Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Olivaolaj Ökológiai minősítéső olaj előállítása .

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Olivaolaj Ökológiai minősítéső olaj előállítása ."— Előadás másolata:

1 Olivaolaj Ökológiai minősítéső olaj előállítása 

2 1. Bevezetés Az olíva olaj ipar nagyon régen működik a Mediterrán országokban. Az olíva olajat gyümölcslének is nevezhetjük, hiszen mint a többi ilyen termékeket, az olíva olajat is préseléssel és centrifugázással választják el gyümölcs húsától. Az olíva olajban jó a zsírsav arány, ami miatt a többi zsírral szemben, élelmezési szempontból előnyben kellene részesítenünk. 

3 Ahhoz, hogy kiváló minőségű olivaolajat nyerjünk a gyümölcsnek is kiválónak kell lennie, valamint elengedhetetlen, hogy ezt a minőségét a szedés, szállítás, tárolás és feldolgozás közben is fenntartsuk. Ahhoz, hogy minősített ökoolajat kapjunk, a termesztést is minősített körülmények között kell folytatni. 

4 2. Oliva betakarítás Az olíva betakarítása épp úgy függ a technológiától, az üzem méretétől, a fa típusától úgy, mint a területtől ( ). Az ökológiai olívabogyó betakarítása kézi szedéssel történik ( ). Az olíva bogyókat megfelelő tárolással óvják a romlástól ( ).    

5

6

7

8

9

10

11 3. Olívaszállítás Az olajfák és a feldolgozás helye közötti távolságok lehetőség szerint kicsi. A szállítás során kerüljük a gyümölcsök összezúzását vagy széttörését. A szállítás végrehajtható ömlesztetten, de a gyümölcs rétegvastagság ne legyen nagyobb, mint 20- 30 cm. ( )  

12 Helytelen Helyes 

13 4. Olívaolaj készítés Az olíva feldolgozás elsődleges célja a szűz olíva olaj előállítása. Ennek során az olíva bogyóból mechanikai vagy fizikai eszközökkel, meghatározott körülmények között vonják ki az olajat, ami nem változtatja meg annak jellegét, ízét, zamatát. Más kezelést a mosáson, dekantáláson, centrifugáláson és szűrésen kívül nem használnak. 

14 A bogyók betöltése Tisztítás és mosás Zúzás A zúzalék kezelése és préselés Olajpogácsa Préselmény Kivont vízOlivaolaj A feldolgozás menete        

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33 Az olíva olajat összegyűjtik, palackozzák, címkézik, csomagolják, később eladják ( ). 

34

35

36

37

38

39


Letölteni ppt "Olivaolaj Ökológiai minősítéső olaj előállítása ."

Hasonló előadás


Google Hirdetések