Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Speciális szolgáltatások a Szentesi Családsegítő Központban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Speciális szolgáltatások a Szentesi Családsegítő Központban"— Előadás másolata:

1 Speciális szolgáltatások a Szentesi Családsegítő Központban
László Gyöngyi Család-és gyermekjóléti központ szakmai vezető

2 Miről lesz szó? Speciális szolgáltatások biztosításáról.
Jogszabályi háttérről. Ellátási területről. Biztosítás módjáról. Nehézségekről, előre haladásról. Kiválasztás, finanszírozás.

3 Jogszabályi háttér Gyvt.40/A.§.2.bek. a) a gyermek családban nevelkedésének elősegítése, a gyermek veszélyeztetettségének megelőzése érdekében a gyermek igényeinek és szükségleteinek megfelelő önálló egyéni és csoportos speciális szolgáltatásokat, programokat nyújt, amelynek keretében biztosít aa) utcai és - ha a helyi viszonyok azt indokolják - lakótelepi szociális munkát, ab) kapcsolattartási ügyeletet, ennek keretében közvetítői eljárást, ac) - ha a helyi viszonyok azt indokolják - kórházi szociális munkát, ad) gyermekvédelmi jelzőrendszeri készenléti szolgálatot, ae) jogi tájékoztatásnyújtást és pszichológiai tanácsadást, af) családkonzultációt, családterápiát, családi döntéshozó konferenciát;

4 Új-e, avagy régi a szolgáltatás?
Gyvt. korában is tartalmazta a főnél nagyobb lélekszámú települések feladatai között, a speciális szolgáltatásokat. (4-et) Kevesebb lélekszám esetén is kialakítható volt, viszont a négy együttes biztosítása lehetőséget adott a gyermekjóléti központtá alakításhoz. Szentesen ez a 4 nem valósult meg, viszont egy-egy szolgáltatást sőt más speciális szolgáltatást ettől függetlenül tudtunk működtetni, Szentes területén már sokkal korábbi időponttól. (1993- tól pszichológiai, jogi, 1995-től ügyeleti rendszer,)

5 Készenléti szolgálat 70 634-59-69
Ügyeleti rendszer –ekkor még az anya-gyermek szálló kapcsán a kollégák heti váltásban vitték haza az ügyeletes telefont. Mivel a Gyvt. megjelenése előtt, már volt Szentesen „Krízisotthon” ezért előtt már tudott működni az ellátás. Legfőképpen az otthonban folyó munka zökkenőmentes ellátása érdekében, viszont a meghirdetett számot bárki hívhatta, és segítséget kapott akár éjjel is. Munkaidőn kívüli és hétvégi időszakban volt biztosított a szolgáltatás. A Csao, Gyao megépítése és szakmai stábbal történő működtetése leváltotta ezt a lehetőséget. „Újjáéledését” januárjában segítettük. Járás területére kiterjedő szolgáltatás. 6 kolléga látja el heti váltásban.

6 Kapcsolattartás Kezdetleges formája a Gyao keretein és helyszínén belül (intézményünk egyik szakterülete) indult el, (2005) hiszen ott mind a társalgó barátságos és nagy volta, mind pedig az amúgy védett környezet, és nonstop nyitvatartási lehetőség adott volt. A kollektíva nagy része elvégzett egy rövidebb mediátor képzést, így bátrabban fogtunk bele a szolgáltatás már magasabb szintű és intézményen belüli (CSSK) biztosításába, 2011-től, pénteken és a hétvégi napokon. Két kolléga látja el heti órában, melyből a kontakt órák száma óra felkészülés, dokumentálás.

7 Kapcsolattartási ügyelet
Két kolléga beosztás szerint. Pénteken délután, és szombaton. Felügylet kapcsolattartás biztosítása a szakember jelenlétével. Mediációs technikák alkalmazása ad hoc helyzetekben is. Nem csak elvált szülők gyermekei részére, hanem a szakellátásban nevelkedő gyermekek és szüleik kapcsolattartásának segítése is.(megállapodás) Gyámhivatali jelzések megtétele felügyelt kapcsolattartások során. Járás területére kiterjedő szolgáltatás.

8 Kórházi szociális munka
A városban működő helyi kórház terülti ellátást biztosít nem csak a járásban, de a megyén kívüli települések lakosai részére ben 20 beteg ellátását tudta felvállalni, 2016-ban 17 osztályon 581 ágyas férőhellyel, 728 fős szakmai stábbal, négy megye betegeit látja el. Gyermekvédelmi rendszerünkben 1998-tól egy pályázati forrás indította el az általunk biztosított kórházi szociális munkát, (kórházzal kötött együttműködési megállapodás mentén) melyet azóta is töretlenül végzünk.

9 Kórházi szociális munka
Hetente két nap jelenléttel. Hétfőn és Szerdán de Egy fő látja el heti 6 órában, plusz 2 óra dokumentáció. Két osztályon: Szülészet-nőgyógyászat és gyermekosztály. Egyéni személyes tanácsadás, szolgáltatásba irányítás, ügyintézés, jelzés,-dokumentációs anyag elvégzése, esetenként egészségügyi szolgáltatás anyagi vonzatának segélyezés formájában történő támogatása, együttműködés. A kórház szociális munkásával egyéb osztályok tekintetében szoros együttműködés.

10 Utcai (lakótelepi) szociális munka
Szabadidejét az utcán töltő, kallódó, csellengő, lakóhelyükről önkényesen távozó, vagy gondozója által a lakásból kitett gyermekek felkutatása. Iskolakerülés, hiányzás megakadályozása, a szabadidő hasznos eltöltésének lehetősége, szolgáltatásba irányítás. Közösségi tér lehetőségei. Rendőrséggel együtt közös „razzia” belső utasításuk és együttműködésünk alapján. Havonta 2 alkalom. Egy délutáni, és egy éjjeli szórakozóhelyek közös látogatása. 4 kolléga látja el, havi 36óra/fő. Terep heti 7óra, felkészülés, dokumentálás heti 2 óra.

11 Utcai (lakótelepi) szociális munka

12 Utcai (lakótelepi) szociális munka

13

14 Pszichológiai tanácsadás
1993. óta rendszeresen működő szolgáltatás. Akkor még a Nevelési Tanácsadó mint az intézmény szerves része tudta biztosítani. Egyéni tanácsadási szint és tréning foglakozások 2015.decemberéig a város területén élő gyermek és felnőtt lakosság számára január óra a jártás terültén. Egy fő heti 9 kontakt órában. Így a szolgáltatás biztosítása naponta ig biztosítva van.

15 Jogi tanácsadás, családterápia, családkonzultáció
Jogi tanácsadás óta. Heti 9 kontakt óra Járás lakosai részére. Családterápia. Heti 40 óra 2005-óta, januárjától a járás lakosai részére nyitvatartási időben.

16 Szolgáltatások biztosításának személyi, tárgyi feltételei
2015. decemberében igényfelmérés az intézmény szakemberei (szolgálat, központ) között, hogy ki szeretne feladatot vállalni a speciális szolgáltatásokban és leginkább melyikben? A végzettséghez kötődő szolgáltatások biztosításában a már korábban is szolgáltatást nyújtó szakemberek lettek elsődlegesen megkérdezve az esetenkénti plusz munkavállalásról. Tárgyi feltételek, infrastruktúra adott volt. Plusz tárgyi eszközök vásárlása megtörtént. (mobiltelefon-előfizetéssel, laptop központhoz integráltan)

17 Finanszírozás Minden speciális szolgáltatást
munkaidőn túl, többletmunkában, megbízási szerződés alapján plusz jövedelemért (alapja a közalkalmazotti óradíja) látnak el a dolgozók. Fedezete: intézményi költségvetésben 4 státuszra jutó bérkeret.

18 Nehézségek, sikerek Kórház osztályainak életébe történő beilleszkedés.
Más egészségügyi szakemberekkel történő együttműködés kialakítása, külső helyszínen, szakma elfogadtatása. Belső szakember külső terepen történő intézményi képviselete. Készenléti szolgálat elérhetőségének köztudatba történő nagyobb beépülése. Fontosságának valódi megélése. Az utcai munka során a „telephelyek váltakozása”, azok felkutatása, és a támogató attitűd elfogadtatása. Járásba történő szolgáltatás közvetítés, az igénybe vevő elmaradása során.(mástól veszi el a lehetőséget) Kapcsolattartás szabályozása során elsődlegesen a kollégák megkeresése, egyeztetés a rendelkezésre álló lehetőségekről, órákról, és ezek összeegyeztetése a potenciális igénylővel.

19 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! „Nem az számít, melyen helyzetbe kerülünk, hanem az, hogy mit teszünk benne.” /Aldous Huxley/


Letölteni ppt "Speciális szolgáltatások a Szentesi Családsegítő Központban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések