Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szervezeti működés, szervezeti formák

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szervezeti működés, szervezeti formák"— Előadás másolata:

1 Szervezeti működés, szervezeti formák
„ A szervezet valamely társadalmi szükséglet kielégítése céljából létrehozott folyamatos emberi együttműködés ...” W. Morawski

2 Az egyéni munkát az egyes emberek egymástól függetlenül is végezhetik, azonban a társadalmi szükségletek kielégítésére a munkamegosztás során az emberek csoportjai vállalkoztak. Így jött létre a szervezet. A szervezetben több ember közös munkát végez azonos cél érdekében.

3 A szervezet kulcseleme az ember, aki mint biológiai lény és eleven energiaforrás vesz részt az együttműködésben, és szervezett egésszé (szervezeti rendszerré) alakítja az eszközök és emberek halmazát. A mai, vállalati formájú gazdasági termelő szervezetek kialakulása a kisárutermelést követő társadalmi munkamegosztás időszakára tehető, s a szervezeti formák a vállalkozási tevékenység, valamint a társadalom fejlődésével együtt fejlődtek, változtak, s különböző formáik alakultak ki.

4 A szervezeti formákat meghatározó jellemzők

5 A különféle szervezeti formák a következő jellemzők alapján különíthetők el egymástól:
a munkamegosztás, a hatáskörmegosztás, a koordináció. A munkamegosztás egy nagyobb feladat részekre bontását és a részfeladatok szervezeti egységekhez juttatását jelenti. A munkamegosztás kialakításának szempontjai: funkciók (vagy feladatok); termékek; területek.

6 Csoportosíthatjuk a szervezeteket annak alapján is, hogy a szempontok közül egyidejűleg egyet vagy többet alkalmaznak a szervezet munkamegosztásában, így egydimenziós vagy többdimenziós szervezetről beszélhetünk. Egydimenziós szervezet esetében mindig csak egy-egy elv szerint történik a munkamegosztás. Tehát pl. a funkcionális szervezet egydimenziós, mivel a munkamegosztás a feladatok szerint történik. Szintén egydimenziós a divizionális szervezet, amelynél többnyire a termékek szerint alakul a munkamegosztás.

7 A vállalkozás szervezete

8 Minden vállalkozás élő szervezet, melynek felépítését, működését a következőképpen írhatjuk le:
Szív: a beszerzés, az átalakítás és az értékesítés adja a vállalkozás szívét. A vezetői vérellátás hiánya, illetve az egyedi funkciók nem megfelelő teljesítése szívinfarktushoz és halálhoz vezet. Vérellátás: a vállalkozás vérellátását a vezetés adja, a vezetők szállítják az életmentő oxigént (vagyis az irányadó ötleteket).

9 Csontváz: a vállalkozás gerincesek családjába tartozik
Csontváz: a vállalkozás gerincesek családjába tartozik. Felépítését a vállalati szervezet határozza meg. A vállalkozás növekedésével a csontrendszernek együtt kell növekednie. Idegrendszer: a kommunikációs feladatokat látja el. Az agy kiadja a parancsokat, megtervezi és ütemezi az akciókat. Az idegek érzékelik a magatartásokban beállt változásokat, beszámolnak róluk az agynak, amely elemzi a jeleket és ezeknek megfelelően módosítja az eredeti instrukciókat. Magatartás: a vállalkozás társas lény, magatartása hol együttműködésre, hol ragadozó életmódra mutat.

10 Piaci környezet A környezeti szereplőket soroljuk pénz közvetítésével - és rendszerint saját hasznukat szem előtt tartva – vevői illetve eladói, a szervezet outputjainak illetve inputjainak: A piac jellemzői a szervezet alakítása szempontjából: változékonyság komplexitás korlátozó hatás

11 A piaci környezet változékonysága (dinamikája) a piaci partnerek változásának gyakoriságából, a változások intenzitásának menetéből és azok szabálytalan jellegéből adódik. A környezet komplexitását aszerint határozhatjuk meg, hogy mekkora a szervezetre vonatkozó döntések meghozatalánál figyelembe veendő külső tényezők számossága, hogyan oszlanak meg a különböző környezeti szegmensek között.

12 Egyszerű és statikus környezetben:
stabil tervek készíthetők, a struktúrák jól szabályozhatók, mechanikus szervezet eredményesen alkalmazható.

13 A piaci környezetet meghatározó tényezők
Komplexitás Változékonyság Egyszerű Összetett Statikus 1. Kevés a befolyásoló tényező, ill. a környezeti szegmens. Sok a befolyásoló tényező, ill. környezeti szegmens 2. A tényezők (részterületek) hasonlóak A tényezők (részterületek) eltérőek 3. A tényezők (részterületek) csak kevéssé változnak az idő folyamán Dinamikus Bizonytalanság elég nagy Nagy a bizonytalanság Kevés a befolyásoló tényező, ill. a környezet (részterület) (szegmens) Sok a befolyásoló tényező, ill. a környezet (részterület) (szegmens) A tényezők hasonlóak A tényezők eltérőek A tényezők folyton változnak. A tényezők folyton változnak

14 Jellemzői: a feladatok fokozott specializációja és pontos leírása
a szabályok és eljárások szigorú formalizációja a merev hierarchia, amely szerint a tagok közötti interakciókat meghatározzák és a kommunikációt irányítják a döntéshozatal erőteljes centralizációja a hierarchia magasabb szintjeire a vezetők szorosan irányítják és ellenőrzik alárendeltjeik magatartását. Összetett és dinamikus környezetben az előzőekkel ellentétben viszont a bizonytalanság kezelésére alkalmas organikus jellegű szervezet kialakítására van szükség.

15 Tőke és pénzpiac Alapvető fontosságú szegmense a pénzügyi piac, a magyar gazdaságban a következő években lényegesen növekedni fog. A vállalatok szerepelhetnek mint a megtakarítások végső felhasználói, de mint megtakarítók, befektetők is.

16 A tőkeallokációs mechanizmushoz való alkalmazkodás vezetői döntést igényel.
1. A szervezet rövidebb-hosszabb távú céljainak eléréséhez szükséges finanszírozási források megszerzése. Van-e kötvény-, részvénykibocsátásra lehetőség, milyen feltételekkel? Az adott elképzelés részvénnyel, kötvénnyel vagy inkább hitelfelvétellel valósítható-e meg jobban, kisebb költséggel? „Kemény” vagy „puha” források állnak-e rendelkezésre? 2. A vállalat szabad pénzeszközeinek kezelése, befektetése Milyen megtakarítási formák állnak rendelkezésre, milyen paraméterekkel? Mekkora az a pénzösszeg, amely ilyen módon forgatható? Elég valamilyen közvetítő intézményre bízni, vagy a vállalat maga foglalkozzon vele? 3. Aktuális ügylet, illetve tágabban a normális ügyletmenet lebonyolítása fedezeti ügylet Milyen biztosítási formák léteznek, milyen feltételekkel?

17 A pénzügyi rendszer kapcsolatai

18 Tudományos – technikai környezet

19 Jellemzői: Új tudományos eredmények megjelenésének gyakorisága
a tudományos eredmények gyakorlati alkalmazásának üteme (az alkalmazásig terjedő időszak hossza) a tudományos – technikai fejlődés irányának kiszámíthatósága a technika komplexitása

20 Társadalmi – gazdasági környezet
Kulturális környezet

21 A kultúra a közösségek együttélésének terméke, melynek során kialakulnak azok a magatartásformák, viselkedési szabályok, amelyek a tudati szférától függetlenül vezérlik az emberek gondolatait és cselekedeteit. Minél eltérőbb kultúrával rendelkező országokat vetnek össze, annál inkább eltérő a szervezetek struktúrája. A nemzeti kulturális sajátosságok hatása konkrétan is kimutatható a szervezetekben.

22 A környezet különböző szegmenseinek együttes hatása
A környezethez való alkalmazkodás szükségessége A piaci környezethez való alkalmazkodás szükségessége csak olyan társadalmi – gazdaságossági körülmények mellett érvényes, amikor a piac a szervezetek tevékenységének legfontosabb értékmérője. Egyetlen szervezet, (vállalat, intézmény) sem képes arra, hogy érdemben befolyásolja a társadalom kultúráját.

23 Belső adottságok befolyásoló szerepe
a szervezet mérete a profil, a termékek (szolgáltatások) jellemzői az alapfolyamati- és információtechnológia a szervezet eredete a telepítési helyzet a szervezeti struktúra

24 A méret A nagyság és a szervezeti struktúra kapcsolatának empirikus vizsgálatai szerint a méret összefügg a szervezeten belüli munkamegosztás (specializáció) mértékével és a tevékenységek írásbeli szabályozottságával. Minél nagyobb egy szervezet, annál nagyobb mértékű specializációt alkalmaznak. A méret növekedése azzal a konzekvenciával is jár, hogy a szervezet vezetésének egyre kiterjedtebb és bonyolultabb tevékenységhalmazt kell irányítania. A méretnek a szervezet formális felépítési struktúrájára (konfigurációjára) gyakorolt hatás a szélességi és mélységi tagoltsággal, valamint a kettő szorzataként értelmezett szervezeti bonyolultsággal jellemezzük. A szervezet mérete összefüggést mutat a struktúra egyes jellemzőivel.

25 A tevékenységek nemzetgazdasági ágak szerinti hovatartozása szerint eltérő típusú szervezetek.
A nemzetgazdasági ágon belüli munkamegosztásban elfoglalt hely: a vertikum első fázisában a vertikum középső fázisában a vertikum utolsó fázisában a diverzifikáltság a termelési és/vagy szolgáltatási ágak

26 Technológia alapfolyamati technológia információ technológia

27 Profil (tevékenységi kör)
termelő és/vagy szolgáltató tevékenység a tevékenységek nemzetgazdasági ágak szerinti besorolása (pl. ipar, mezőgazdaság, közlekedés, oktatás, egészségügy) és az ágazati vertikumban elfoglalt helye a tevékenységi kör diverzifikáltsága (kiterjedtsége különböző területekre) a tevékenységek vertikalitása (egymásra épülése) a termékek vagy szolgáltatások bonyolultsága, életciklusa a tevékenységi kör változékonysága

28 Alapfolyamati technológia
Két értelmezési szintjét különböztetjük meg: a szervezet mint rendszer egészének feladatvégzése szempontjából értelmezett technológia az egyéni feladatvégzés jellemzőiből kiinduló technológia Eszközök fejlettsége, automatizáltsági foka, ellenőrzés gyakorisága és módszere, a folyamat bizonytalansága, innovativitás mértéke.

29 Minél nagyobb a tömegszerűség foka, annál kisebb a műszaki dolgozók aránya a vállalatokban.
Minél inkább rutin jellegű a végrehajtandó feladat, annál kevésbé vonják be a dolgozókat a döntéshozatalba. A feladatok bonyolultságának növekedése a szélességi tagoltság csökkentését és a dolgozók önállóságának fokozódását vonja maga után. Minél bizonytalanabb a technológiai folyamat outputja, annál több az informális kapcsolat és kisebb az írásbeli szabályozottság mértéke.


Letölteni ppt "Szervezeti működés, szervezeti formák"

Hasonló előadás


Google Hirdetések