Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Családbarát Grótmacik”

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Családbarát Grótmacik”"— Előadás másolata:

1 „Családbarát Grótmacik”
Zalaszentgróti Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltatási Központ

2 A Zalaszentgróti Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltatási Központ rövid bemutatása, története
Az intézmény szervezeti és működési egységei: Gyermekjóléti Szolgálat – területi iroda/ telephely 8790 Zalaszentgrót, Batthyány u. 13. 8790 Zalaszentgrót, Batthyány u.15. Családsegítő Szolgálat – telephely Idősek Klubja – Étkeztetés, házi segítségnyújtás, idősek nappali ellátása 8790 Zalaszentgrót, Batthyány u székhely

3 Intézményünk május 1. óta végzi tevékenységét Zalaszentgróton és a környező településeken – változó elnevezésekkel – munkájuk iránt elkötelezett szakemberekkel. 2003. január 1-jei hatállyal, határozatlan időtartamra – 24 település önkormányzatának képviselőtestülete a gyermekjóléti szolgáltatási feladatainak közös megvalósítására a Zalaszentgrót és Környező Települések Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálata, mint önálló intézmény közös fenntartásában állapodtak meg. A február 1-én alapított Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltatási Központ a Zalaszentgrót statisztikai kistérségét jelentő 25 település részére a családsegítést és a gyermekjóléti szolgáltatást nyújtó intézmény, valamint Zalaszentgrót város szociálisan rászorult lakosságának részére a személyes gondoskodás keretébe tartozó szociális alapellátásokat-, étkeztetést, házi segítségnyújtást, idősek nappali ellátását- biztosítja, amelyhez csatlakozott Kallósd, Sénye és Tekenye település.

4 A társult 25 település nagyon eltérő gazdasági adottságokkal, pénzügyi helyzettel, életfeltételekkel, illetve szociális ellátó intézményrendszerrel rendelkezik. Ebben a környezetben az Intézményfenntartó Társulással létrejött integrált intézmény munkatársaira igen nagy felelősség hárul. Az integrált intézmény a szakmai munkát egy szervezeti keretben, de önálló szakmai egységekben végzi. Az intézményi szolgáltatás lehetőségeit, szakmai színvonalát nagymértékben meghatározza az a környezet, amelyben a feladatellátás szerveződik. A munkatársak, a tudatosan vállalt önképzési-tanulási kötelezettségeik és a magas ellátási esetszámok miatt feszítetten, de nagy szakmai alázattal végzik munkájukat.

5 Az intézmény tárgyi feltételei a korábbi évek ( ) pályázati sikereinek felhasználásával folyamatosan javultak, előre lépések, változások történtek a fejlesztőpedagógiai, valamint a klubszerű foglalkozásokhoz szükséges eszközökben. Szolgálatunk segítő munkát végez, a családbarát pályázat kereti között munkavállalóinkat és családtagjaikat kívántuk ösztönözni, mellyel az általuk végzett napi munka is hatékonyabbá válik. Rugalmas munkaszervezés bevezetésével kívántuk a családok egyéni szükségleteit figyelembe venni. Például a kisgyermekes és nagycsaládos munkatársaink, vagy az idős beteg hozzátartozót ápoló munkatársunk javaslatai alapján alakítjuk az éves szabadság terveinket, melyet az év folyamán akár rugalmasan változtatunk.

6 Célunk, hogy az iskolai szünetek ideje alatt a kisgyermekeket nevelő munkatársaink otthon tudjanak maradni a felügyeletet igénylő gyermekikkel. Továbbá célunk még, hogy munkahelyünkön a gyermekek napközbeni felügyeletét meg tudjuk oldani. Ebbe a munkába fiatal férfi kollegánkat kívánjuk bevonni, ezáltal ő is betekintést nyer a gyermeknevelés mindennapjaiba. A tavalyi év folyamán két kolleganőnk vonult nyugdíjba, akik szeretnének továbbra is a Szolgálattal kapcsolatban maradni, ezért egyiküket önkéntesként a Családsegítő Szolgálat kisgyermekesek klubjának munkájába vonjuk be. Célunk, hogy a „gyeses” munkavállalóink családjaikkal együtt aktívan részt vegyenek a családbarát pályázatunkban. Ezáltal a gyermekgondozásból visszatérő kollegáink arányát kívánjuk növelni, például részmunkaidős foglalkoztatással.

7 Megvalósított programok
2013 novemberében szakmai napot, kerekasztal beszélgetést szerveztünk a Szociális Munka napján – , melynek ünnepélyes zárásaként minden kollegánkat ebédre invitáltunk.

8 2013. decemberben a generációk találkozását tűztük ki célul.
án több generáció együtt várta a mikulást. A gyermekek mikuláscsomagban, szaloncukorban részesültek.

9 Névjegykártyákat készítettünk a helyi vállalkozóval munkatársaink számára.

10 Karácsonyváró programsorozatot indítottunk, mely keretében a nyugdíjas kolleganőnk irányításával, mézeskalácsot készítettünk.

11 A szolgálatnak szervezeti arculatához elengedhetetlen volt egy jól szerkesztett honlap, melyet a pályázat keretei között hoztunk létre.

12 A kulturális életünk felpezsdítése érdekében a helyi Művelődési Központban színházi előadást tekintettünk meg a kollegákkal és családtagjaikkal.

13 Megvalósításra váró programok
A szupervíziók kezelik a kollegák által magukkal cipelt akár munkából adódó, akár családi eredetű lelki problémákat. Általa lelkiekben felszabadulnak és újra 100%-os munkaerőként végzik a feladataikat. A családi fotók elemzésének rejtelmeibe a szakember beavatja a szociális segítő munkatársakat, ezáltal jobban megismerhetik önmagukat, valamint a napi családokkal végzett munka során is kamatoztathatják új tudásukat

14 2014. áprilisban Folytatjuk a színházi előadások látogatását a helyi Művelődési Központban kollegákkal és családtagjaikkal. Honlapunk zavartalan működtetéséhez laptop vásárlására van szükség, így férfi kollegánk zökkenőmentesen tudja a hírleveleket szerkeszteni, akár területi munka közben is. Ahhoz, hogy a programjaink örömteli és felejthetetlen közös élményeit a honlapunkon keresztül is meg tudjuk osztani a „világgal” szükségünk van egy fényképezőgépre.

15 2014. májusban Közös egy napos kirándulást szervezünk a Plitvicei tavakhoz. Intézményünk életében nem volt még példa arra, hogy a munkavállalók a családtagokkal együtt egymást jobban megismerve tölthessenek el egy élményekben és tudásban hasznos kirándulást. Tekintettel arra, hogy több kollega vidékről jár be a munkahelyre a közös kiránduláshoz való eljutáshoz saját forrásból fizeti az intézmény a munkavállalók utazási költségét.

16 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "„Családbarát Grótmacik”"

Hasonló előadás


Google Hirdetések