Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A megbocsátás két útja 1. Isten és ember közötti kapcsolat

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A megbocsátás két útja 1. Isten és ember közötti kapcsolat"— Előadás másolata:

1

2 A megbocsátás két útja 1. Isten és ember közötti kapcsolat
2. Ember és ember közötti kapcsolat A kettő elválaszthatatlan egymástól

3 Máté 18: Akkor Péter odament hozzá, és ezt kérdezte tőle: "Uram, hányszor vétkezhet ellenem az én atyámfia úgy, hogy én megbocsássak neki? Még hétszer is?" Jézus így válaszolt: "Nem azt mondom neked, hogy hétszer, hanem még hetvenszer hétszer is. Ezért hasonló a mennyek országa egy királyhoz, aki számadást akart tartani szolgáival. Amikor hozzákezdett, vittek eléje egy szolgát, aki tízezer talentummal volt adósa. Mivel nem volt miből fizetnie, megparancsolta az úr, hogy adják el őt és feleségét, gyermekeit és mindenét, amije van, és fizessen. A szolga erre leborult előtte, és így esedezett: Légy türelemmel hozzám, és mindent megfizetek neked. Az úr pedig megszánta a szolgát, elbocsátotta, és elengedte az adósságát. Amikor azonban eltávozott az a szolga, összetalálkozott egyik szolgatársával, aki száz dénárral tartozott neki. Megragadta, fojtogatni kezdte, és ezt mondta neki: Fizesd meg, amivel tartozol! Szolgatársa ekkor leborult előtte, és így kérlelte: Légy türelemmel hozzám, és mindent megfizetek neked. De az nem engedett, hanem elmenve börtönbe vettette őt, amíg meg nem fizeti tartozását. Amikor szolgatársai látták, hogy mi történt, nagyon felháborodtak. Elmentek, és jelentették uruknak mindazt, ami történt. Akkor magához hívatta őt ura, és így szólt hozzá: Gonosz szolga, elengedtem minden tartozásodat, mivel könyörögtél nekem. Nem kellett volna-e neked is megkönyörülnöd szolgatársadon, amint én is megkönyörültem rajtad? Ekkor haragra lobbant ura, és átadta őt a hóhéroknak, amíg meg nem fizeti neki az egész tartozást. Így tesz majd az én mennyei Atyám is veletek, ha szívetekből meg nem bocsátotok, mindenki az ő atyjafiának."

4 A megbocsátás isteni útja (Máté 18: 21-35)
Az ember Isten előtt – Isten számadásra hív (Máté 18: 21-35) Adósai vagyunk Istennek, adósságunk halmozódik, magunktól soha nem tudjuk kiegyenlíteni. Isten megoldása az adósság rendezésére: elengedi és átvállalja az adósságot – megbocsát

5 Isten megbocsátása Máté 26:28 mert ez az én vérem, a szövetség vére, amely sokakért kiontatik a bűnök bocsánatára. 1. János 2:1 Gyermekeim, ezt azért írom nektek, hogy ne vétkezzetek; ha pedig vétkezik valaki, van pártfogónk az Atyánál: az igaz Jézus Krisztus, 1. János 2:2 mert ő engesztelő áldozat a mi bűneinkért; de nemcsak a mienkért, hanem az egész világ bűnéért is.

6 Isten megbocsátása Kolossé 2:12 A keresztségben vele együtt eltemettek benneteket, és vele együtt fel is támadtatok az Isten erejébe vetett hit által, aki feltámasztotta őt a halottak közül. Kolossé 2:13 És titeket is, akik halottak voltatok vétkeitekben és bűnös valótok körülmetéletlenségében, ővele együtt életre keltett megbocsátva nekünk minden vétkünket. Kolossé 2:14 Eltörölte a követelésével minket terhelő adóslevelet, amely minket vádolt, eltávolította azt az útból, odaszegezve a keresztfára. János 19:28 Jézus ezek után tudva, hogy már minden elvégeztetett, hogy beteljesedjék az Írás, így szólt: "Szomjazom."

7 Isten megbocsátása Lukács 24:46 és így szólt nekik: "Így van megírva: a Krisztusnak szenvednie kell, de a harmadik napon fel kell támadnia a halottak közül, Lukács 24:47 és hirdetni kell az ő nevében a megtérést és a bűnbocsánatot minden nép között, Jeruzsálemtől kezdve.

8 Milyen Isten megbocsátása?
Számunkra feltétel nélküli: nem a bocsánatkérésért, nem az ígéretekért, nem a jócselekedetekért, egyedül Jézus Krisztus véréért (Máté 26:28) Megelőlegezett és határtalan: minden bűnünkre egyénileg és az egész világ számára egyetemesen (múlt, jelen jövő), (I. János 2:1-2) Visszavonhatatlan: „elvégeztetett” (Kolosséiakhoz 2:12-13; János 19:28) Számára feltételes: Krisztus szenvedése, helyettes áldozata (Lukács 24:46-47)

9 Milyen az ember megbocsátása?
Elengedjük vagy behajtjuk az adósságot? Milyenek vagyunk a kapcsolatainkban: elengedők vagy behajtók?

10 A sértett helytelen válaszreakciói
Visszavágás Sértődés Várás a másik beismerésére, bocsánatkérésére Keserűség, harag Nyelés, gyűjtés Bagatellizálás Kapcsolat megszakítása

11 A sértő helytelen válaszreakciói
Magyarázkodás Magam mentése Körülmények okolása Mások megvádolása Jóvátétel Vezeklés Kapcsolat megszakítása

12 Miért bocsássunk meg? Tapolyai Emőke – videó bejátszása (4:39-ig)
Tapolyai Emőke: A megbocsátásról

13 Miért bocsássunk meg? Mentális zavarok Kapcsolati konfliktusok
Egyéni fejlődés Isten parancsa Máté 6:14-15

14

15 Nincs itt valami ellentmondás?
Isten megbocsátása feltétel nélküli, most meg feltételhez köti? Hogyan értelmezzük a Máté 6:14-15 –öt?

16

17 Kifogások a megbocsátásra
Sértettként Elégtétel várása: előbb kérjen bocsánatot; legalább ismerje be. A kihasználástól való félelem Sértőként Fájdalomokozás tagadása vagy bagatellizálása Hárítás: ő is hibás Megalázkodástól való félelem

18 Milyen a hamis bocsánatkérés?
Felszólítás - rejtett vádlás: Ne haragudj már! (Te vagy a hibás, ha haragszol); Bocsáss már meg! (Vedd észre, milyen keményszívű vagy!) Bagatellizálva: Bocsi! Bocsika! Önigazultan: Ha megbántottalak... (nem ismerem el) Ígérgetve: Jól van már, többet nem fordul elő!

19 Haragudhat-e a hívő? Mi a harag: A harag egy intenzív érzelmi reakció. Az emberi lélek azon indulata, mely a megsértett, megrövidített, várakozásaiban, reményeiben csalódott, szokásaiban megzavart, önérzetében megbántott ember lelkében ezen dolgok okozója ellen támad.

20 A harag gyökere (Video tovább 4:39 -22:00,)
Ellenünk elkövetett vétkek →önvédelem haragja Általunk elkövetett vétkek → bűntudat haragja

21 Hogyan kötöz meg a harag?
Leragadunk a múltban Elakadunk kapcsolatainkban Leragadunk sebzett és hamis identitásunkban (áldozat – agresszor) Leragadunk bűneinkben és bűntudatunkban

22

23 Biblia szabálya a haragra
Efezus 4:26 (video: 22:04-25:27) Haragudjunk Ne vétkezzünk Ne tároljuk → Meg ne keseredjünk

24 Tévhitek és a valóság a megbocsájtásról:
Video: (25: :47) Nem érzés – Döntés→ Meg akarok bocsátani Nem elfelejtés – Elhatározás, hogy többé nem emlegetem a bántást Nem megmagyarázása, nem megértése a bűnnek Nem kibékülés Nem a vétkesért, hanem értem van Nem függ attól, hogy bocsánatot kértek-e tőlünk (38:00-44:14) „És bocsájtsd meg a mi vétkeinket, miképpen mi is megbocsájtunk azoknak, akik ellenünk vétkeztek (Mt. 6:12) Nem egy egyszeri cselekvés → folyamat, időre van szükség - 70x7-szer (Mt. 18:21-22)

25 Mi a megbocsájtás emberi útja?
Lemondok a bosszú jogáról Elengedem az adósságot Nem örlődök a vétkeken Nem emlegetem fel a vétkeket A gyenge nem tud megbocsájtani. A megbocsájtás az erősek jellemvonása. (Ghandi) A MEGBOCSÁTÁS HITBŐL VALÓ ENGDELEMSSÉG ...Bocsásd meg vétkeinket, ahogyan mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek...

26 Hogyan bocsássunk meg? Döntés
Nézzünk szembe fájdalmunk és haragunk mélységeivel – a valóság elfogadása Valljuk be és bánjuk meg elkövetett bűneinket (áldozatként vagy agresszorként) – fogadjuk el Isten megbocsájtását Gyászoljuk el a veszteségeinket Engedjük el a haragunkat – adjuk át Istennek a haragunkat „Magatokért bosszút ne álljatok szerelmeseim, hanem adjatok helyet ama haragnak; mert meg van írva: Enyém a bosszúállás, én megfizetek, ezt mondja az Úr.” (Róma 12:19)

27 Mi a megbocsátás gyümölcse?
Szabadság: sebeink hazugságainak megváltoztatására; az őszinte érzésekre; a határokra; a bensőséges kapcsolatokra; Új élet és növekedés dimenzióira; Istennel való találkozásra; Joel 2:25-26.

28

29 Összefoglalás A kontrolált és építő jellegű haragnak egészséges eredménye a megbocsátás A megbocsátás azt jelenti, hogy nem akarunk tovább áldozatok maradni Ha nem tartunk haragot vagy nem állunk bosszút, azzal megszabadulunk bántóink hatalma alól

30 Meg tudsz-e így bocsátani?
CcS. Lewis: „keresztyénnek lenni azt jelenti: megbocsátani a megbocsáthatatlant, mert Isten is megbocsátotta a bennünk levő megbocsáthatatlant”. (Győzelem a harag felett. 10. p. (Keresztyén Média UCB Hungary Alapítvány) „Ingyen kaptátok, ingyen adjátok” (Máté 10:8)

31 Evangélium felszabadító üzenete:
Isten Jézus Krisztus tökéletes áldozatával megbocsátotta a világ bűneit, megbékéltette önmagával a világot. Isten szeretete, megbocsátása, elfogadása képessé tesz bennünket egymást szeretni, elfogadni, egymásnak megbocsátani. Ennek hiányában egymás adósai leszünk és elveszítjük szabadságunkat. Isten bocsánata felszabadít a múltunk terhétől, a mi megbocsátásunk felszabadítja a kapcsolatainkat. Szeretet – irgalom – megbocsátás → ez az evangélium, ezt kell tovább adnunk a kapcsolatainkban is. Légy szabad!

32


Letölteni ppt "A megbocsátás két útja 1. Isten és ember közötti kapcsolat"

Hasonló előadás


Google Hirdetések