Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Globális felmelegedés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Globális felmelegedés"— Előadás másolata:

1 Globális felmelegedés
1

2 Mi a globális felmelegedés?
Globális felmelegedésnek nevezzük az utóbbi évtizedekben történt éghajlati változásokat. Például az óceánok és a felszínközeli hőmérséklet emelkedése is ennek az egyik következménye. 2

3 A globális felmelegedés okai:
A globális felmelegedésnek számos oka lehet. A természet is okozhatja. A mi esetünkben az emberi tevékenységek felgyorsították ezt a folyamatot. 3

4 A globális klímaváltozás
A klímakutatók előrejelzései szerint a felmelegedés ebben az évszázadban drámai mértékeket ölt. Az ENSZ klímakutatással foglalkozó szervezete egy komputer modellt készített, amelyből kiderült, hogy ennek a századnak a végére az átlag hőmérséklet akár 5,8 °C fokkal is nőhet!

5 Globális klímaváltozás kiváltó oka; az erősödő üvegházhatás
Az üvegházhatás a légkör hő visszatartó képessége

6 Ennek a lényege, hogy a beáramló hő nem jut ki a Föld felszínéről.
6

7

8 A CO2-kibocsátás megoszlása a világban

9

10 A klímaváltozás következményei
A felmelegedés következtében az időjárási viszonyok még inkább megváltoznak, és az emberiség fokozottan ki lesz téve a szélsőséges időjárási viszonyoknak. Még több pusztító vihar, áradás, esőzés, és aszály várható, amelyek komolyan veszélyeztetik az emberi egészséget.

11 árhullámok…

12 Vihar

13 A mediterrán térség (pl
A mediterrán térség (pl. Franciaország 2006) sokfelé válik még inkább fenyegetettebbé a rendkívüli száraz hőhullám miatt. Az erdő- és bozóttüzek gyakran szednek halálos áldozatot és komoly anyagi károkat okoznak. A kiterjedt erdőtüzek ellen nehéz védekezni, megfé-kezésük sokszor szinte lehetetlen feladat. erdőtüzek…

14 Aszály

15 A klímaváltozás következményei
Egyre felismerhetőbb a felmelegedés és a ragályos betegségek közti összefüggés. Beleértve az afrikai maláriát, a kullancsok okozta agyhártyagyulladást Svédországban, a kolera járványokat Bangladeshben, amelyek az időjárás változás hatására jönnek mennek a parti vizeken, és a bakteriális fertőzéseket Alaszka északi partjainál a fertőzött osztrigák miatt, ezek mind a felmelegedés miatt alakulnak ki.

16 kullancs okozta agyhártya gyulladás afrikai malária kolera baktérium fertőzött osztriga

17 A svájci Rhone gleccser
A felmelegedés miatt csökken a sarki tengerek jégtakarója, és a hegyekben olvadnak a gleccserek. 1910-ben 2003-ban A svájci Rhone gleccser

18 A Kilimandzsáró hava … Először készült felvétel a Kilimandzsáróról - hó nélkül. Szakértők szerint a gyönyörű hósapka 2020-ra teljesen eltűnhet, mivel az égetéssel végzett erdőirtás és az általános felmelegedés következtében gleccserei folyamatosan olvadnak.

19 Néhány év múlva talán megszokottá válnak majd az ilyen képek…

20 A hatalmas Antarktiszi jégtakaró nem valószínű, hogy rövid időn belül elolvad, hiszen néhol több kilométer vastag. Viszont aggodalomra ad okot a hatalmas jégtömbök leválása. A felmelegedés következtében a jéghegyek olvadása világszerte akár hat-hét méterrel is megemelheti a tengerek vízszintjét!

21 Elsivatagosodás…

22 Savas esők A csapadékvíz kémhatása természetes körülmények között a benne oldott CO2 miatt enyhén savas, pH=5,6. Az emberi tevékenység, az ipar, a közlekedés, valamint a hőerőművekben használt kéntartalmú barnaszén hatására nagy mennyiségű SO2 (kén-dioxid), NO (nobélium) és NO2 (nitrogén-dioxid) kerül a légkörbe. Ezek az oxidok reakcióba lépnek a légköri vízgőzzel és savakat képeznek.

23 Kihalással fenyegetett állatfajok… /WWF tanulmány, részlet/
"Megdöbbentő, hogy a globális felmelegedés a biológiai szempontból legértékesebb ökoszisztémákat veszélyezteti leginkább. Ha nem teszünk valamit, hogy megfordítsuk ezt a rémisztő folyamatot, akkor ez több ezer faj kihalásához vezet" /WWF tanulmány, részlet/

24 A jegesmedve, mely élete nagy részét a jeges sarki tengerek vizében tölti hamarosan kipusztulhat, hiszen élőhelye, tápláléka és puszta élete is veszélyben van.

25 Lehetséges megoldások
Az üvegházgázok (elsősorban a szén-dioxid) kibocsátás csökkentése (Kiotói Jegyzőkönyv) A metánkibocsátás csökkentése Az erdőirtások mérséklése és a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának csökkentése Az alternatív energiaforrások fokozottabb kihasználása. Az energiatakarékosság a legfontosabb lépés a szennyező anyagok kibocsátásának csökkentésében. Szükség van az energiahordozók nagyobb hatásfokú felhasználására, illetve a kibocsátott gázok megkötésére.

26 Hogyan tudunk takarékoskodni?
Szelektív hulladékgyűjtés Gyűjtsük az esővizet, s nyáron azzal locsoljunk Elromlott gépeket javíttassuk meg, nem kell azonnal újat venni Környezetbarát füzetet, tollat használjunk Kinőtt ruhák körbejárhatnak a családban Hazai termékeket vásároljunk Feleslegesen ne költekezzünk (bevásárló lista) Előnyben kell részesíteni az üveges termékeket, a papírdobozt Vegyszermentesen termelt és mesterséges adalék nélküli ételeket fogyasszunk Energiatakarékosság Kevés vegyi tisztítószert használjunk

27 Csökkentsd a hulladéktermelésedet!

28 A hulladék újrahasznosítása

29 a környezetszennyezésmértékének csökkentésére
Trágyából energiát - a környezetszennyezésmértékének csökkentésére

30 Energiatakarékosság!

31 Ültess fát!

32 Szellőztetési tanácsok
- Szellőztessünk röviden és intenzíven! Ilyenkor a levegő gyorsan kicserélődik, ám a falaknak és bútoroknak nincs idejük lehűlni. - Fontos: a gázberendezések szellőző nyílásainak eltakarása veszélyes és tilos!

33 Tegyünk együtt a holnapért!
Egyikünk sem várhat a másikra!

34 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Globális felmelegedés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések