Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A közösség kötőeleme, mely hitelesít

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A közösség kötőeleme, mely hitelesít"— Előadás másolata:

1 A közösség kötőeleme, mely hitelesít
1 Jn 1,3 „amit hallottunk és láttunk, hirdetjük nektek, hogy nektek is közösségetek legyen velünk, éspedig a mi közösségünk az Atyával és az ő Fiával, Jézus Krisztussal.” 1 Jn 4,7-21

2 Amatrice (Olaszo.) 2016-ban Sok épületben nem volt megfelelő a sóder és cement aránya, ezért volt olyan nagy a pusztulás.

3 A közösség kötőeleme Efézus (mai Töröko.): Az első században keresztény központ, nagy gyülekezettel. De a Jel 2,4-ben Jézus a gyülekezetről mondja: „…az a panaszom ellened, hogy az első szeretetet elhagytad.”

4 Valljuk, hogy közösségünk van az Istennel, szava tekintély, Őt imádjuk.
1.Isten szavát, a Szentírás tekintélyét szeretnénk hirdetni. 2.Isten Fiát szégyenkezés nélkül szeretnénk imádni. Eközben körülvesz minket egy hatalmas mix (ezotéria, reiki, agykontroll, jóslás, babonaság, prána nadi, stb.) Efézusban ezekhez hasonlóan ott volt a gnószticizmus, ami szerint az anyag rossz, az Isten nem lehetett testben itt a földön. Az Istennel való kapcsolat a tudás/ismeret és az abba való beavatás segítségével elérhető. Nem volt hangsúlyos az erkölcsösség, a szeretet gyakorlása.

5 Igaz vagy hamis? A keresztény tanokat fertőző gnósztikus tanítók szerint közösségük volt Istennel. Gondot jelentett annak megállapítása, hogy kinek van valódi közössége Istennel és ki a hazug. Ma a mi igazságunk egy a sok (mások által) igazságnak mondott ismeret között. Szükségünk van arra, hogy bizonyosságunk legyen abban, hogy valóban közösségünk van Istennel,valóban örök életünk van. Ha valaki minket hallgat, kell valami ami hitelesít. János szerint ez a (feltétel nélküli isteni) szeretet. Ezt előbb Istentől kaptuk. Értünk adta egyszülött Fiát, Jézus Krisztust. Értünk adta testét és vérét (amely lemossa minden bűnünket). János ezt saját szemével látta. A ma élő ember hit által látja meg. Ma a hívő és újjászületett ember életében testesül meg Jézus Krisztus, és így a gyülekezetben. A Tőle jövő szeretet segít megállapítani, hogy mi az igaz, és mi a hamis. (Jn 13,34-35 „…arról ismeri meg mindenki…”)

6 Isten parancsolja, hogy szeress
Lk 10,27 „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, minden erőddel és teljes értelmeddel, és felebarátodat, mint magadat.” A legnagyobb kudarc: képtelen vagyok szeretni 1 Kor 13,2 „szeretet pedig nincsen bennem, semmi vagyok. Róm 1,31-32 szerint aki szeretetlen, méltó a halálra.

7 Lehetséges szeretni Jel 2,5a „Emlékezz vissza azért, honnan estél ki, és térj meg, és az előbbi cselekedeteket cselekedd…” 1 Jn 4,10 Nem abban van a szeretet, hogy mi szerettük Istent, hanem hogy ő szeretett minket, és elküldte az ő Fiát engesztelő áldozatul a mi bűneinkért. Minden megtérő szeretetlen kegyelmet kap és képességet, hogy Istenhez hasonlóan szeressünk.

8 Válasz Isten szeretetére
Istent ugyan nem látom és nehéz felé kifejezni válasz szeretetünket, de az Ő képmását (a mi testvérünket, felebarátunkat) látjuk. Ezért hálából úgy szeretjük Őt, hogy az Ő képmását (az embert) szeretjük. (Ahogy a távol levő szeretteink fényképét is megbecsüljük). Ez a szeretet konkrét és kifejező.

9 Miért fontos szeretni? Legyen nyilvánvaló számomra és mindenki számára, hogy közösségem van Istennel. 1 Jn 4,16 „És mi megismertük és elhittük Isten irántunk való szeretetét. Isten szeretet, és aki a szeretetben marad, az Istenben marad, és Isten is őbenne.” Másokat növelek és növekszem. Ef 4,11-14 Védett vagyok a tévtanításokkal (pl jólét „evangéliummal”) szemben. Ef 4,14 (egy kiskorú kiszolgáltatott. Lásd gyermekrablások)

10 Bibliai példák a szeretetre
Lk 14,12-14 „Annak, aki őt meghívta, azt mondta: Amikor ebédet vagy vacsorát adsz, ne hívd meg arra a barátaidat, se a testvéreidet, se a rokonaidat, se a gazdag szomszédaidat, nehogy ők is meghívjanak, és viszonozzák neked. Hanem amikor vendégséget szerzel, hívd a szegényeket, csonkabonkákat, sántákat, vakokat, és boldog leszel, mivel nem fizethetik vissza neked, de viszonzásban részesülsz majd az igazak feltámadásakor.” Mt 25,35-36 „…jövevény voltam és befogadtatok engem…” Csia-fordítás: „körötökbe fogadtatok”

11 Növekvő szükség a gyülekezetben
A gyülekezetünkbe egyre több érdeklődő érkezik Istent keresve. Nem minden esetben tudjuk megszólítani, mert elkerülik a figyelmünket. A jövőben szeretnénk figyelmesebbek, előzékenyebbek, bátrabbak lenni, hogy bevonjuk őket az Úr Jézus Krisztussal való közösségbe. Szeretnénk Isten parancsolatát betölteni azzal, hogy a Tőle kapott szeretettel szeretjük testvéreinket, felebarátainkat.

12 Kérdések a kiscsoportoknak
Igék tanulmányozáshoz: 1 Jn 1,3 Jn 13,34-35 Mk 12,30-31 Hogyan fogadtak téged először ebben a gyülekezetben? Mi/ki segített téged, hogy megismerd az Igazságot, és lelki otthona találj itt? Milyen tapasztalataid vannak azzal kapcsolatban, mikor kifejezted Isten szeretetét egy olyan ember felé, aki érdeklődőként érkezett ide? Hogyan/mivel tudnád jobban kifejezni Isten iránti háládat, szeretetedet egy olyan testvéred felé, aki közösségünk perifériáján van? Hogyan tudnád jobban kifejezni ezt a szeretetet egy gyülekezetbe érkező érdeklődő felé? Hozzád testhez álló vagy éppen komfort zónádból kimozdító, nagyobb áldozatot kívánna, ha istentisztelet után… üdvözölsz egy számodra ismeretlent, beszélgetést kezdesz vele, meghívod a kávézóba, imádkozol vele/érte, meghívod az otthonodba egy ebédre mert nem kecskeméti, a héten felveszed vele a kapcsolatot, stb. ?


Letölteni ppt "A közösség kötőeleme, mely hitelesít"

Hasonló előadás


Google Hirdetések