Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A felvilágosodás irodalmához

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A felvilágosodás irodalmához"— Előadás másolata:

1 A felvilágosodás irodalmához
Kiegészítő információk, gyakorlatok, feladatok Összeállította: Szücsné Dr. Harkó Enikő magyartanár

2 Mecha-nikus gondol-kodás
Válasszon két kulcsfogalmat, és nézzen utána, mit jelent! Két-három tömör mondatban számoljon be a társainak! Ha a talált értelmezések valamelyike különösen megnyeri a tetszését, vagy ellenkezőleg esetleg nem ért vele egyet, jelezze! (Esetleg vita kezdeményezhető a vita szabályainak megfelelően) Források: pl Deizmus Szabad-ság Mecha-nikus gondol-kodás Szabad-kőmű-vesség Kozmo-politiz-mus Testvéri-ség Egyen-lőség Patriotiz-mus

3 Adjon hozzá még jellemzőket!
A felvilágosodás szellemi és politikai mozgalmával párhuzamos művészeti irányt – egymással párhuzamosan – a klasszicizmus és a szentimentalizmus képviselte. A) Tekintse át a következő ábrát! B) Készítsen hasonlót a szentimentalizmus jellemzésére! Adjon hozzá még jellemzőket! A klasszicista stílus jellegzetes-ségei Nemes egyszerű-ség Nyugodt-ság Szimmet-ria Kiegyen-súlyozott-ság

4 Alapja a józan ész, nem pedig a fantázia
Alapja a józan ész, nem pedig a fantázia. Embereszménye a harmonikus ember. Az általánost, örök emberit akarják megörökíteni. Érzelmi lázadást fejez ki a feudalizmus embertelen erkölcsei ellen. Célja a lelki történések és lélekállapotok szabad kifejezése. Témája gyakran a magány, a személyes hangulat és a bonyolult érzelemvilág. Felvilágosodás Klasszicizmus Racionalizmus Szentimentalizmus Érzékenység A francia felvilágosodás eredményeit az „Enciklopedia” foglalta össze, melyet Diderot szerkesztett. Mit tud erről a műről? Nézzen utána a Szöveggyűjteményében lévő szövegeknek, vagy keressen anyagot az interneten! Egy kis segítség: Forrás:

5 Információk a feladathoz:
Harmincöt kötetből áll 1751 és 1780 között jelent meg Diderot és (1758-ig) d'Alembert szerkesztette Munkatársai a kor jeles francia gondolkodói pl.: Voltaire, Rousseau, Montesquieu, Condillac, Turgot, d'Holbach, Helvetius A szerzők célja: az ”általános felvilágosultság”terjesztése < eszköz: egy enciklopédia < célzott közönség: átlagolvasó < érintett területek: tudomány, művészetek, kézművesség tudományos-technikai ismeretek összegyűjtése általános rendszerük felvázolása egy egységes név- és fogalomhasználat kialakítása

6 Az „Enciklopédia” című szócikket Diderot írta.
Olvassa el az alábbi részletet! Húzza alá a szövegben azokat a kulcsgondolatokat, amelyek az enciklopédisták céljaiból (végül is) ránk is vonatkoztathatók! „Egy enciklopédia célja valójában az, hogy összegyűjtse az egész földön elszórt ismereteket, hogy általános rendszerüket bemutassa kortársainknak, és átadja az utánuk következőknek, nehogy az elmúlt századok munkássága hiábavaló fáradozássá váljék a rákövetkező századokban, hogy unokáink tanultabbak révén egyben erényesebbekké és boldogabbakká legyenek, mi pedig úgy halhassunk meg, mint akik nagy szolgálatot tettek az emberi nemnek…” Más ajánlott forrás: -

7 A francia klasszicista építészet (kitekintő)
A következő fotókon a legismertebb korabeli építészeti nevezetességeket láthatja napjainkban. A Louvre (A fotót Szücs Zoltán készítette) (Forrás: letöltés ) A Louvre udvarán álló üvegpiramis acélból, alumíniumból és üvegből készült. Mi a véleménye az építészeti stílusok ötvözéséről? A múzeum hivatalos honlapja: mely idegen nyelven nyújt információkat, de a képanyagot (is) érdemes átböngészni.

8 Az Invalidusok dómja (A fotót Szücs Zoltán készítette)
A weblapon egy francia nyelvű bemutató filmet is megtekinthet: „…építését 1670-ben kezdték Libéral Bruant tervei alapján ban Jules Hardouin Mansart irányításával fejeződik be, akinek a nevéhez fűződik az épülethez tartozó Saint Louis templom. … 1840 óta őrzi Napóleon hamvait.” Forrás: a forrás ellenőrzése: Ma milyen funkciót tölt be az épület?

9 A Panthéon Kiegészítés: művészettörténet (10. osztály)  Ön szerint ki méltó arra, hogy egy nemzet leghíresebb emberei között egy panteonban nyugodjon? Hozzon legalább négy elvárást, és indokolja meg választását! „… XV. Lajos fogadalmat tett, hogy betegségéből felépülve templomot építtet Párizs védőszentje, Szent Genovéva tiszteletére ban, ennek építésére Jacques Soufflot, udvari építészét kérte fel. Anyagi nehézségek után éppen a forradalom kitörésére készült el ez a templomóriás, és már a forradalmárok is úgy döntöttek, hogy a leghíresebb franciáknak állítanak benne emléket. Abban azonban ők sem tudtak megegyezni, ki méltó erre. Később Napóleon visszaadta az egyháznak, majd 1885-ben dőlt el végleg, hogy a legdicsőbb franciák csarnoka lesz. Az altemplomban található többek között Victor Hugo és Emile Zola, Voltaire és Rousseau, a matematikus Monge és Lazare Carnot, valamint a két Nobel-díjas fizikus: Perrin és Langevin sírhelye. Mit jelent a panteon szó?

10 Mit tud Léon Foucault fizikus ingakísérletéről?
A kupola galériájában végezte el 1849-ben Léon Foucault (ejtsd: leon fukó) fizikus azt a híres ingakísérletet, amellyel a Föld forgását bizonyította be.” (Forrás: ismételt letöltés, ) Egy kis fizika: Mit tud Léon Foucault fizikus ingakísérletéről? Ha megnyitja a következő filet, működési animációt tekinthet meg: A Lőkösháza mellett fekvő Vásárhelyi-Bréda-kastélyban működő Foucault-inga. (Forrás: letöltés: ) „A Foucault-inga egy a Föld forgásának és a Coriolis-erő működésének szemléltetésére szolgáló kísérleti eszköz. Léon Foucault francia fizikus találta fel. A szerkezet egy hosszú, bármely függőleges síkban szabadon, órákon keresztül lengeni tudó inga, amelyet elsőként 1851-ben állítottak fel a párizsi Panthéonban.” (Forrás: forrás ellenőrzése: )

11 Érdekesség „A felvilágosodás korában Európa-szerte kiszélesül az irodalom közönsége. Franciaországban az 1777-i és 1780-i dekrétumokkal elismerik az írói tulajdonjogot, a szerzői díjazást. Az Akadémiában, a társaskörökben, szalonokban és kávéházakban, folyóiratok és napilapok körül kialakul az írók hivatásrendje.” (Forrás: letöltés , ismételt letöltés: „ ) A kortárs festő, Lemonnier képe Geoffrin asszony (1695–1777) szalonjába kalauzol el bennünket, ahol éppen az Enciklopédiából olvasnak fel népes hallgatóság előtt. (Forrás: letöltés )

12 Értelmezze a képen látottakat!
A következő feladatok megoldása közben hallgasson Mozart-zenét A megoldáshoz támpontok: népes hallgatóság→nagy az érdeklődés a felolvasottak iránt; a szalonok divatját valószínűsíthetjük; érdemes megfigyelni a szalon bútorzatát, díszítettségét; érdemes megfigyelni a hallgatóság ruházatát, hajviseletét; az előadó vehemensen magyaráz; van, aki azonnal kommentálja (bal alsó sarok); nők is jelen vannak.

13 A francia felvilágosodáshoz − és kissé „azon is túl” Ki ő?
Értelemszerűen egészítse ki a táblázatot! Molière Swift Voltaire Rousseau Goethe 1. A 1. François Marie Arouet-nak hívták. 2. Írói nevét huszonegy éves korában, első nagy irodalmi sikereinek idején találja ki magának, hogy ettől kezdve így ismerje előbb Párizs, majd hamarosan a nagyvilág. 3. Születésekor anyja meghalt, apja — egy svájci órásmester — nem sokat törődött vele. 4. Hatvanhat éves korában halt meg végső tartózkodási helyén, Ermenonville-ben. Ott is van eltemetve. 5. XIV. Lajos kegyeibe és barátságába fogadta. 6. Nagy szerelme — Châtelet asszony volt. 7. II. Frigyes vendége lesz Poroszországban, hét évig.

14 9. Angol volt, de Írországban született.
8. Ferney-i birtokának egyharmada Svájcban van, egyharmada Franciaországban, egyharmada Németországban. 9. Angol volt, de Írországban született. 10. Poquelin mester, a királyi udvar tekintélyes kárpitosa úriembernek akarta nevelni korán értelmesnek mutatkozó fiát. 11. Alig múlt 18 éves, amikor már hangos irodalmi botrányt kavar „Goetz von Berlichingen" című színpadra szánt műve. 12. Egész fiatalon, mögötte irodalmi sikerekkel és irodalmi botrányokkal a háta mögött egyszeriben pénzügyminiszter lett. 13. Sírfelirata, amelyet latin nyelven maga szövegezett, így hangzik: Itt nyugszik …, a vad felháborodás nem marcangolhatja többé a szívét. Ki írta? Értelemszerűen egészítse ki a fenti a táblázatot! A) A vadember F) Werther szerelme és halála B) Henriade G) Vallomások C) Nyugat-keleti díván H) Candide … D) Emil vagy a nevelésről E) Új Héloïse I) Tündérkirály J) Társadalmi szerződés


Letölteni ppt "A felvilágosodás irodalmához"

Hasonló előadás


Google Hirdetések