Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Gépészeti ismeretek. Korrózió 2 A korrózióvédelem célja, hogy minél hosszabb ideig használhassuk fém tárgyainkat. Erre a leghatásosabb módszerellenállófémötvözetek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Gépészeti ismeretek. Korrózió 2 A korrózióvédelem célja, hogy minél hosszabb ideig használhassuk fém tárgyainkat. Erre a leghatásosabb módszerellenállófémötvözetek."— Előadás másolata:

1 1 Gépészeti ismeretek

2 Korrózió 2 A korrózióvédelem célja, hogy minél hosszabb ideig használhassuk fém tárgyainkat. Erre a leghatásosabb módszerellenállófémötvözetek alkalmazása. Az ötvözetek alkalmazásánál olcsóbb lehetőség valamilyen bevonattal elzárni a levegőtől a fém felületét. Ezek a lakk-, festék-, vagy zománcbevonatok azonban csupán addig védik a fémet, amíg meg nem sérülnek. Másik lehetőség az eloxálás, amikor a védendő fémet (például az alumíniumot) elektrolizáló berendezés anódjának kapcsolva megvastagítják, és ezzel teszik tartósabbá a rajta lévő oxidréteget. A felületvédelem különleges esete a fémbevonatok alkalmazása a korrózió megakadályozására. Ereszek, esőcsatornák készítésére cinkbevonatú vaslemezt, az úgynevezett horganyzottbádogothasználják. A belső teflonbevonat alkalmazása előtt a konzervdobozok szinte kizárólag fehérbádogbólkészültek. Ennek belseje ónbevonatú, amely kevésbé káros az egészségre.

3 KORRÓZIÓ Kémiai Elektrokémiai Fizikai Anyagveszteség magas hőmérsékleten Anyagveszteség potenciál különbség hatására Repedés, törés a kristályok közötti összetartó erő gyengülése miatt tüzelőolaj vanádiumtartalma okozta korrózió

4 Elektrokémiai korrózió két fém csatlakozásakor +

5 Milleneumi szoborcsoport korróziója Elektrokémiai korrózió két fém csatlakozásakor

6 Központi fűtés rézcső Alumínium vagy acél radiátor feltöltés ivóvízzel elektrolit Rézcsővel azonos potenciálú forrasz anyag Miért nincs korrózió a rézcső és radiátor csatlakozásánál ? ≈ zárt rendszerben elfogy az oldott oxigén ! Elektrokémiai korrózió két fém csatlakozásakor

7 Távhő ellátásnál azonban tilos a csővezeték anyagi minőségétől eltérő anyagi minőségű radiátort alkalmazni. minőségétől eltérő anyagi minőségű radiátort alkalmazni. Miért ? Lúgosít a korrózió veszély miatt Vas csővezeték Vaslemez radiátort nem célszerű alumíniumra cserélni Az alumínium radiátort korrodálja a lúgos közeg A ház fűtési rendszere le van választva a távhő vezetékéről, de feltöltésre és pótlásra a távhő vizét használják.

8 Elektrokémiai korrózió két fém csatlakozásakor Kristályközi korrózió vas Vastól eltérő potenciálú, idegen fém pl. réz

9 Ötvözetek korróziója Amennyiben nem jön létre az ötvöző anyagokból új vegyület a szilárd fázisban két alkotó érintkezik egymással mikroméretekben. Az öntött vas jelentős mennyiségű grafitot tartalmaz. A grafitváz és a vas között jelentős potenciálkülönbség van (vas a negatívabb ), így a vas megfelelő környezetben folyamatosan távozik a szerkezeti anyagból. A grafit az egyik legpozitívabb potenciálú szerkezeti anyag.

10 Ötvözetek korróziója Sárgaréz elcinktelenedése A sárgaréz: réz és cink ötvözete. Olcsóbb, mint a réz, képlékenyebb, jobb húzószilárdság A cink negatívabb potenciálú a réznél. A cink oldatba megy és cink-hidroxid, cink-karbonát tartalmú laza, puha szerkezetű kiválást okoz, amely eltömődést okozhat pl. szelepeknél. A meggyengült szerkezeti elem törhet Környezeti tényezők: -kloridion, oxigén és széndioxid tartalmú víz, -lágyvíz, keményvíz, -lassú áramlású vagy pangó víz,

11 Potenciálkülönbség rácstorzulásnál Hajlításnál torzul a fémrács, a torzult rész mindig negatívabb potenciálú a nem torzult részhez képest. Korrózió a hegesztési varratnál varrat potenciáljahegesztett fém potenciálja

12 Koncentrációkülönbség okozta korrózió (alározsdásodás)

13 Kloridionok okozta korrózió Az előző folyamat jelentősen felgyorsul klorid ionok jelenlétében (réskorrózió, crevice)

14 Biológiai korrózió Biológiai folyamat által előidézett elektrokémiai korrózió Szulfátredukáló baktériumok: oxigénmentes környezetben a katódon képződő hidrogént használják fel szulfát redukcióra Fűtőolaj tartály kilyukadt fala. Gyakori korróziót okoz az olajiparban.

15 Biológiai korrózió A kénbaktérium oxigén tartalmú környezetben szulfid-iont kénsavvá tud oxidálni Csatorna csövek korróziója betoncső kénbaktérium telepek a falon Korrózió a földgáz vezetéken A csőben van víz és hidrogén-szulfid, amelyet a kénbaktérium kénsavvá oxidál. A képződő sav miatt lyukad ki a cső.

16 Biológiai korrózió Nyálka képzők, algák, kagylók: Főleg hűtővízkörben szaporodnak el. Ahol megtelepednek oxigén hiányos réteget hoznak létre a fedett és nem fedett fémfelületek között Biológiai folyamat által előidézett elektrokémiai korrózió

17 Kóboráram okozta korrózió


Letölteni ppt "1 Gépészeti ismeretek. Korrózió 2 A korrózióvédelem célja, hogy minél hosszabb ideig használhassuk fém tárgyainkat. Erre a leghatásosabb módszerellenállófémötvözetek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések