Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaZsófia Kovácsné Megváltozta több, mint 8 éve
1
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Nemzetközi élelmiszer-biztonsági program
2
A WHO élelmiszer-biztonsági programja 1998. Egészségügyi Világszervezet – „Élelmiszer-biztonság kiadványai” sorozat: „Élelmiszer-biztonság és az élelmiszer-kereskedelem terjesztése” –feladata: széleskörű élelmiszer választékkal ellátni a fogyasztót; exportáló országok érdekeinek védelme kifejleszteni és tökéletesíteni a nemzeti élelmiszer-biztonsági programokat kiemeli a nemzetközi kereskedelem jelentőségét szorgalmazza a Kereskedelmi Világszervezet tagjai számára az Egészségügyi és Növényegészségügyi Egyezményt 1992. Nemzetközi konferencia: –minden embernek joga van a tápláló és biztonságos élelmiszerekhez - útmutató: nemzeti élelmiszer-biztonsági programokhoz
3
A WHO élelmiszer-biztonsági programja 1999. Munkaértekezlet: „ Első élelmiszer és táplálkozási cselekvési program Európa számára 2000-2005” az európai országok alakítsák meg a nemzeti élelmiszer- biztonsági és táplálkozási tanácsaikat; fogalmazzák meg a nemzeti élelmiszer és táplálkozási cselekvési programjukat; alakuljon meg az európai bizottság az élelmiszer és táplálkozás stratégiájának, programjának vitelére 1999. „ Élelmiszer-biztonság, Egy Fontos Közegészségügyi Kiadvány az új Millennium alkalmából” 1993. WHO/FAO Élelmiszer-biztonsági Szakértő Bizottság a fertőzött élelmiszerek egészségügyi problémát okoznak 1976. „Világ Környezeti Figyelő Rendszer – Élelmiszer Szennyeződésre Figyelő és Értékelő Program” (70 ország)
4
A WHO élelmiszer-biztonsági programja mit kell tenniük a kormányoknak az élelmiszer eredetű betegségek megelőzésére; kormány + élelmiszer ipar felelőssége; ipar + kereskedelem felelőssége; fogyasztói oktatás. WHO célja: –nemzeti, regionális, nemzetközi szinteken felhívja a figyelmet a megelőzésre; –biológiai és kémiai veszélyforrások, kockázatok tanulmányozása; –oktatás; –nemzetközi szabályozás a fogyasztó védelmére; –résztvevők (kormányzó hivatalok, egyetemek, kutatóintézetek, ipari és fogyasztói csoportok) tevékenységének koordinálása
5
Az Európai Élelmiszerbiztonság Szabályozásának Mérföldkövei I. 1962. október 23. „Tanács irányelve az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerekben engedélyezett színezékanyagok előírásairól” Római Szerződés továbbfejlesztéseként 1993. I. 1. egységes belső piac létrejötte (Cassis de Dijon) Német sörtisztasági törvény). 1993. november 1. Maastrichti Szerződés „Magas szintű egészségvédelemhez szükséges intézkedések meghozatala” 1996. július 18. Európai Parlament vizsgálóbizottságot hoz létre a BSE (szivacsos agysorvadás) kérdéseinek tisztázására.
6
Az Európai Élelmiszerbiztonság Szabályozásának Mérföldkövei II. 1997. április 1. DG XXIV „Fogyasztóvédelmi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóság” 1997. április 30. „Zöld könyv” 2000. I. 12. „Fehér könyv” az Élelmiszerbiztonságról 2002. Élelmiszerbiztonsági Hivatal felállítása
7
Zöld könyv alapvető céljai közegészség és a fogyasztók magas szintű védelmének biztosítás az áruk szabad mozgásának biztosítása a belső piacon; az ipari versenyképesség biztosítása jogalkotó testület munkájának elsődlegesen tudományos eredményeken és kockázat elemzésen kell alapulnia, ugyanakkor figyelembe kell venni az ésszerű elvárásokat és a fogyasztók aggodalmait élelmiszerbiztonságért elsődlegesen az ipart, az előállítókat és a szállítókat terhelje felelősség jogalkotás következetes, ésszerű és gyakorlatias jellegének biztosítása.
8
Fehér könyv az élelmiszer-biztonságról 2000. EU Európai Bizottság (European Commission-EC) „Élelmiszer-biztonsági Fehér Könyv” : –széleskörű, integrált élelmiszer-biztonsági programot és annak a kiépítését lehetővé tevő jogszabály rendszer Alapelvei: 1. Átfogó, egységes élelmiszerbiztonsági politika kialakítása. 2. Élelmiszerlánc résztvevőinek feladatai, felelőssége (előállítástól – ellenőrzésig) 3. Biztosítani kell a takarmányok és az élelmiszerek, valamint összetevőik teljes nyomonkövethetőségét. 4. Kockázatelemzés: - kockázat becslés (tudományos tanácsadás, és információ elemzés) - kockázat kezelés (szabályozás, ellenőrzés) - kockázat közlés (információcsere) 5. Szektormentes megközelítés 6. Élelmiszerbiztonsági Hivatal létrehozása
9
Fehér könyv az élelmiszer-biztonságról Az élelmiszer-biztonság hiányosságai a termelésben: élelmiszer előállítás legfelső szintű ellenőrzése nem egységes (2 főigazgatóság); tevékenység tudományos megalapozottsága nem jó; működési zavarok vannak a felmérő, felügyelő/ellenőrző, a korai riasztási rendszerekben; országok közötti és országon belüli ellenőrző és laboratóriumi vizsgáló rendszerek együttműködése továbbfejlesztést igényel. Európai Élelmiszer Hatóság (European Food Authority – EFA)
10
Fehér könyv az élelmiszer-biztonságról Európai Élelmiszer Hatóság (European Food Authority –EFA) tudományos-szakmai alapú ellenőrző szervezet mezőgazdasági-, ipari-, politikai érdekektől mentes, teljes körű kockázat elemzés (risk analysis), egészségkárosító tényezők veszély forrásai, veszélyek kiküszöbölése szakmai szervezetek rendszere, új jogszabály rendszer mezőgazdasági alapanyag-termelés, takarmányellátás; állategészségügy, állatvédelem; kémiai élelmiszer szennyezők (reziduum); élelmiszeripari tevékenységek termelési higiéniája, új típusú élelmiszerek (novel foods), adalékanyagok; szállítás, elosztás; konyhai és tömegétkeztetési felhasználás.
11
Fehér könyv az élelmiszer-biztonságról Problémák a Fehér Könyvvel A Tudományos Irányító Bizottság (SSC = Scientific Steering Committee) javaslata: –elővigyázatossági rendszabályokat az élelmiszereken kívül ki kell terjeszteni a kozmetikai készítményekre, a környezetvédelem általános teendőire. 1. tisztázni kell a beérkező információk lényegét és formáját; 2. folyamatos tapasztalatcserét kell folytatni a tájékoztatás állandó fölújításával együtt; 3. meg kell találni a közléskapcsolatot a különböző szervekkel és a fogyasztókkal; 4. gondoskodni kell arról, hogy a vizsgálati eredmények visszacsatolásként beérkezzenek az SSC-hez, illetve az EFA-hoz.
12
Jog-harmonizációs törekvések 1994. országok törvényhozásának egységesítése FAO/WHO Codex Alimentarius Főbizottság Európai Koordinációs Bizottsága Svédország: Nemzeti Élelmiszer Hivatal (National Food Administration-NFA) –élelmiszer szabályozások előkészítése, –utasítások, előírások kiadása. Svéd Parlament –élelmiszertörvény elfogadás (fogalmak, élelmiszer kezelés, összetétel, címkézés, forgalmazás, személyi higiéniaellenőrzés, büntetés), –rendeletek kiadása Norvégia: Norvég Élelmiszer Ellenőrző Hatóság (Norwegian Food Control Authority- NFCA) –élelmiszertörvény, –élelmiszer ellenőrzés Egészségügyi és Szociális-, a Földművelésügyi- és Halászati Minisztérium –kiegészítő rendeletek 1994. Skandináv Bizottság: élelmiszer jogszabályok egyeztetése
13
Jog-harmonizációs törekvések 1994. országok törvényhozásának egységesítése FAO/WHO Codex Alimentarius Főbizottság Európai Koordinációs Bizottsága Svédország: Nemzeti Élelmiszer Hivatal (National Food Administration-NFA) –élelmiszer szabályozások előkészítése, –utasítások, előírások kiadása. Svéd Parlament –élelmiszertörvény elfogadás (fogalmak, élelmiszer kezelés, összetétel, címkézés, forgalmazás, személyi higiéniaellenőrzés, büntetés), –rendeletek kiadása Norvégia: Norvég Élelmiszer Ellenőrző Hatóság (Norwegian Food Control Authority- NFCA) –élelmiszertörvény, –élelmiszer ellenőrzés Egészségügyi és Szociális-, a Földművelésügyi- és Halászati Minisztérium –kiegészítő rendeletek 1994. Skandináv Bizottság: élelmiszer jogszabályok egyeztetése
14
Jog-harmonizációs törekvések Hollandia: Háttérdokumentum az 1991. évi FAO/WHO konferenciára –élelmiszer szabványok, –kémiai anyagokról, –kereskedelemről Egyesült Királyság: Mezőgazdasági, Halászati és Élelmezésügyi Minisztérium Egészségügyi Osztálya (Ministry of Agriculture, Fisheries and Food, Department of Health) + Welsh-i, Skót- és Észak Ír Hivatalok –élelmiszer jogrendszer irányítása (egészségügy, higiénia) 1990. Élelmiszer-biztonsági törvény –egészségre ártalmas élelmiszereke kizárása, –áruk lefoglalása. Állami Állatorvosi Szolgálat (State Veterinary Service) –higiéniai és egészségügyi előírások ellenőrzése a vágóhidakon, feldolgozó üzemekben Húshigiéniai Szolgálat (Meat Hygiene Service) EEC 93/43. számú „Irányelv az élelmiszer-higiéniáról”
15
Jog-harmonizációs törekvések Amerikai Egyesült Államok: Mezőgazdasági Minisztérium Élelmiszer és Gyógyszer Hivatalához tartozó Élelmiszer Biztonsági és Ellenőrzési Szolgálata (United States Department of Agriculture, Food and Drug Administration, Food Safety and Inspection Service-USDA, FDA, FSIS) 1906. Húsvizsgálati törvény, Tiszta Élelmiszer és Gyógyszer törvény 1998. Elnöki élelmiszer-Biztonsági Tanács –élelmiszer-biztonsági terv koordinálása, –költségvetés fejlesztés, –kutatás biztosítás 2000. szakértői megállapítások: –élelmiszerek széles választékának fogyasztása nagyobb felelősség, –előkészített élelmiszerek (50 ¢/1 $) élelmiszer import Vizsgálati program előírása a Magyarországon működő amerikai export üzemekre
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.