk Készítette az irodalomtanításban."— Előadás másolata:

1 BÁNK BÁN Színes módszertan, avagy irodalom a matematika tagozaton (is…és…)… tárgyalunk, problémákat feszegetünk és megoldunk Készítette az irodalomtanításban a matematika (stb.) határterületére „bemerészkedő” Szücsné Dr. Harkó Enikő magyartanár

2 Értelmezze a plakátot! Nevezzen meg legalább öt információt, amely a mű műfajára, szerkezetére és egyéb, pl. a keletkezéstörténeti momentumokra (is) rávilágít (utalhat a társulatra, a helyszínre stb.)! Kép forrása: ismételt letöltés:

3 I S M É T L

4 H A T Á R T E R Ü L E T M A T E M A T I K A

5 I N D O K L Á S A Venn-diagram vagy más elnevezéssel halmazábra
SEGÍTSÉG: phil.elte.hu/~attila/log/Venn.ppt, letöltés: A Venn-diagram használata. I N D O K L Á S Válasszon, rajzoljon, kulcsszavakkal indokoljon! Készítsen indoklással alátámasztott diagramtípusokat a Katona József-i mű szereplőihez fűződően! ÉRDEKES HASZNÁLNI: Források: letöltés

6 S Z Ö V E G É R T Miben látja Rakodczay, az egykori színész, színigazgató és színházi szakíró Bánk tragédiáját? A szöveg alapján írja át a füzetébe „mai magyar nyelven és fogalmazásmóddal” az értelmezést! „Az volna-e Bánk tragikuma, hogy meggyalázza mindazt, a min becsülete nyugszik, méltóságát, hitét, politikai elveit, büszkeségét? A nádorból törvénytapodó, a király kegyeltjéből felségsértő, forradalmár, nőgyilkos stb. lesz...? (Gyulai és Beöthy elmélete.) De fáj-e mindez Bánknak? Mert tragikum az, a mi a hősnek és nézőnek fáj. Nem. Mindez szinte jól esik, mert a gazok teszik ilyenné Bánkot ... Hiba-e, hogy önbíráskodik, mikor bírái gazok, mikor a királyné bele viszi a gyilkosságba, mert le akarja szúrni Bánkot. Másban van Bánk hibája, ha ugyan hiba, hogy a viszonyok őrültté teszik. Az egész tragédia jelszava: Melinda. Evvel indul meg a darab. Bánk maga veszti el Melindát. Elátkozza gyermekét, Melinda megőrül, a többi mind ebből következik. Ő lesz okozója azon lény vesztének, kit meg akart menteni. „ (Forrás: letöltés )

7 A konkrét műre vonatkoztatva tervezzen meg egy tárgyalási vitát!
Átgondolásra: - „meg kell határozni a tárgyalások célját úgy, hogy világossá tegye a követendő tárgyalási alapelveket (a cél és alapelvek tulajdonképpen már kijelölik a követendő tárgyalási stratégia fő vonalait is) meg kell határozni a tárgyalások fizikai jellemzőit (helyszín, asztal, tolmács, delegáció-összetétel), amelyeknek politikai vonatkozásai vannak vagy lehetnek… Tárgyalás szakaszai: előkészület, tervezés-átgondolás, ráhangolás, interakció, légkörteremtés, bizalomkeltés, aktív ráhatás-motiválás, elfogadtatás (döntés, megegyezés), lezárás, befejezés fázisok …” Forrás: HYPERLINK " letöltés ) Kép forrása: letöltés ) VITA Cél Alapelv Helyszín Stb.

8 meg kell próbálni kitalálni, hogy kinek van igaza valójában;
Vitázzunk! Bánk hibás… Bánk nem hibás… „Cél az alapkonfliktus feloldása anélkül, hogy túl merevek lennénk, mereven képviselnénk álláspontunkat. hogyan találhatjuk meg a megoldásokat közösen anélkül, hogy túl engedékenyek lennénk; hogyan érhetjük el céljainkat anélkül, hogy túl ellenségesek, agresszívak lennénk; meg kell próbálni kitalálni, hogy kinek van igaza valójában; ismerjük fel, ha az egyik fél manipulálja a másikat; ne tekintsük gyengeségnek a tárgyalás elnapolását.” Forrás: HYPERLINK " VITA

9 K I T E K I N T É S Válasszon ki egy problématípust, hozzon rá példát a Bánk bán című műből! Készítsen hozzá megoldási javaslatot! (Forrás: letöltés )


Letölteni ppt "BÁNK BÁN Színes módszertan, avagy irodalom a matematika tagozaton (is…és…)… tárgyalunk, problémákat feszegetünk és megoldunk Készítette az irodalomtanításban."

Hasonló előadás


Google Hirdetések