Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hálózat Menedzselés Linux SNMP szoftver a Weben Készítette: Simko Csaba.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hálózat Menedzselés Linux SNMP szoftver a Weben Készítette: Simko Csaba."— Előadás másolata:

1 Hálózat Menedzselés Linux SNMP szoftver a Weben Készítette: Simko Csaba

2 Mi az SNMP? Amikor egy hálózathoz csatlakoztatott számítógépek közötti kommunikációra van szükség, adatcsere céljából, ahhoz ugyan azon a nyelven kell, hogy "beszéljenek". Ezek a nyelvek Protokoll név alatt vannak meghatározva a számítástechnika és a kommunikáció világában, az SNMP (Hálózat Kezelő Protokoll) egy ilyen protokoll. Az SNMP protokoll használatának legfőbb célja számítógépek és más hálózati készülékek igazgatása egy vagy több központból. Amikor egy hálózathoz csatlakoztatott számítógépek közötti kommunikációra van szükség, adatcsere céljából, ahhoz ugyan azon a nyelven kell, hogy "beszéljenek". Ezek a nyelvek Protokoll név alatt vannak meghatározva a számítástechnika és a kommunikáció világában, az SNMP (Hálózat Kezelő Protokoll) egy ilyen protokoll. Az SNMP protokoll használatának legfőbb célja számítógépek és más hálózati készülékek igazgatása egy vagy több központból.

3 Net-SNMP Az SNMP alkalmazásoknak egy olyan programcsomagja amely megvalósítja az SNMP v1, SNMP v2c és SNMP v3-at felhasználva az Ipv4 és Ipv6-ot is. Az SNMP alkalmazásoknak egy olyan programcsomagja amely megvalósítja az SNMP v1, SNMP v2c és SNMP v3-at felhasználva az Ipv4 és Ipv6-ot is.

4 A legfontosabb menedzselő-eszközök amik rendelkezésünkre állnak: /usr/bin/snmpget /usr/bin/snmpgetnext /usr/bin/snmpset /usr/bin/snmpwalk /usr/bin/snmpnetstat /usr/bin/snmptrapd /usr/bin/snmptest

5 Az SNMPGET Az snmpget egy SNMP alkalmazás, ami az SNMP GET kéréseket használja az információk lekérdézéséhez a hálózatról. Egy vagy több objektum azonosító szerepelhet mint argumentum a parancssorban. Mindegyik változónév adott a megjelölt formátumban a változón belül. Ha a hálózat entitásának van egy hiba feldolgozója a kéréscsomagra, akkor egy csomag vissza fog térni és egy üzenetet fog megjeleníteni, majd segít, hogy melyik volt deformált.

6 Az SNMPWALK Az snmpwalk egy SNMP alkalmazás, amely haszálja sz SNMP GETNEXT kéréseket, hogy lekérdezze a hálózati entitást az információ fájának. Egy objektum azonosítót (OID) a parancssorban lehet megadni. Ez az OID meghatározza, hogy az objektum azonosító területének melyik része fog keresni használva a GETNEXT kéréseit. Minden változó a részfában, a megadott OID alatt lekérdezi a jelenlegi értékeit a felhasználónak. Minden változó neve adott a formátum körülírásban a változókban. Ha jelenleg nincs argumentum, az snmpwalk keresni fogja az részfát az SNMPv2-SMI::mib-2-nél. Ha a hálózat entitásának van egy hiba feldolgozója a kéréscsomagra, akkor egy csomag vissza fog térni és egy üzenetet fog megjeleníteni, majd segít, hogy melyik volt deformált. Ha a fa keresés kísérlete okozza az MIB végének a keresését, akkor “Az MIB vége” üzenet fog megjelenni. Az snmpwalk egy SNMP alkalmazás, amely haszálja sz SNMP GETNEXT kéréseket, hogy lekérdezze a hálózati entitást az információ fájának. Egy objektum azonosítót (OID) a parancssorban lehet megadni. Ez az OID meghatározza, hogy az objektum azonosító területének melyik része fog keresni használva a GETNEXT kéréseit. Minden változó a részfában, a megadott OID alatt lekérdezi a jelenlegi értékeit a felhasználónak. Minden változó neve adott a formátum körülírásban a változókban. Ha jelenleg nincs argumentum, az snmpwalk keresni fogja az részfát az SNMPv2-SMI::mib-2-nél. Ha a hálózat entitásának van egy hiba feldolgozója a kéréscsomagra, akkor egy csomag vissza fog térni és egy üzenetet fog megjeleníteni, majd segít, hogy melyik volt deformált. Ha a fa keresés kísérlete okozza az MIB végének a keresését, akkor “Az MIB vége” üzenet fog megjelenni.

7 Az SNMPTRAPd Az snmptrap egy SNMP alkalmazás, amely haszálja az SNMP TRAP műveletet, hogy információt küldjön a hálózati menedzsernek. Egy vagy több objektum felismerő (OIDs) képes úgy viselkedni, mint egy argumentum a parancssorban. A típusnak és az értéknek kísérnie kell egy másik objektum azonosítót. Mindegyik változónév adott a megjelölt formátumban a változón belül. Amikor az snmpinform végrehajtódik vagy amikor a –Ci hozzá van adva az snmptrap jelzőjéhez a parancssorban, akkor elküldi egy INFORM-PDU-t, várva a válaszra a csapda vevőtől/fogadótól, ha szükséges akkor újraküldi. Egyébként elküld egy TRAP-PDU-t vagy TRAP2-PDU-t. Ha bármely szükséges verziónak 1 paramétere, enterprise-oid, agent, és az üzemidő üresként van meghatározva, az alapértelmezett az 1.3.6.1.4.1.3.1.1-hez (enterprise.cmu.1.1), hosztnév és és illetőleg a hoszt-üzemidő. Az snmptrap egy SNMP alkalmazás, amely haszálja az SNMP TRAP műveletet, hogy információt küldjön a hálózati menedzsernek. Egy vagy több objektum felismerő (OIDs) képes úgy viselkedni, mint egy argumentum a parancssorban. A típusnak és az értéknek kísérnie kell egy másik objektum azonosítót. Mindegyik változónév adott a megjelölt formátumban a változón belül. Amikor az snmpinform végrehajtódik vagy amikor a –Ci hozzá van adva az snmptrap jelzőjéhez a parancssorban, akkor elküldi egy INFORM-PDU-t, várva a válaszra a csapda vevőtől/fogadótól, ha szükséges akkor újraküldi. Egyébként elküld egy TRAP-PDU-t vagy TRAP2-PDU-t. Ha bármely szükséges verziónak 1 paramétere, enterprise-oid, agent, és az üzemidő üresként van meghatározva, az alapértelmezett az 1.3.6.1.4.1.3.1.1-hez (enterprise.cmu.1.1), hosztnév és és illetőleg a hoszt-üzemidő.

8 SNMPd Az snmpd egy SNMP – ügynökprogram, amely összeköttetést létesít a portokhoz és várakozik az SNMP menedzsment szoftver kéréseire. Azon felül, hogy fogadja a kéréseket, folyamatosítja is a kéréseket, összegyűjti a szükséges információkat és/vagy irányítja a szükséges műveleteket és visszatér az információval a küldőhöz. Az snmpd egy SNMP – ügynökprogram, amely összeköttetést létesít a portokhoz és várakozik az SNMP menedzsment szoftver kéréseire. Azon felül, hogy fogadja a kéréseket, folyamatosítja is a kéréseket, összegyűjti a szükséges információkat és/vagy irányítja a szükséges műveleteket és visszatér az információval a küldőhöz.

9 SNMPdf Az snmpdf egy egyszerű hálózati verziója a df parancsnak. Ellenőrzi a szabad lemezterületet a távoli gépen vizsgálva a HOST-RESOURES- MIB’ hrStorageTable segítségével vagy a UCD-SNMP-MIB’ dskTable segítségével. Az alapértelmezésben a hrStorageTable a preferált, mert több információt tartalmaz. Mintahogyan a –Cu argumentum tartozhat az snmpdfhez erőltetve a dskTable használatát. Az AGENT azonosít egy cél SNMP agent-et, amely fel van szerelve monitorozáshoz a hozzáadott objektumokkal. A legegyszerübb az, hogy az AGENT felsorolása tartalamazni fogja a hosztnevet vagy egy Ipv4 címet. Ebben a szituációban a parancs kísérletet tesz az agent-el való kommunikációra, használva az UDP/Ipv4-et a 161-es porthoz a megadott cél hosztnak.

10 SNMPconf Az snmpconf egy egyszerű Perl szkript, melynek segítségével be tudjuk állítani a konfigurációs fájlokat lépésről lépésre. Csupán futtatnunk kell és válaszol a kérdésekre. Amikor a felhasználó kiválasztja a szakaszt, az al-menu listája jelenik meg, amely tartalmazza a tokenek leírását, hogy hogyan képes létrehozni az adott szakaszt. Amikor a leírás ki van választva, ha felhasználó kérdésekkel promptol, hogy összeállítsa a kérdésben a konfigurációs sort. Végezetül, amikor a felhasználó kilép a program bármely konfigurációs fájljából, amiket szerkesztett és elmentett a helyi könyvtárba, teljesen kommentálva vannak. Különösképpen hasznos opció a –g kapcsoló, amely bejárja a felhasználón keresztül a konfigurációs kérdéseket.

11 Az SNMP telepítése Linux rendszerek alá: 1. lépés: A net-snmp csomag elérhető az alábbi címen: http://net-snmp.sourceforge.net 2. lépés: Töltsük le az ucd-snmp-4.2.1.tar.gz fájlt (vagy egy későbbi verzióját) és másoljuk Linux rendszerünk root könyvtárába. 3. lépés: Tömörítsük ki a fájlt a következő parancs segítségével: tar xzfv ucd-snmp-4.2.1.tar.gzcd /ucd-snmp-4.2.1 4. lépés: Adjuk a 390-es támogatást a config.sub és config.guess fájlokhoz. 5. lépés: Konfiguráljuk a csomagot úgy, hogy magába foglalja a MIB host támogatást is:./configure --with-mib-modules=host 6. lépés: Hozzuk létre a csomagot: make 7. lépés: Telepítsük a runtime összetevőket: make install

12 9. lépés: Konfiguráljuk a rendszerünket, hogy elinduljon az snmp démon a rendszerindulás során. Adjuk ki a következő parancsokat a root-ból: cd /etc/rc.d/rc3.d ln -s../init.d/snmpd S99snmpd cd /etc/rc.d/rc5.d ln -s../init.d/snmpd S99snmpd cd /etc/rc.d/rc6.d ln -s../init.d/snmpd K00snmpd cd /etc/rc.d/rc3.d ln -s../init.d/snmpd S99snmpd cd /etc/rc.d/rc5.d ln -s../init.d/snmpd S99snmpd cd /etc/rc.d/rc6.d ln -s../init.d/snmpd K00snmpd 10. lépés: Ha szükséges, akkor a start vagy stop parancsok segítségével is el tudjuk indítani az snmp démont: /etc/rc.d/init.d/snmpd start /etc/rc.d/init.d/snmpd stop /etc/rc.d/init.d/snmpd stop


Letölteni ppt "Hálózat Menedzselés Linux SNMP szoftver a Weben Készítette: Simko Csaba."

Hasonló előadás


Google Hirdetések