Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A PAPRIKA, MINT NÉPÉLELMEZÉSI CIKK TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A PAPRIKA, MINT NÉPÉLELMEZÉSI CIKK TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi."— Előadás másolata:

1 A PAPRIKA, MINT NÉPÉLELMEZÉSI CIKK TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére és a fogyasztói tudatosság növelésére a teljes ellátási láncban

2 Bevezetés Magyarország zöldség és gyümölcs fogyasztása Európában Étkezési szokásaink Szervezetünk tápanyag szükséglete Zöldségeink fontossága a táplálkozásban  PAPRIKA TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

3 A paprika származása Capsicum nemzetségbe, Dél-Amerika Török hódoltság idején a Balkánról került be ( törökbors) Fűszerpaprika és étkezési szokásaink kapcsolata TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

4 A paprika felhasználása, termesztése Különböző éghajlat, különböző fajta és felhasználás Termesztési igényei Hazánkban termelt étkezési paprika felhasználása: TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 Felhasználás%-os megoszlás Tartósítás 43% Friss export 7% Friss hazai fogyasztás 50%

5 Paprika fajták (étkezési paprikák) TV paprika – Táltos Synthetic – Albaregia – Szentesi fehér – D. Cecei SH – Szintetikus Cecei SH Paradicsom alakú paprikák – Vitamin – Gogosári – Greygo – Pasa TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

6 Paprika fajták (étkezési paprikák) Kápia típusú paprikák – Kárpia F1 – Székely F1 – Csángó Hegyes paprika Alma paprika TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

7 Paprika fajták (fűszer paprikák) Fűszerpaprikák – Szegedi 178 (SZ-178) – Szegedi 20 (SZ-20) – Kalocsai 50 (K-50) – Kalocsai determinált 601 (KD-601) TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

8 Összetevők, hatóanyagok Kapszaicin Flavonoidok Esszenciális aminosavak Vitaminok – C-vitamin Ásványi anyagok Szénhidrátok TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

9 Összetevők, hatóanyagok hatása szervezetünkre Nyálképződést, és elősegítheti a nyugtató neuropeptidek Étvágyjavító, emésztést elősegítő hatása Átmeneti anyagcsere-gyorsító hatása Szabadgyökök semlegesítésében, gyulladáscsökkentés Karotinoidok  védi a bőrt, a hámszövetet, a nyálkahártyát, elősegíti a sebgyógyulást A kapszaicin  fájdalomcsillapító hatás Enyhe vízhajtó TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

10 Vitamintartalma  immunrendszer stimulálásában Baktérium- és, vírusölő hatású, lázcsillapító hatású, ételben fertőtlenítő hatású, enyhíti a torokgyulladást Köptető hatású anyagokat is tartalmaz Fertőtlenítő hatás  felső légúti megbetegedések megelőzése C-vitamin & kapszaicin  izzasztó, torokfájást enyhítő hatás Paprikában található szaponinok  stimulálja a szívműködést,csökkenti a koleszterin szintet TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 Összetevők, hatóanyagok hatása szervezetünkre

11 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "A PAPRIKA, MINT NÉPÉLELMEZÉSI CIKK TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések